Темы статей
Выбрать темы

Фінансування прямо на банківський рахунок та без мережі: порушення чи норма?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Ми — орган місцевого самоврядування. Виділяємо створеному нами комунальному підприємству кошти за КПКВК 7670 та КЕКВ 3210 на поповнення статутного капіталу. За яких умов можна перерахувати кошти, не включаючи підприємство до мережі як одержувача бюджетних коштів? Чи можливо перерахувати кошти на банківський рахунок підприємства?

Фінансування комунальних підприємств (далі КП) — це рутинна справа для органів місцевого самоврядування (далі ОМС) — їх засновників. Незважаючи на це, таке фінансування викликає безліч запитань. Цього разу розберемося. чи можливо не включати КП до мережі розпорядників та одержувачів бюджетних коштів ОМС. А також з’ясуємо, чи можна профінансувати КП на банківський, а не на казначейський рахунок.

Фінансування без включення до мережі: чи можливо?

Передусім нагадаємо, хто такі розпорядники та одержувачі бюджетних коштів.

Розпорядник бюджетних коштів — це бюджетна установа в особі її керівника, уповноважена на отримання бюджетних асигнувань, взяття бюджетних зобов’язань, довгострокових зобов’язань за енергосервісом, довгострокових зобов’язань у рамках державно-приватного партнерства, середньострокових зобов’язань у сфері охорони здоров’я та здійснення витрат бюджету. Таке визначення наведено у п. 47 ч. 1 ст. 2 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Оскільки КП не є бюджетною установою, то кошти з бюджету воно може отримувати виключно як одержувач бюджетних коштів.

Розпорядник бюджетних коштів може уповноважити одержувача бюджетних коштів на виконання заходів, передбачених бюджетною програмою, шляхом доведення йому бюджетних асигнувань та надання відповідних коштів бюджету (на безповоротній чи поворотній основі). Це передбачено ч. 6 ст. 22 БКУ.

Одержувач бюджетних коштів — це суб’єкт господарювання, громадська чи інша організація, яка не має статусу бюджетної установи, уповноважена розпорядником бюджетних коштів на здійснення заходів, передбачених бюджетною програмою, та отримує на їх виконання кошти бюджету (п. 38 ч. 1 ст. 2 БКУ).

Що таке мережа розпорядника бюджетних коштів? Відповідь на це запитання дає нам п. 1.3 розд. 1 Порядку № 938*.

* Порядок казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затверджений наказом Мінфіну від 23.08.2012 № 938.

Мережа розпорядника коштів місцевого бюджету — це згрупована відповідно до законодавства головним розпорядником коштів місцевого бюджету (розпорядником коштів місцевого бюджету нижчого рівня, що має власну мережу) інформація щодо розпорядників коштів нижчого рівня, які у своїй діяльності підпорядковані цьому розпоряднику та/або діяльність яких координується ним, та одержувачів коштів місцевого бюджету.

У разі якщо одержувачі бюджетних коштів отримують асигнування безпосередньо від головних розпорядників або розпорядників нижчого рівня, вони включаються до мережі таких розпорядників. Це випливає з п. 4.6 розд. 4 Порядку № 938.

ВАЖЛИВО!

ОМС може фінансувати КП тільки тоді, коли таке КП є у нього в мережі

Тож у випадку дописувача для поповнення статутного капіталу КП це підприємство обов’язково має бути включено до мережі ОМС — його засновника.

Фінансування на банківський рахунок КП: чи можливо?

Ні, не можливо. І ось чому.

Під час виконання як державного, так і місцевих бюджетів застосовується казначейське обслуговування бюджетних коштів.

Воно передбачає розрахунково-касове обслуговування органами Казначейства не лише розпорядників бюджетних коштів, але й одержувачів. Це випливає з п. 1 ч. 1 ст. 43 БКУ та п. 10.1 Порядку № 938.

Також з метою контролю за цільовим спрямуванням бюджетних коштів органи Казначейства здійснюють (п. 10.2 Порядку № 938):

— попередній контроль — на етапі реєстрації бюджетних зобов’язань одержувачів;

— поточний контроль — у процесі оплати рахунків одержувачів бюджетних коштів.

Таким чином, фінансову підтримку з місцевого бюджету КП може отримувати виключно на бюджетний рахунок, відкритий в органах Казначейства.

План використання бюджетних коштів

Зауважимо: КП не може витрачати отримані з бюджету кошти, як йому заманеться, не звітуючи про їх використання.

Для цього одержувач бюджетних коштів повинен мати план використання бюджетних коштів (ч. 6 ст. 22 БКУ).

Отже, для отримання КП фінансування з місцевого бюджету таке підприємство має бути не лише включено до мережі відповідного ОМС та мати рахунок в органі Казначейства, а ще й скласти план використання бюджетних коштів.

Після затвердження керівником КП і погодження з ОМС план використання бюджетних коштів необхідно подати до органу Держказначейської служби. Цей документ обов’язково повинен містити розподіл бюджетних асигнувань, затверджених у кошторисі відповідного розпорядника бюджетних коштів. Це передбачено п. 5.6 Порядку № 938.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше