Темы статей
Выбрать темы

ПКД зарахували на баланс: як виправити помилку?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Заклад освіти замовив виготовлення проєктно-кошторисної документації (далі — ПКД) на будівництво спортивного майданчика. Після отримання документацію було зараховано на баланс як окремий об’єкт обліку. Наразі спортивний майданчик вже збудовано та уведено в експлуатацію. Що робити з такою документацією? Чи можна її списати?

Ні, в цій ситуацій немає підстав для списання такої документації з балансу. Ситуація читача — черговий приклад того, як бухгалтер прийняв помилкове рішення щодо відображення в бухобліку витрат на виготовлення ПКД. Як вчинити в цій ситуації? Варіант виходу єдиний — виправити помилку традиційним бухгалтерським способом. Пояснимо, в чому полягає суть помилки. Та головне — запропонуємо варіант її виправлення.

ПКД — складова витрат на будівництво

Розроблення ПКД для проведення будівельних робіт — один з етапів підготовчих робіт. Відповідно будівництво такого об’єкта, як спортивний майданчик, також розпочинають з виготовлення ПКД.

У бухобліку витрати на будівництво об’єктів основних засобів (далі — ОЗ) з початку і до завершення зазначених робіт та введення об’єктів в експлуатацію визнають незавершеними капінвестиціями. Таким є припис п. 1 розд. IX Методичних рекомендацій з бухгалтерського обліку основних засобів суб’єктів державного сектору, затверджених наказом Мінфіну від 23.01.2015 № 11.

Тому вартість виготовленої ПКД слід обліковувати у складі капітальних інвестицій на субрахунку 1311 «Капітальні інвестиції в основні засоби». А вже після введення об’єкта будівництва в експлуатацію капінвестиції, у т. ч. й витрати на виготовлення ПКД, підлягають зарахуванню до складу ОЗ (Дт 1014 — Кт 1311).

Тож ще раз наголошуємо: вартість виготовленої ПКД для будівництва спортивного майданчика необхідно відображати у складі капітальних інвестицій за дебетом субрахунку 1311. Відповідно за таких умов ці витрати беруть участь у формуванні майбутньої первісної вартості спортивного майданчика.

Отже, головна помилка — визнання ПКД окремим об’єктом обліку та зарахування її на баланс.

Виправляємо помилку

Основні правила виправлення помилок у первинних документах та облікових регістрах визначено в розд. 4 Положення № 88*. При цьому для виправлення помилок минулих звітних періодів у Положенні № 88 передбачено тільки один спосіб — «червоне сторно».

* Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку, затверджене наказом Мінфіну від 24.05.95 № 88.

Процедура виправлення облікових помилок залежить від того, в якому звітному періоді їх припустилися: в поточному чи попередньому звітному. Разом з тим на порядок виправлення помилки впливає й той факт, вплинула вона на фінрезультат чи ні. Далі пояснимо, як застосувати правила виправлення помилки, на прикладі.

Приклад. Вартість ПКД на капітальне будівництво спортивного майданчика було помилково зараховано на баланс у березні 2023 року — на субрахунок 1018 «Інші основні засоби». Згідно з договором на виконання проєктних робіт вартість розроблення ПКД становить 26 тис. грн.

Внаслідок цього первісна вартість збудованого об’єкта було занижено на суму вартості ПКД — 26 тис. грн.

Помилку виявлено в II кварталі 2023 року перед поданням фінансової звітності за перше півріччя 2023 року.

Розглянемо покроково, як бухгалтеру слід виправляти цю помилку.

Крок 1. Складаємо правильні записи

Передусім потрібно скласти правильні облікові записи та порівняти їх із фактичними записами в облікових регістрах. Після цього слід проаналізувати, яких записів бракує або що відобразили зайве.

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція субрахунків

Сума,

грн

м/о

дебет

кредит

Було відображено в I кварталі 2023 року (помилкові записи)

1

Отримано асигнування на розроблення ПКД для будівництва спортмайданчика

2313

5411

26000

2

2

Виконано роботи з розроблення ПКД

1311

6211

26000

6

3

Зараховано ПКД до складу ОЗ

1018

1311

26000

17

Одночасно збільшено внесений капітал

5411

5111

26000

17

4

Перераховано кошти за розроблення ПКД

6211

2313

26000

2, 6

Треба було відобразити в I кварталі 2023 року (правильні записи)

1

Отримано асигнування на розроблення ПКД для будівництва спортмайданчика

2313

5411

26000

2

2

Виконано роботи з розроблення ПКД

1311

6211

26000

6

3

Вартість ПКД включено до первісної вартості спортмайданчика*

1014

1311

26000

17

Одночасно збільшено внесений капітал

5411

5111

26000

17

4

Перераховано кошти за розроблення ПКД

6211

2313

26000

2, 6

* Цей запис роблять при введені об’єкта ОЗ в експлуатацію на загальну суму витрат, пов’язаних з капітальним будівництвом, із урахуванням витрат на розроблення ПКД. Для спрощення прикладу показано лише включення до первісної вартості ОЗ вартості ПКД.

Таким чином, вартість ПКД в кінцевому підсумку мала потрапити не на субрахунок 1018, а на субрахунок 1014. При цьому ця помилка не вплинула на фінансовий результат звітного періоду.

З огляду на це, при виправленні помилки треба збільшити вартість спортивного майданчика, що обліковується на субрахунку 1014, і зменшити залишок за субрахунком 1018. Для цього в бухгалтерській довідці слід зробити всього один обліковий запис методом «червоне сторно»: Дт 1018 — Кт 1014 на суму 26000 грн. Тоді як суму залишку незавершених капітальних інвестицій (субрахунок 1311), внесеного капіталу (субрахунок 5111) та цільового фінансування (субрахунок 5411) коригувати не потрібно.

Крок 2. Складаємо бухдовідку

Такий документ складаємо в будь-якому разі для виправлення помилок, допущених у попередніх періодах. Типову форму бухгалтерської довідки затверджено наказом Мінфіну «Про затвердження типових форм меморіальних ордерів, інших облікових регістрів суб’єктів державного сектору та порядку їх складання» від 08.09.2017 № 755.

Причому не забудьте зазначити у довідці причину виникнення помилки. Також довідку має підписати працівник, який її склав, а після перевірки — головний бухгалтер. Такі вимоги передбачено п. 4.6 Положення № 88.

img 1

На підставі бухдовідки вносимо дані до регістру бухобліку та книги «Журнал-головна», ліквідуючи цим самим неправильний запис і відображаємо правильні суму та кореспонденцію.

Крок 3. Виправляємо помилку у фінзвітності

Як зазначалось вище, вирішальне значення для виправлення облікової помилки має той факт, чи вплинула помилка на накопичений фінрезультат. Оскільки за умовами прикладу помилку допущено в межах рахунка 10 та виявлено в межах одного звітного року, вносити зміни до фінансової звітності не потрібно.

Таким чином, суми, відображені в Активі (ряд. 1300) і Пасиві (ряд. 1800) Балансу (ф. № 1-дс), після виправлення цієї помилки не зміняться.

Що стосується Звіту про фінансові результати (ф. № 2-дс), то виправлення такої помилки на його даних жодним чином не відобразиться.

Крок 4. Коригуємо дані аналітичного обліку

Для забезпечення відображення в обліку достовірної інформації про первісну вартість збудованого об’єкта ОЗ бухгалтер має внести зміни до регістрів аналітичного обліку. Маємо на увазі Інвентарну картку обліку об’єкта ОЗ.

Таким чином, первісна вартість спортмайданчика збільшиться на суму витрат на виготовлення ПКД. Відповідно наприкінці року бухгалтер нарахує амортизацію, виходячи вже з правильної первісної вартості ОЗ.

Висновки

  • ПКД не є окремим об’єктом обліку. Витрати на її виготовлення слід відображати як капітальні інвестиції з наступним зарахуванням до складу ОЗ.
  • Для виправлення помилки минулого звітного періоду застосовуйте метод «червоне сторно» і складайте бухгалтерську довідку.
  • Нарахування амортизації збудованого об’єкта здійснюйте, виходячи з правильної вартості такого об’єкта, з урахуванням всіх витрат на його будівництво.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше