Темы статей
Выбрать темы

Видатки на проведення капремонту: за яким КПКВК та КЕКВ?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Необхідно провести капітальний ремонт у приміщенні, зруйнованому внаслідок агресії РФ. Для цього потрібно запланувати та провести видатки на передпроєктні роботи, складання кошторисної документації і безпосередньо ремонтні роботи. Ми запланували такі роботи за КПКВК 8110. За якими КЕКВ слід здійснювати ці видатки? Чи обов’язково проводити всі вищеперелічені роботи за одним КПКВК та КЕКВ?

На жаль, руйнування будівель та приміщень внаслідок збройної агресії РФ — явище досить поширене. Та незважаючи на продовження бойових дій на території нашої країни, відновлення зруйнованих приміщень уже відбувається. Пропонуємо разом розглянути, в яку чергу можна здійснити такі видатки та за якими КПКВК і КЕКВ їх слід планувати.

В яку чергу можна провести капремонт?

Передусім нагадаємо, що черговість здійснення видатків у період дії воєнного стану визначено Порядком № 590*.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

Видатки на заходи, зокрема ремонтні роботи з усунення аварій у бюджетних установах та закладах, дозволено проводити у другу чергу. Про це свідчить п. 19 Порядку № 590. Причому вид ремонту (поточний чи капітальний) не зазначено. Тож у разі аварії можна провести будь-який вид ремонту у другу чергу.

Такі видатки можливо здійснити за кошти як загального, так і спеціального фонду.

Також у другу чергу за загальним фондом кошторису можна проводити видатки на придбання матеріалів, будівельних матеріалів, інвентарю та інструментів для проведення ремонтних робіт господарським способом. Вид ремонту (поточний чи капітальний) знову ж таки не має значення. Визначено лише спосіб його проведення — господарський.

І вже традиційно нагадаємо: видатки на оплату будь-яких товарів, робіт і послуг можна проводити за рахунок коштів і загального, і спеціального фондів, якщо йдеться про реалізацію проєктів, виконання програм допомоги за підтримки ЄС, урядів іноземних держав, іноземних фінансових та донорських установ і міжнародних фінорганізацій, у т. ч. на умовах співфінансування.

Більше про черговість здійснення видатків на різні види ремонтів дізнавайтеся із матеріалу «Заміна пошкоджених вікон: поточний чи капітальний ремонт?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 39 (ср. ).

Який КПКВК застосувати?

Так, дійсно, для проведення капремонту зруйнованого приміщення слід застосовувати КПКВК 8110 «Заходи із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій та наслідків стихійного лиха». Але це стосується лише випадку, коли на території вашої громади прийнято програму із запобігання та ліквідації надзвичайних ситуацій, і саме в рамках виконання цієї програми виділено кошти на здійснення такого ремонту.

Інша справа, якщо кошти на проведення капітального ремонту виділено як звичайне фінансування установи. В такому разі слід застосовувати основний код фінансування. Наприклад, якщо йдеться про органи місцевого самоврядування, то застосовуйте КПКВК 0150 «Організаційне, інформаційно-аналітичне та матеріально-технічне забезпечення діяльності обласної ради, районної ради, районної у місті ради (у разі її створення), міської, селищної, сільської рад», якщо про заклад загальної середньої освіти, тоді — КПКВК 1021 «Надання загальної середньої освіти закладами загальної середньої освіти за рахунок коштів місцевого бюджету» тощо.

Отже, всі описані у запитання види робіт мають бути проведені за одним КПКВК.

Який КЕКВ застосувати?

У запитанні застосування КЕКВ традиційно виходимо із економічної суті платежу та керуємося Інструкцією № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Під час планування та здійснення видатків на капітальний ремонт приміщення слід застосовувати КЕКВ 3132 «Капітальний ремонт інших об’єктів». Про це свідчить п.п. 3.1.3.2 Інструкції № 333.

За цим кодом передбачено видатки, зокрема, на:

— безпосередньо проведення ремонтних робіт з капітального ремонту;

— придбання будівельних матеріалів за рахунок коштів, що передбачаються на капітальний ремонт;

— виготовлення проєктно-кошторисної документації на капітальний ремонт інших об’єктів та виконання супровідних робіт, які відповідно до державних будівельних норм є складовою загальної вартості зазначених робіт.

Тож усі перелічені у запитанні види робіт мають бути заплановані та проведені за одним кодом — КЕКВ 3132.

Також із приводу ремонту будівель, зруйнованих внаслідок війни, радимо ознайомитися з корисним матеріалом «Як відновити пошкоджене майно: оформлення та облік» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 22.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше