Темы статей
Выбрать темы

Благодійка з ПДВ: як показати в обліку?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Бюджетна установа — платник ПДВ отримала благодійну допомогу — транспортний засіб. У документах, отриманих від благодійника, зазначено вартість авто та суму ПДВ? Як правильно показати надходження такої допомоги в бухобліку?

Що робити з «вхідним» ПДВ?

Традиційно бюджетні установи — платники ПДВ у питаннях обліку основних засобів (далі — ОЗ) керуються нормами НП(С)БО 121*. Так, до первісної вартості таких активів включають суми, сплачені постачальнику активів та підряднику без непрямих податків.

* Національне положення (стандарт) бухгалтерського обліку в державному секторі 121 «Основні засоби», затверджене наказом Мінфіну від 12.10.2010 № 1202.

Тоді як суми ПДВ, сплачені при придбанні необоротних активів, до первісної вартості не включають, оскільки при придбанні товарів/послуг незалежно від напряму їх використання та призначення установа повинна включити суми ПДВ до податкового кредиту. Тобто бюджетні установи — платники ПДВ формують податковий кредит виходячи із загальної вартості придбаних товарів та послуг. Звісно ж, така можливість виникає виключно за наявності правильно оформленої та зареєстрованої податкової накладної.

Тож у подібних випадках установа за умови виконання зазначених вимог відображає податковий кредит з ПДВ. При цьому підставою є податкові накладні, оформлені постачальниками на ім’я установи — платника ПДВ.

Чому ПДВ є, а податкової накладної немає?

У ситуації нашого читача установа не отримає податкової накладної, а тому про податковий кредит й годі мріяти. Це пояснюється тим, що операції з безоплатної передачі товарів та послуг установам та організаціям, які утримуються за рахунок коштів державного бюджету, та на військові потреби іншим отримувачам не є операціями з постачання. Про це свідчать абз. 4 п. 3211 підрозд. 2 розд. ХХ Податкового кодексу України від 02.12.2010 № 2755-VI (ср. ). Та відповідно, щодо таких операцій податкові зобов’язання не нараховують згідно з п. 198.5 ПКУ. Таким чином, жодних підстав для застосування податкового кредиту установа не має.

Чи знав про такі правила благодійник, який оформлював первинні документи на передачу благодійної допомоги? Швидше за все, знав. Адже не дарма податкову накладну на ім’я бюджетної установи оформлено не було. Втім, первинні документи благодійник оформив, м’яко кажучи, некоректно. А саме, крім вартості безоплатно переданого майна, було зазначено суму ПДВ.

З огляду на це, наша порада така. Спробуйте зв’язатися з благодійником і переконати його переоформити первинні документи з урахуванням особливостей оподатковування зазначених операції.

Що робити з ПДВ, який не відшкодують?

Що робити у ситуації нашого читача? Варіант тільки один — оприбуткувати благодійну допомогу з урахуванням суми ПДВ. Це означає, що всю вартість транспортного засобу, у т. ч. й суму ПДВ, віднести до первісної вартості того авто.

І не хвилюйтесь, для вчинення цих дій є цілком законні підстави. Маємо на увазі норми НП(С)БО 121. Так, згідно з п. 5 розд. ІІ цього документа до первісної вартості ОЗ слід включати суми непрямих податків у зв’язку з придбанням (створенням) ОЗ (якщо вони не відшкодовуються установі).

Тож оскільки при здійсненні операцій з безоплатної (благодійної) допомоги установі ніхто не відшкодує суми ПДВ (податкового кредиту не буде), залишається тільки один шлях — включити такі суми ПДВ до первісної вартості транспортного засобу.

У бухобліку оприбуткування такої благодійної допомоги (у формі транспортного засобу) відображаємо у загальному порядку:

збільшуємо дохід від необмінних операцій на всю суму з урахуванням ПДВ за кредитом субрахунку 7511;

— відображаємо надходження спецфонду за кодом класифікації доходів 25020100 «Благодійні внески, гранти та дарунки»;

— складаємо Довідку про надходження у натуральній формі за оновленою формою на суму отриманої допомоги з урахуванням ПДВ. Подаємо цю форму до Казначейства не пізніше останнього робочого дня місяця.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше