Темы статей
Выбрать темы

Реконструкція від благодійника: показуємо в обліку правильно

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Бюджетна установа — музей отримав допомогу від благодійника у вигляді реконструкції приміщення (встановлено склопакети з вітражем). Роботи прийняла комісія музею на підставі Акта приймання-передачі виконаних робіт (послуг). Як показати надходження такої допомоги в бухобліку? Чи слід такі вікна зараховувати на баланс як окремі об’єкти обліку?

Як класифікувати отриману допомогу?

Зазвичай бюджетні установи отримують благодійну допомогу у грошовій формі або в натуральній формі у вигляді товарів. Однак інколи благодійники бажають надати допомогу як роботи чи послуги. Саме така ситуація й мала місце у нашого читача.

При цьому потрібно дотриматись головного правила — незалежно від форми надання допомоги бюджетна установа має правильно її оформити та відобразити в бухобліку. Далі пояснимо, як це зробити.

По-перше, для отримання допомоги у вигляді робіт чи послуг бюджетні установи не мають жодних законодавчих перешкод. Так, Порядком № 1222* прямо передбачено, що благодійники можуть надавати благодійні внески набувачам у грошовій формі для потреб їх фінансування, а також як товари, роботи, послуги.

* Порядок отримання благодійних (добровільних) внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб бюджетними установами і закладами освіти, охорони здоров’я, культури, науки, спорту та фізичного виховання для потреб їх фінансування, затвердженим постановою КМУ від 04.08.2000 № 1222.

Нагадаємо: саме цим Порядком установлено вимоги до отримання, використання та обліку бюджетними установами благодійних внесків і пожертв від юридичних та фізичних осіб.

По-друге, для правильної класифікації отриманої благодійної допомоги варто виходити з суті операції. Саме від цього й залежить, які первинні документи мають бути оформлені між установою-отримувачем та благодійником.

Так, в описаній ситуації установа отримала від благодійника допомогу як роботи (встановлення склопакетів). Отримання такої допомоги, дійсно, слід оформлювати Актом приймання-передачі виконаних робіт (наданих послуг) довільної форми. При цьому в акті обов’язково потрібно навести перелік робіт (послуг) і зазначити їх вартість. Такий документ складають комісійно, а от затвердити його має керівник установи-отримувача.

Крім того, можна звернутися до благодійника з проханням надати супровідні документи (їх копії), які б підтверджували вартість виконаних робіт (наданих послуг).

Інша справа, якщо благодійник передав установі як благодійну допомогу безпосередньо склопакети та металопластикові конструкції, без їх встановлення. За таких умов установа самостійно здійснювала б їх установлення (власними силами чи із залученням підрядної організації). Відповідно, при отриманні такого різновиду благодійної допомоги сторони мали б оформити інші первинні документи. Детальніше про оформлення облік такої операції читайте у матеріалі «Обладнання для капремонту від благодійника: як показати в обліку?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 20.

Отже, в описаній ситуації необхідно відобразити в обліку саме роботи, а не вікна (склопакети), отримані як благодійна допомога.

Як показати в бюджетному обліку?

Надходження благодійних внесків, грантів та дарунків (незалежно від форми) належить до першої підгрупи другої групи власних надходжень бюджетних установ, які у свою чергу, є складовою спецфонду бюджету.

Таким чином, допомога (як у грошовій, так і в натуральній формі — як товари, роботи чи послуги), отримана музеєм від благодійника, є різновидом власних надходжень. Таку допомогу слід відображати за кодом класифікації доходів бюджету 25020100 «Благодійні внески, гранти та дарунки».

При отриманні благодійної допомоги в натуральній формі (як товари, роботи чи послуги) обов’язково слід скласти та подати до органу Держказначейської служби Довідку про надходження в натуральній формі. Зробити це слід не пізніше останнього робочого дня звітного місяця.

Форму довідки наведено в додатку 25 до Порядку казначейського обслуговування місцевих бюджетів, затвердженого наказом Мінфіну від 23.08.2012 № 938.

При заповненні довідки обираємо КЕКВ, виходячи з економічної суті платежу та відповідно до норм Інструкції щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затвердженої наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Роботи з установлення вікон можуть бути класифіковані як поточний або капітальний ремонт будівлі. З огляду на це, видатки на придбання та установлення вікон можуть проводити за одним із кодів:

КЕКВ 2210 — придбання вікон для проведення поточного ремонту;

КЕКВ 2240 — встановлення (монтаж) вікон сторонньою організацією як роботи з поточного ремонту;

КЕКВ 3132 — придбання та монтаж вікон в рамках капремонту.

Та як бути в ситуації, коли встановлення склопакетів виконано у складі робіт з реконструкції будівлі? У такому разі вартість робіт з реконструкції, виконаних благодійником, слід відображати за КЕКВ 3142 «Реконструкція та реставрація інших об’єктів».

Але будьте уважні: якщо приміщення музею віднесено до пам’яток культури, історії та архітектури, тоді у Довідці про надходження у натуральній формі слід показати видатки за КЕКВ 3143 «Реставрація пам’яток культури, історії та архітектури».

Крім того, у разі отримання благодійної допомоги в натуральній формі не забудьте:

— внести зміни до кошторису в частині спеціального фонду за власними надходженнями і всіх пов’язаних документів;

— подати розпоряднику вищого рівня копії довідок про зміни до кошторису за власними надходженнями.

Як показати в бухобліку?

Надходження благодійної допомоги як роботи установа має показати в бухобліку з урахуванням певних особливостей. Далі розповімо про основні з них.

1. Роботи, отримані як благодійна допомога, слід відображати в бухобліку за вартістю, зазначеною у наданих благодійником супровідних документах.

Якщо ж благодійник не надав жодних підтвердних документів щодо вартості виконаних робіт, їх вартість має визначити комісія установи. При цьому слід ураховувати обсяг та складність виконаних робіт, інформацію щодо поточних ринкових цін на такі роботи.

2. При визначенні порядку обліку «благодійки», наданої як роботи, орієнтуйтеся на характер та ознаки виконаних робіт. Тобто передусім слід правильно класифікувати роботи і з’ясувати, це ремонт чи поліпшення.

Так, якщо роботи із заміни вікон проведені в рамках поточного чи капітального ремонту приміщення, установа визнає їх витратами звітного періоду. У бухобліку такі роботи відображаємо за дебетом субрахунку 8013 «Матеріальні витрати».

Якщо ж роботи були виконані як реконструкція будівлі, тоді їх вартість слід віднести до капітальних інвестицій із наступним збільшенням первісної вартості будівлі. Тобто спочатку відображаємо вартість виконаних робіт з реконструкції за дебетом субрахунку 1311 «Капітальні інвестиції в основні засоби», а потім показуємо збільшення первісної вартості будівлі за дебетом субрахунку 1013 «Будівлі, споруди та передавальні пристрої».

3. Незалежно від умов та характеру виконаних робіт зі встановлення вікон, немає жодних підстав для оприбуткування склопакетів чи металопластикових конструкцій як окремих об’єктів обліку. Адже йдеться саме про виконання робіт, а не передачу певних матеріалів чи конструкцій. При цьому вартість самих вікон не має значення.

4. Надходження благодійної допомоги завжди передбачає збільшення доходів від безоплатно отриманих активів, послуг (робіт). Зокрема, на суму вартості благодійної допомоги, отриманої у вигляді робіт, слід показати доходи за кредитом субрахунку 7511 «Доходи за необмінними операціями».

Приклад. Музей отримав допомогу від благодійника у вигляді реконструкції приміщення (встановлено склопакети з вітражем). Роботи прийняла комісія музею на підставі Акта приймання-передачі виконаних робіт. Згідно з Актом загальна вартість робіт становить 390000 грн.

На підставі Акта приймання-передачі виконаних робіт зроблено запис про реконструкцію будівлі до Інвентарної картки обліку основних засобів.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

1

Відображено:

надходження благодійної допомоги у вигляді робіт з реконструкції

1311

2117

390000

4

дохід від безоплатно виконаних робіт

2313

7511*

390000

3, 14

касові видатки

2117

2313

390000

3, 4

2

Збільшено первісну вартість будівлі на вартість робіт із реконструкції

1013

1311

390000

17

Одночасно збільшено внесений капітал

7511

5111

390000

17

* Не пізніше останнього робочого дня звітного місяця слід подати до Казначейства Довідку про надходження в натуральній формі на суму вартості виконаних благодійником робіт за кодом доходів 25020100.

Висновки

  • Благодійна допомога (як у грошовій, так і в натуральній формі — як товари, роботи, послуги) є різновидом власних надходжень бюджетних установ.
  • Роботи, надані благодійником, можуть бути здійснені як ремонт або поліпшення будівлі. Саме від характеру робіт залежить порядок їх відображення в бухобліку.
  • Установлення вікон (склопакетів) є ремонтом або поліпшенням будівлі. Такі конструкції в жодному разі не є окремими об’єктами обліку.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше