Темы статей
Выбрать темы

Екоподаток у воєнний час: кого звільнено?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Законом № 3050* унесено зміни до ПКУ**. Зокрема, цим законом законодавці встановили нові вимоги щодо звільнення від cплати екоподатку. Розберемо, яким чином ці правила стосуються бюджетників.

* Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо звільнення від cплати екологічного податку, плати за землю та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за знищене чи пошкоджене нерухоме майно» від 11.04.2023 № 3050-ІХ.

** Податковий кодекс України від 02.12.2010 № 2755-VI.

Кого звільнено від екоподатку у 2022 році: початок історії

Нещодавно законотворці переписали умови звільнення від cплати екоподатку на період дії воєнного стану. Маємо на увазі зміни, внесені Законом № 3050, які набрали чинності 06.05.2023.

Нагадаємо: минулого року платників екоподатку звільнили від нарахування та сплати цього податку. Таке звільнення було запроваджено на період з 1 січня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, в якому буде припинено/скасовано воєнний стан. Це було передбачено попередньою редакцією п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.

З огляду на це, бюджетні установи — платники екологічного податку, які мали зареєстровані стаціонарні джерела забруднення, розміщені на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на тимчасово окупованих територіях, протягом усього 2022 року не нараховували та не сплачували цей податок.

Однак для повноцінного звільнення від сплати екоподатку установам не вистачало переліку територій від Кабміну. Тому при користуванні таким звільненням ми радили: насамперед орієнтуватися на те, чи велися бойові дії на вашій території чи вона є тимчасово окупованою.

З огляду на це, кожна установа мала самостійно прийняти рішення, чи подавати податкову декларацію з екологічного податку за I, II, III та IV квартали 2022 року та чи сплачувати податкові зобов’язання з екоподатку.

До речі, саме на такому висновку зупинилися податківці у своєму роз’ясненні (див. категорію 117.01 ЗІР), яке було чинним у 2022 році.

Але не так сталося, як гадалося. Законодавці переписали норму п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Тож далі пояснимо, як виглядає оновлене звільнення від cплати екоподатку.

Кого звільнено від екоподатку у 2022 та 2023 роках: продовження історії

Загалом п. 69.16 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ передбачено декілька категорій платників екоподатку, зареєстрованих (узятих на облік) за місцем розміщення стаціонарних джерел забруднення, які не нараховують та не сплачують такий податок.

Перша категорія — розміщені на територіях активних бойових дій (далі — АБД) або на тимчасово окупованих територіях:

1) за період з 01.01.2022 по 31.12.2022 — незалежно від початку та закінчення АБД, тимчасової окупації.

При визначенні таких територій установам — платникам податку слід користуватися Переліком № 309*. Відповідно якщо стаціонарне джерело забруднення розташоване в зоні можливих (а не активних) бойових дій, то у 2022 році платник податку не мав права на звільнення від сплати та нарахування екоподатку.

* Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 № 309.

Що робити, якщо така установа за будь-який звітний період 2022 року задекларувала нульові зобов’язання щодо об’єктів оподаткування? У такому разі доведеться уточнити такі зобов’язання та сплатити відповідну суму екоподатку. При цьому пам’ятайте: штраф та пеню на період дії воєнного стану не нараховують. Таке звільнення передбачено п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ;

2) з 01.01.2023 і наступні періоди — за період з першого числа місяця по останнє число місяця, протягом яких на територіях, де розташовані стаціонарні джерела, йшли АБД та/або тривала їх окупація.

Отже, починаючи з 2023 року установи — платники екоподатку звільняються від сплати такого податку за ті місяці, протягом яких відповідна територія була визначена як територія АБД чи тимчасово окупована територія. Але якщо стаціонарні джерела забруднення розташовані на території можливих бойових дій, то за І квартал 2023 року вони під звільнення не потрапляють. Строк подання декларації — до 10.05.2023.

Нагадаємо: з 01.01.2023 декларацію з екологічного податку складають за оновленою формою. Детальніше про це читайте в матеріалі «Декларація з екоподатку — 2023 за новою формою» (див. «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 5).

Друга категорія — розташовані на замінованих земельних ділянках.

Це звільнення стосується установ-платників, стаціонарні джерела забруднення яких розташовані на замінованих земельних ділянках. У такому разі екоподаток не нараховують та не сплачують за період, коли такі земельні ділянки були забруднені та/або були визнані потенційно забрудненими вибухонебезпечними предметами.

Таке звільнення діє з першого числа місяця, на який припадає дата початку обстеження земельної ділянки операторами протимінної діяльності, та завершується останнім числом місяця, в якому такі земельні ділянки визнані придатними для використання.

При цьому існують особливості визначення такого розрахункового періоду для територій, на яких ведуться (велись) або тимчасово окуповані. Так, якщо АБД або тимчасова окупація на відповідній території закінчилася, але загроза замінування (реальна чи потенційна) все одно залишається, звільнення діятиме з першого числа місяця припинення АБД або тимчасової окупації. А ось завершується таке звільнення останнім числом місяця, в якому такі земельні ділянки визнані придатними для використання.

Зауважте: щоб таке звільнення запрацювало, платнику екоподатку слід подати до органу місцевої влади або військової адміністрації відповідну заяву про потенційне забруднення земельної ділянки вибухонебезпечними предметами. У свою чергу, такий орган має прийняти рішення про встановлення податкових пільг зі сплати місцевих податків і зборів щодо такої земельної ділянки.

Тож поживемо — побачимо, як цій категорії платників застосовувати таке звільнення на практиці.

Висновки

  • З 01.01.2022 по 31.12.2022 звільнено від сплати екоподатку платників, які мають стаціонарні джерела забруднення на територіях АБД або на тимчасово окупованих територіях.
  • З 2023 року такі платники звільнені від сплати екоподатку за ті місяці, протягом яких відповідна територія визначена як територія АБД або тимчасово окупована територія.
  • Визначення територій, на яких ведуться (велися) активні бойові дії, або тимчасово окупованих територій здійснюємо на підставі Переліку № 309.
  • Звільнення від нарахування та сплати екоподатку не поширюється на установи, стаціонарні джерела забруднень яких розташовані в зоні можливих бойових дій.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше