Темы статей
Выбрать темы

Передаємо майно з правом користування: як оформити відносини?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Управління освіти має намір передати закладу освіти транспортний засіб для використання у своїй діяльності. Передачу майна буде оформлено договором відповідального зберігання з правом використання. Як правильно у такому разі заклад освіти має обліковувати отримане майно? Чи можливо здійснювати видатки на утримання такого транспортного засобу? Чи повинен головний розпорядник продовжувати обліковувати передане майно у себе на балансі чи достатньо вести лише позабалансовий облік?

Передача майна від головного розпорядника підпорядкованій установі — класичний приклад взаємовідносин в бюджетній сфері. Утім, як і будь-яка операція, передача майна потребує правильного документального оформлення. Та чи правильно у такому разі оформляти договір відповідального зберігання? Ні, для таких відносин цей договір є абсолютно недоречним. Як вийти з цієї ситуації? Розберемося разом.

Договір відповідального зберігання — не вихід. Чому?

Річ у тім, що за договором зберігання одна сторона (зберігач) зобов’язується зберігати річ, передану їй другою стороною (поклажодавцем), і повернути її поклажодавцю у схоронності.

Відносини сторін за договором зберігання (у т. ч. й відповідального зберігання) та порядок укладання таких договорів прописано в гл. 66 «Зберігання» ЦКУ*. Так, у параграфі 1 гл. 66 ЦКУ наведено загальні положення щодо будь-яких договорів зберігання, а у параграфах 2, 3 гл. 66 ЦКУ — особливості укладення окремих видів договорів зберігання.

* Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.

Та головне питання, яке нас цікавить: чи має право зберігач користуватися майном, отриманим на відповідальне зберігання. Відповідь чітко прописана у ст. 944 ЦКУ.

Аргумент 1

Зберігач не має права без згоди поклажодавця користуватися річчю, переданою йому на зберігання, а також передавати її у користування іншій особі. Як бачимо, зазначена норма не дає право зберігачу майна, переданого йому на зберігання, за замовчуванням користуватись таким майном.

Звісно ж, поклажодавець може надати зберігачу право користуватися річчю, переданою йому на зберігання. Але таке право стосується речей, визначених родовими ознаками (ст. 941 ЦКУ).

Річ є визначеною родовими ознаками, якщо вона має ознаки, властиві всім речам того ж роду, та вимірюється числом, мірою, вагою (ч. 2 ст. 184 ЦКУ). За згодою поклажодавця зберігач має право змішати речі одного роду та однієї якості, які передані на зберігання.

А ось змішувати та користуватися речами, визначеними індивідуальними ознаками, ЦКУ не дозволяє зберігачу. Наприклад, якщо йдеться про передану на зберігання річ, визначену індивідуальними ознаками (транспортний засіб), то зберігачу не може бути надано право розпорядження нею, оскільки це суперечитиме вимогам ЦКУ.

Аргумент 2

З позиції податкового законодавства відповідальне зберігання здійснюється без права використання. Це чорним по білому прописано в п.п. 14.1.32 Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI. Під відповідальним зберіганням розуміють господарську операцію, що здійснюється платником податків і передбачає передачу згідно з договорами схову матеріальних цінностей на зберігання іншій фізичній чи юридичній особі без права використання у господарському обороті такої особи з подальшим поверненням таких матеріальних цінностей платнику податків без зміни якісних або кількісних характеристик.

Аргумент 3

Позицію податківців активно підтримують і в судах (див. ухвалу Верховного Суду від 22.06.2022 № 902/591/20). Ба більше, служителі Феміди вважають, що при наданні зберігачу майна права користуванням таким майном має місце удаваний правочин, оскільки за своєю суттю є договором оренди майна. Адже всі права щодо користування прямо вказані в договорі, і сторони нічого не приховують.

Тож аби не наражати себе на подібні висновки контролюючих та судових органів, не радимо в договорах зберігання згадувати про право зберігача користуватися переданою йому на зберігання річчю.

Який вихід?

Є абсолютно законний спосіб вирішення цієї ситуації. Передачу майна від головного розпорядника (управління освіти) підвідомчій установі (закладу освіти) варто оформити як передачу майна в оперативне управління.

Під правом оперативного управління визнають речове право суб’єкта господарювання володіти, користуватись і розпоряджатись майном, закріпленим за ним власником (уповноваженим ним органом). Особливості передачі майна на таких умовах закріплені в ст. 137 Господарського кодексу України від 16.01.2003 № 436-IV.

При передачі майна на праві оперативного управління за власником зберігається право контролювати використання та збереження такого майна. Також він має право вилучати у суб’єкта господарювання майно, яке не використовується, та майно, що використовується не за призначенням. Здійснюється це безпосередньо власником або через уповноважений ним орган.

У цій ситуації, описаній у запитанні, ініціатором прийняття рішення про передачу транспортного засобу в оперативне управління закладу освіти є відповідний орган місцевого самоуправління. Тож йому й всі карти в руки.

За загальним правилом процедура передачі та закріплення комунального майна саме на таких умовах має бути врегульована місцевим Положенням про порядок закріплення майна комунальної власності за підприємствами, установами, організаціями на праві господарського відання (оперативного управління) та відповідними типовими договорами. Детально про організаційні питання передачі-отримання майна на правах оперативного управління читайте матеріал «Передача-отримання майна: як показати в обліку?» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 27).

Зазвичай бюджетна установа, яка отримала майно в оперативне управління, виступає балансоутримувачем такого майна. Та головне — саме така установа цілком на законним підставах має право здійснювати видатки на його утримання (обслуговування, ремонт тощо).

Як вирішити облікові питання?

Передача майна з балансу управління освіти на баланс закладу освіти на праві оперативного управління здійснюється в межах органу, уповноваженого управляти об’єктами комунальної власності. Це означає, що таку операцію вважаємо операцією з внутрішнього переміщення комунального майна.

Основні правила документального оформлення та обліку таких операцій з позиції сторони, яка передає майно, та установи-отримувача узагальнимо в таблиці.

Передача-отримання майна на праві оперативного управління: оформлення + бухоблік

Критерій

Основні вимоги

Установа, яка передає майно

Установа, яка отримує майно

Підстави для здійснення передачі-

отримання

Передачу-отримання майна здійснюють на підставі рішення суб’єкта управління майном (рішення відповідної місцевої ради).

Передачу-отримання матеріальних цінностей здійснює комісія, створена таким органом. До складу комісії включають представників сторони, що приймає та передає матеріальні цінності.

Такі операції оформляють Актом приймання-передачі основних засобів (далі — ОЗ) за типовою формою, затвердженою наказом № 818*. Оформлюють зазначений документ у двох примірниках: по одному примірнику для кожної сторони. При цьому всі примірники Акта мають бути підписані представниками обох сторін

Документальне оформлення

Разом із майном передає первинні документи та облікові регістри (оригінали або їх копії)

1) оформлює Акт введення в експлуатацію ОЗ (типова форма, затверджена наказом № 818);

2) присвоює новий інвентарний номер;

3) відкриває нову Інвентарну картку обліку об’єктів ОЗ (типова форма, затверджена наказом № 818)

Відображення

в бухобліку

При передачі ОЗ списує його первісну (переоцінену), балансову вартість і суму накопиченого зносу

При отриманні майна зараховує його за первісною вартістю.

Первісна вартість ОЗ, отриманих безоплатно від суб’єктів державного сектору, дорівнює первісній (переоціненій) вартості ОЗ суб’єкта державного сектору, що їх передав.

За відсутності достовірної інформації первісну вартість ОЗ визначають на рівні справедливої вартості такого майна на дату отримання

* Наказ Мінфіну «Про затвердження типових форм з обліку та списання основних засобів суб’єктами державного сектору та порядку їх складання» від 13.09.2016 № 818.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше