Темы статей
Выбрать темы

Пальне для генератора використовуємо на інші цілі

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Закупили пальне для роботи генераторів за КЕКВ 2275. Але світло перестали вимикати, а пальне лишилося. Чи можна його використовувати для інших цілей: на заправку автівок, мотокоси для косіння трави тощо?

Дійсно, пальне для генератора слід придбавати саме за КЕКВ 2275 «Оплата інших енергоносіїв та інших комунальних послуг». Про це ми розповідали у матеріалах «ПММ для генератора: за яким КЕКВ придбавати?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 44 та «Пальне для генератора: за яким КЕКВ купувати, якщо автівки немає?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 7.

Але наразі світло здебільшого не вимикають і необхідність у використанні генераторів практично відпала. Що ж робити з пальним, яке лишилося? Чи можна його використати на інші цілі? Нумо розбиратися разом.

Використання пального для генераторів на інші цілі

Звісно, краще, якби такої ситуації не виникло, адже не обов’язково закуповувати пально-мастильні матеріали (далі — ПММ) для генератора про запас. Але як бути, якщо така ситуація вже сталася?

Чіткої відповіді на це запитання чинне законодавство не містить.

Утім, наприкінці минулого року Держказначейська служба розглядала зворотну ситуацію у листі від 09.12.2022 № 15-12-12/17828.

Виходячи з цього листа: якщо в установі є залишок палива, раніше придбаного за КЕКВ 2210 для транспортних засобів, його можна використати для роботи генератора. Але це виняток, передбачений п.п. 1 п.п. 2.2.7.5 Інструкції № 333.

Тож логічно припустити, що зворотна ситуація також можлива і пальне, придбане для генератора, цілком можна використати на інші цілі.

Чи потрібен дозвіл головного розпорядника?

Вважаємо, що так.

Для зміни напряму використання пального доцільно отримати дозвіл головного розпорядника бюджетних коштів. Адже головний розпорядник бюджетних коштів може прийняти й інше рішення щодо подальшої долі таких ПММ. Наприклад, «непотрібне» для генератора пальне може бути передане іншій підлеглій установі, якій воно потрібне саме за КЕКВ 2275.

Перерозподіл видатків за КЕКВ

На наш погляд, найбільш законним способом у ситуації, що склалася, є перерозподіл видатків. У такому разі в органів контролю не виникне жодних запитань чи сумнівів з цього приводу.

Для цього необхідно зменшити видатки за КЕКВ 2275 та збільшити за КЕКВ 2210. Як саме зробити перерозподіл видатків за КЕКВ, читайте у матеріалі «Пальне для генератора: де взяти кошти?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 46 (ср. ).

Нагадаємо основне.

Під час внесення змін до кошторису, у т. ч. в розрізі КЕКВ, слід керуватися ст. 23 БКУ*.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Перерозподіл бюджетних асигнувань, затверджених у розписі бюджету та кошторисі, здійснює Мінфін або місцевий фінорган у розрізі КЕКВ, а також у розрізі класифікації кредитування бюджету — щодо надання кредитів з бюджету.

Такий перерозподіл проводиться у межах загального обсягу бюджетних призначень за бюджетною програмою окремо за загальним та спеціальним фондами бюджету за обґрунтованим поданням головного розпорядника (ч. 7 ст. 23 БКУ).

У разі, коли необхідно розподілити видатки розпоряднику нижчого рівня, такий розпорядник має подати головному розпорядникові на розгляд детальні розрахунки до кошторису з обґрунтуванням потреби у внесенні змін.

У цьому обґрунтуванні слід зазначити підстави для перерозподілення пального, його кількість та вартість.

Натомість окреме рішення місцевої ради чи виконкому для перерозподілення видатків кошторису за КЕКВ не потрібне.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше