Темы статей
Выбрать темы

Перереєстрація авто: за яким КЕКВ?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
За рішенням сільської ради до нашої установи безкоштовно передано транспортний засіб. Потрібно провести його перереєстрацію. За яким КЕКВ слід здійснювати такі видатки?

Видатки на перереєстрацію

У питаннях застосування КЕКВ традиційно керуємося нормами Інструкції № 333* та виходимо з економічної суті платежу.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

У запитанні читача йдеться про передачу автівки від місцевої ради або від однієї підлеглої бюджетної установи до іншої за рішенням місцевої ради. Тож у такому разі потрібна перереєстрація права власності на авто.

Так, у разі зміни власників транспортних засобів проводиться їх перереєстрація. Про це свідчить п. 33 Порядку № 1388*.

* Порядок державної реєстрації (перереєстрації), зняття з обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, причепів, напівпричепів, мотоколясок, інших прирівняних до них транспортних засобів та мопедів, затверджений постановою КМУ від 07.09.98 № 1388.

У свою чергу, перереєстрація транспортного засобу належить до адміністративних послуг. Це випливає з п. 14 Переліку № 795*.

* Перелік платних послуг, які надаються підрозділами Міністерства внутрішніх справ, Національної поліції та Державної міграційної служби, і розмір плати за їх надання, затверджений постановою КМУ від 04.06.2007 № 795.

Нагадаємо: адміністративні послуги — це результат здійснення владних повноважень суб’єктом надання адміністративних послуг за заявою фізичної або юридичної особи, спрямований на набуття, зміну чи припинення прав та/або здійснення обов’язків такої особи відповідно до закону. Таке визначення наведено у ч. 1 ст. 1 Закону № 5203*.

* Закон України «Про адміністративні послуги» від 06.09.2012 № 5203-VI.

За яким же КЕКВ здійснювати видатки на адмінпослуги, до яких, як ми вже з’ясували, належить і перереєстрація автомобіля?

Відповідь на це запитання знаходимо у п.п. 1 п. 2.6 Інструкції № 333.

Так, видатки на сплату податкових, неподаткових та інших платежів на безповоротній основі, справляння яких передбачено законодавством (включаючи плату за адміністративні послуги), слід планувати та здійснювати за КЕКВ 2800 «Інші поточні видатки».

До речі, раніше такі видатки проводилися за КЕКВ 2240 «Оплата послуг (крім комунальних)». Але Мінфін виключив видатки на адмінпослуги з переліку видатків, передбачених за КЕКВ 2240, ще наприкінці 2020 року наказом № 636*. Про ці зміни можна прочитати у матеріалі «Застосування КЕКВ: що зміниться з 1 січня» // «Бюджетна бухгалтерія», 2020, № 45.

* Наказ Мінфіну «Про затвердження Змін до Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету» від 27.10.2020 № 636.

Тож видатки, зазначені у запитанні, слід спланувати та здійснити саме за КЕКВ 2800.

Придбання номерних знаків

Також звернемо увагу на застосування КЕКВ при плануванні та здійсненні видатків на придбання номерних знаків.

Державні номерні знаки — це номерні знаки для транспортних засобів.

Придбання номерних знаків слід планувати і проводити за КЕКВ 2210 «Предмети, матеріали, обладнання та інвентар». Про це свідчить п.п. 16 п.п. 2.2.1 Інструкції № 333.

При цьому придбання номерних знаків для транспортних засобів проводять органи, на які відповідно до законодавства покладено обов’язок щодо їх реєстрації.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше