Темы статей
Выбрать темы

Страхування орендованого майна: чи обов’язково?

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Державна організація орендує державне нерухоме майно. Договір оренди було укладено до війни та автоматично продовжено відповідно до норм постанови № 634*. Чи повинен у такому разі орендар страхувати орендоване майно під час дії воєнного стану?

* Постанова КМУ «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану» від 27.05.2022 № 634.

Продовження договорів оренди

Орендні взаємовідносини регламентовано Законом № 157* та Порядком № 483**.

* Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX.

** Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, затверджений постановою КМУ від 03.06.2020 № 483.

Утім, порядок оренди державного та комунального майна в період дії воєнного стану має свої особливості. Зокрема, ці особливості визначено постановою № 634. Докладно про них ми розповідали у матеріалі «Оренда в умовах воєнного стану: вивчаємо нові правила» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 22.

У питаннях продовження договорів оренди в період дії воєнного стану слід керуватися п. 5 постанови № 634.

Так, виходячи з цього пункту договори оренди державного та комунального майна, строк дії яких завершується у період воєнного стану, вважаються продовженими на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану.

Тобто пролонгація договорів відбувається автоматично.

І для цього ані заява орендаря, ані окреме рішення орендодавця не потрібні.

Винятком є випадок, коли балансоутримувач за 30 календарних днів до дати закінчення договору оренди повідомив орендодавцю та орендарю про непродовження договору оренди в зв’язку з тим, що:

1) орендоване приміщення необхідне для власних потреб балансоутримувача, що обґрунтовано у письмовому зверненні балансоутримувача, поданому ним орендарю;

2) орендар, який бажає продовжити договір оренди майна в порядку, встановленому ч. 2 ст. 18 Закону № 157, не надав звіт про оцінку об’єкта оренди у встановлений строк;

3) орендар порушував умови договору оренди та не усунув порушення, виявлені балансоутримувачем або орендодавцем у строк, визначений у приписі балансоутримувача та/або орендодавця;

4) орендар допустив прострочення сплати орендної плати на строк більше трьох місяців;

5) орендар станом на дату довідки балансоутримувача, передбаченої ч. 6 ст. 18 Закону № 157, має заборгованість зі сплати орендної плати або не здійснив страхування об’єкта оренди, чи має заборгованість зі сплати страхових платежів;

6) сталися випадки, передбачені ст. 7 Закону № 157.

Крім того, виняток становлять договори, щодо яких рішення про їх продовження прийнято на аукціоні й аукціон оголошено до 01.06.2022.

У разі, коли граничний строк для подання заяви про продовження договору оренди припадає на період воєнного стану, цей строк продовжується на строк воєнного стану та три місяці з дати його припинення чи скасування.

Страхування орендованого майна

Якщо в період дії воєнного стану орендарем хоче стати орган держвлади, орган місцевого самоврядування, інші бюджетні установи чи організації, то передача майна таким орендарям здійснюється з урахуванням таких особливостей (п. 6 постанови № 634):

— для цілей укладення відповідних договорів оренди або їх продовження вартістю об’єкта оренди є його балансова вартість станом на останнє число місяця, який передує даті подання заяви про оренду. Якщо балансова вартість об’єкта оренди дорівнює нулю або відсутня, переоцінка такого об’єкта не проводиться;

— страхування об’єкта оренди не здійснюється;

— договір оренди та акт приймання-передачі оприлюднюються в ЕТС протягом одного місяця з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Втім, вищенаведені особливості стосуються укладання нових договорів у період дії воєнного стану.

УВАГА!

Умови договорів оренди, укладених до війни, які були пролонговані в період дії воєнного стану, залишаються чинними

Це повною мірою стосується і вимоги щодо страхування об’єкта оренди для таких договорів.

Таким чином, орендар зобов’язаний постійно поновлювати договір страхування, аби протягом усього строку оренди майно було застраховано.

Застерігаємо: у разі якщо вирішите розірвати старий договір оренди й укласти новий, щоб скористатися можливістю з п. 6 постанови № 634, таке «переукладення» договору неодмінно викличе багато запитань у представників органів контролю.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше