Темы статей
Выбрать темы

Курси підвищення кваліфікації: чи можна оплатити за кошти спецфонду?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Чи можна здійснити оплату курсів підвищення кваліфікації бухгалтера бюджетної установи за рахунок власних надходжень (батьківська плата та плата за оренду майна)?

В яку чергу?

Передусім з’ясуємо, в яку чергу можна проводити видатки на підвищення кваліфікації в період дії воєнного стану.

Так, якщо йдеться про навчання, підготовку чи перепідготовку кадрів у закладах професійної (професійно-технічної) освіти, то п. 19 Порядку № 590 передбачено здійснення таких видатків у другу чергу.

Зверніть увагу: наразі видатки на зазначені цілі можна проводити лише за кошти загального фонду.

Натомість усі решта видатків на підвищення кваліфікації можуть бути здійснені тільки у третю чергу. Це стосується і видатків на оплату курсів підвищення кваліфікації за рахунок коштів спеціального фонду. Такі видатки можливо провести лише у третю чергу.

За яким КЕКВ?

У питаннях застосування КЕКВ виходимо з економічної суті платежу та керуємося Інструкцією № 333*.

* Інструкція щодо застосування економічної класифікації видатків бюджету, затверджена наказом Мінфіну від 12.03.2012 № 333.

Оплату післядипломної підготовки (перепідготовки) кадрів, підвищення кваліфікації кадрів за договорами у закладах, які мають необхідну ліцензію на проведення таких навчань, та/або результатом яких є отримання посвідчення (сертифіката) установленого зразка щодо набуття відповідних професійних навичок, слід здійснювати за КЕКВ 2282 «Окремі заходи по реалізації державних (регіональних) програм, не віднесені до заходів розвитку».

Це прямо передбачено п.п. 2.2.8.2 Інструкції № 333.

А як щодо оплати за рахунок власних надходжень?

Батьківська плата, по суті, є платою за надання закладом освіти платних послуг. Такі надходження відповідно до ч. 4 ст. 13 БКУ* належать до першої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

Щодо надходжень плати від здачі в оренду майна, то такі надходження належать до третьої підгрупи першої групи власних надходжень бюджетних установ.

Зазначені надходження мають чітко визначені напрями використання.

Так, надходження першої підгрупи першої групи повинні спрямовуватися на покриття витрат, пов’язаних з організацією та наданням послуг бюджетними установами згідно з їх основною діяльністю.

У свою чергу, надходження третьої підгрупи першої групи мають спрямовуватися на утримання, облаштування, ремонт та придбання майна бюджетних установ.

Тож, як бачимо, спрямування таких надходжень на оплату курсів підвищення кваліфікації не передбачено.

Разом з тим п. 23 та п. 49 Порядку № 228* визначено черговість планування та витрачання коштів спецфонду.

* Порядок складання, розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ, затверджені постановою КМУ від 28.02.2002 № 228.

Видатки спеціального фонду кошторису за рахунок власних надходжень плануються у такій послідовності:

у першу чергу — за встановленими напрямами використання;

у другу чергу — на погашення заборгованості установи з бюджетних зобов’язань за спеціальним та загальним фондом кошторису;

у третю чергу — на проведення заходів, пов’язаних з виконанням основних функцій, які не забезпечені (або частково забезпечені) видатками загального фонду.

Отже, можливість проплати курсів підвищення кваліфікації бухгалтера за рахунок власних надходжень є, але за умови дотримання вищезазначених норм законодавства.

Тож якщо за рахунок власних надходжень покриті видатки за напрямами використання та на погашення заборгованості і ще залишилися кошти, то їх можна витратити на оплату курсів підвищення кваліфікації, якщо такі видатки не забезпечені за загальним фондом.

Але враховуючи, що згідно з п. 19 Порядку № 590 такі видатки належать до «третьочергових», то оплатити їх за рахунок коштів спецфонду навряд чи вдасться.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше