Темы статей
Выбрать темы

Відшкодування земельного податку: чи оподатковувати ПДВ?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Бюджетна установа надає частину приміщення в оренду. Орендар відшкодовує бюджетній установі витрати на сплату земельного податку. Чи необхідно оподатковувати ПДВ суму такого відшкодування?

Одразу зазначимо: відшкодування витрат на сплату земельного податку, отримане від орендаря, не підлягає оподаткуванню ПДВ. І для цього є певні законодавчі підстави. Але для того, щоб бюджетна установа-орендодавець (балансоутримувач) застосовувала їх із стовідсотковою впевненістю, необхідно дотримуватись таких правил.

Правило 1. Відшкодування витрат не включаємо до орендної плати

Витрати на утримання майна, наданого в оренду (у випадку читача — витрати на сплату земельного податку), не включають до складу орендної плати. Такі суми орендар має сплачувати бюджетній установі — орендодавцю (балансоутримувачу) окремо від орендної плати.

Саме такі вимоги формування орендної плати прописано в п. 3.1 Примірного договору*. Зокрема, цим пунктом чітко передбачено, що до складу орендної плати не входять:

витрати на утримання орендованого майна (комунальні послуги, послуги з управління об’єктом нерухомості, витрати на утримання прибудинкової території та місць загального користування, вартість послуг з ремонту і технічного обслуговування інженерного обладнання та внутрішньобудинкових мереж, ремонту будівлі тощо);

компенсація витрат балансоутримувача за користування земельною ділянкою.

* Примірний договір оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна, що належить до державної власності, затверджений постановою КМУ від 12.08.2020 № 820.

Вочевидь укласти договір оренди на інших умовах та нехтувати зазначеними вимогами Примірного договору установи взагалі не можуть.

Правило 2. Відшкодування витрат оформлюємо окремим договором

Орендар відшкодовує витрати балансоутримувача на сплату земельного податку відповідно до окремого договору, укладеного між балансоутримувачем та орендарем. У такому договорі сторони мають закріплюють порядок розрахунків та оплати таких витрат орендарем.

До речі, саме такий порядок формування договірних умов щодо відшкодування таких витрат орендарем прописано в п. 3.1 Примірного договору.

Правила виконано → ПДВ не оподатковуємо

Тож якщо бюджетна установа–орендодавець (балансоутримувач) виконала вищенаведені правила, жодних підстав для хвилювання немає. Адже за таких умов відшкодування витрат на сплату земельного податку не підлягає оподаткуванню ПДВ. З цього питання є окремі роз’яснення податківців (див. категорію ЗІР 101.04 та 101.16).

З урахуванням цих роз’яснень можна зробити висновок, що:

— по-перше, кошти, отримані бюджетною установою — орендодавцем (балансоутримувачем) як відшкодування (компенсації) витрат на сплату земельного податку, до бази оподаткування ПДВ не включають. Відповідно і податкові зобов’язання з ПДВ за такою операцією не визначають. Особливі правила за таких операцій встановлено п. 188.1 ПКУ;

— по-друге, складати податкову накладну на суму відшкодування (компенсацію витрат), одержаного від орендаря, установі не потрібно.

Висновки

  • Податківці погоджуються з тим, що відшкодування витрат на сплату земельного податку не оподатковується ПДВ.
  • Бюджетна установа — орендодавець (балансоутримувач) суми відшкодування витрат на утримання орендованого майна, сплату земельного податку у податковому обліку з ПДВ окремо не відображає.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше