Темы статей
Выбрать темы

Перелік дозволених видатків розширено!

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Останнім часом Уряд тішить гарними новинами і вже вкотре розширює перелік видатків другої черги, передбачених п. 19 Порядку № 590*.

Чергова порція гарних новин стала наслідком прийняття постанови № 335**. Та цього разу зміни здебільшого спрямовані на забезпечення своєчасного відновлення пошкоджених або знищених внаслідок збройної агресії РФ об’єктів. І насамперед йдеться про відновлення об’єктів, які вкрай необхідні для життєдіяльності населення нашої країни.

* Порядок виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану, затверджений постановою КМУ від 09.06.2021 № 590.

** Постанова КМУ «Про внесення змін до пункту 19 Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану» від 18.04.2023 № 335.

Та передусім нагадаємо: в період дії воєнного стану в першу чергу слід проводити видатки на національну безпеку та оборону. Тоді як переважна більшість видатків бюджетних установ може здійснюватися саме у другу чергу.

Ґранти для створення або розвитку бізнесу

Коло видатків другої черги розширено видатками на надання ґрантів для створення або розвитку бізнесу.

Таким чином Уряд намагається підтримати бізнес, який також опинився у скрутному становищі у зв’язку з військовою агресією РФ.

Зазначені видатки передбачені для проведення за рахунок коштів загального фонду.

Виготовлення проєктної (проєктно-кошторисної) документації та відновлення об’єктів критичної інфраструктури

До видатків другої черги згідно з оновленим п. 19 Порядку № 590 тепер належать і видатки на виготовлення проєктної (проєктно-кошторисної) документації (далі — ПКД), нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт пошкоджених або знищених унаслідок збройної агресії об’єктів критичної інфраструктури та житлового призначення.

Саме можливість проведення таких видатків дозволить якнайшвидше відновлювати вкрай необхідні для життєдіяльності населення об’єкти інфраструктури, пошкоджені внаслідок військової агресії РФ.

Зазначені видатки можливо проводити за рахунок коштів спеціального фонду.

Виготовлення ПКД для створення індустріальних (промислових парків)

Ще один крок до відновлення країни та залучення міжнародних інвесторів — це створення індустріальних (промислових) парків.

Після внесених змін у другу чергу можливо проводити видатки на виготовлення ПКД на нове будівництво, реконструкцію, капітальний ремонт об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, необхідних для створення та функціонування індустріального парку, включеного до Реєстру індустріальних (промислових) парків, які розміщуються за його межами.

Ці видатки також можливо проводити за рахунок коштів спеціального фонду.

Видатки за коштами небюджетних рахунків

До видатків за коштами небюджетних рахунків додано видатки Фонду розвитку інновацій за напрямами, визначеними Порядком № 1110*.

* Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті Міністерству фінансів для забезпечення функціонування Фонду розвитку інновацій, затверджений постановою КМУ від 12.12.2018 № 1110.

Увага! Усі перелічені вище зміни запрацювали з 20.04.2023.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше