Темы статей
Выбрать темы

Отримали гуманітарку для населення: який код доходу застосувати?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Орган місцевого самоврядування отримує гуманітарну допомогу для цивільного населення. Який код доходів краще використати в цьому випадку: 25020100 чи 25010200?

Отримання благодійної, у т. ч. гуманітарної, допомоги завжди викликає безліч запитань. Цього разу розглянемо, який код класифікації доходів краще застосувати при надходженні гуманітарної допомоги для подальшої передачі кінцевим набувачам.

Гуманітарна допомога = благодійна допомога

Передусім нагадаємо: гуманітарна допомога є одним із різновидів благодійної допомоги.

Так, гуманітарна допомога є різновидом благодійництва і має спрямовуватися відповідно до обставин, об’єктивних потреб, згоди її отримувачів та за умови дотримання вимог ст. 3 Закону № 5073*.

* Закон України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» від 05.07.2012 № 5073-VI.

Це чорним по білому прописано у ст. 1 Закону № 1192*.

* Закон України «Про гуманітарну допомогу» від 22.10.99 № 1192-XIV.

ВАЖЛИВО!

Законодавство, яке стосується отримання і обліку благодійної допомоги, поширюється і на отримання та облік гуманітарної допомоги

У період дії воєнного стану отримання благодійної, в т. ч. гуманітарної, допомоги має свої особливості. Докладно про них ми розповідали у матеріалі «Отримання «благодійки» в умовах воєнного стану» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 11 (ср. ).

Обираємо код доходу

Види власних надходжень бюджетних установ та їх витрачання чітко регламентовано ч. 4 ст. 13 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Благодійні внески, гранти та дарунки належать до першої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ. Відповідно до цієї ж підгрупи належить і надходження гуманітарної допомоги. Такі надходження слід відображати за кодом класифікації доходів бюджету 25020100 «Благодійні внески, гранти та дарунки».

УВАГА!

Кошти першої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ можуть бути використані виключно на організацію основної діяльності

Інших шляхів використання зазначених надходжень (передачу іншим установам, закладам, населенню тощо) бюджетним законодавством не передбачено.

Водночас у випадку, описаному у запитанні, отримувач гуманітарної допомоги не використовує таку допомогу у своїй діяльності, а передає її іншим кінцевим набувачам. Як же діяти в такій ситуації?

А ось як. Якщо надійшла гуманітарна допомога, яка підлягає наступній передачі іншим установам, підприємствам, особам, то її необхідно зарахувати до складу другої підгрупи другої групи власних надходжень.

При цьому слід застосовувати код доходу 25020200 «Надходження, що отримують бюджетні установи від підприємств, організацій, фізичних осіб та від інших бюджетних установ для виконання цільових заходів, у тому числі заходів з відчуження для суспільних потреб земельних ділянок та розміщених на них інших об’єктів нерухомого майна, що перебувають у приватній власності фізичних або юридичних осіб».

Такі надходження, дійсно, можна спрямовувати на виконання відповідних цільових заходів. Це прямо передбачено ч. 4 ст. 13 БКУ.

Не забуваємо про Довідку в натуральній формі

Насамкінець нагадаємо про необхідність подання до Держказначейської служби Довідки про надходження в натуральній формі.

Зробити це слід не пізніше останнього дня звітного місяця на суму безоплатно отриманих матеріальних цінностей (безоплатно виконаних робіт, наданих послуг). Її форму, оновлену наказом № 477*, можна знайти в додатку 25 до Порядку № 938**.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів» від 30.12.2022 № 477.

** Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну від 23.08.2012 № 938.

Подається довідка у двох примірниках: у паперовій або електронній формі.

Один примірник довідки повертається розпоряднику бюджетних коштів, інший — зберігається в органі Казначейства.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше