Темы статей
Выбрать темы

Видатки на ремонт даху: в яку чергу проводити?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Потрібно терміново відремонтувати дах будівлі, який протікає. Ремонт планується як поточний. Яким чином провести оплату з урахуванням вимог Порядку № 590?

Терміновий ремонт даху: чи не стане на заваді Порядок № 590? Нумо розбиратися разом.

Поточний чи капітальний ремонт?

Спочатку нагадаємо, які роботи вважаються поточним ремонтом, а які капітальним, і чим ці види ремонтів відрізняються один від одного.

Відповідь на це запитання свого часу надавав Держкомбуд у листі від 30.04.2003 № 7/7-401. Так, під капітальним ремонтом слід розуміти комплекс ремонтно-будівельних, робіт, який передбачає:

заміну, відновлювання та модернізацію конструкцій і обладнання будівель у зв’язку з їх фізичною зношеністю та руйнуванням;

— поліпшення експлуатаційних показників;

— покращання планування будівлі і благоустрою території без зміни будівельних габаритів об’єкта.

Під час проведення капітального ремонту призупиняється експлуатація будівлі в цілому або її частин (за умови їх автономності).

У свою чергу, поточний ремонт — це комплекс ремонтно-будівельних робіт, який передбачає систематичне та своєчасне підтримання експлуатаційних якостей та попередження передчасного зносу конструкцій і інженерного обладнання.

Якщо будівля в цілому не підлягає капітальному ремонту, комплекс робіт поточного ремонту може враховувати окремі роботи, які класифікуються як такі, що належать до капремонту. Але це стосується лише робіт, які не передбачають заміну та/або модернізацію конструктивних елементів будівлі.

Поточний ремонт слід проводити з такою періодичністю, аби забезпечити ефективну експлуатацію будівлі або об’єкта з моменту завершення його будівництва (капремонту) до моменту зупинки на черговий капремонт (реконструкцію).

Щоб визначити, до якого виду ремонту (капітального чи поточного) належать ті чи інші ремонтних робіт, радимо звернутися до норм Примірного переліку № 150*.

* Примірний перелік послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкових територій та послуг з ремонту приміщень, будинків, споруд, затверджений наказом Держкомжитлогоспу від 10.08.2004 № 150

Роботи з ремонту дахів та покрівель, які належать до поточного ремонту будівель, наведено у пп. 1.1.8, 1.2.6 Примірного переліку № 150, а ті, що належать до капітального ремонту, — у п. 2.6 цього документа.

В яку чергу здійснювати видатки?

Тепер розглянемо, в яку чергу можна провести видатки на ремонт даху в період дії воєнного стану.

Видатки на заходи, зокрема ремонтні роботи з усунення аварій у бюджетних установах та закладах, дозволено проводити у другу чергу. Про це свідчить п. 19 Порядку № 590. Причому вид ремонту (поточний чи капітальний) не зазначено.

Таким чином, якщо протікання даху спричинено аварією, то, без сумніву, видатки на такий ремонт можна провести у другу чергу. Причому такі видатки можливо здійснити як за кошти загального, так і спеціального фонду.

Також у другу чергу за загальним фондом кошторису можна проводити видатки на придбання матеріалів, будівельних матеріалів, інвентарю та інструментів для проведення ремонтних робіт господарським способом. Вид ремонту: поточний чи капітальний, теж не має значення. Адже визначено лише спосіб його проведення — господарський.

Тож якщо потреба в ремонті даху виникла не внаслідок аварії, такі роботи можливо здійснити господарським способом у другу чергу за кошти загального фонду кошторису.

У решті випадків видатки на ремонтні роботи можна провести лише у третю чергу.

І вже традиційно нагадаємо: видатки на оплату будь-яких товарів, робіт і послуг можна проводити за рахунок коштів і загального, і спеціального фондів, якщо йдеться про реалізацію проєктів, виконання програм допомоги за підтримки ЄС, урядів іноземних держав, іноземних фінансових та донорських установ і міжнародних фінорганізацій, у т. ч. на умовах співфінансування.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше