Теми статей
Обрати теми

Страхування орендованого майна: чи обов’язково?

Станкус Тетяна, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Державна організація орендує державне нерухоме майно. Договір оренди було укладено до війни та автоматично продовжено відповідно до норм постанови № 634*. Чи повинен у такому разі орендар страхувати орендоване майно під час дії воєнного стану?

* Постанова КМУ «Про особливості оренди державного та комунального майна у період воєнного стану» від 27.05.2022 № 634.

Продовження договорів оренди

Орендні взаємовідносини регламентовано Законом № 157* та Порядком № 483**.

* Закон України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX.

** Порядок передачі в оренду державного та комунального майна, затверджений постановою КМУ від 03.06.2020 № 483.

Утім, порядок оренди державного та комунального майна в період дії воєнного стану має свої особливості. Зокрема, ці особливості визначено постановою № 634. Докладно про них ми розповідали у матеріалі «Оренда в умовах воєнного стану: вивчаємо нові правила» // «Бюджетна бухгалтерія», 2022, № 22.

У питаннях продовження договорів оренди в період дії воєнного стану слід керуватися п. 5 постанови № 634.

Так, виходячи з цього пункту договори оренди державного та комунального майна, строк дії яких завершується у період воєнного стану, вважаються продовженими на період дії воєнного стану та протягом чотирьох місяців з дати припинення чи скасування воєнного стану.

Тобто пролонгація договорів відбувається автоматично.

І для цього ані заява орендаря, ані окреме рішення орендодавця не потрібні.

Винятком є випадок, коли балансоутримувач за 30 календарних днів до дати закінчення договору оренди повідомив орендодавцю та орендарю про непродовження договору оренди в зв’язку з тим, що:

1) орендоване приміщення необхідне для власних потреб балансоутримувача, що обґрунтовано у письмовому зверненні балансоутримувача, поданому ним орендарю;

2) орендар, який бажає продовжити договір оренди майна в порядку, встановленому ч. 2 ст. 18 Закону № 157, не надав звіт про оцінку об’єкта оренди у встановлений строк;

3) орендар порушував умови договору оренди та не усунув порушення, виявлені балансоутримувачем або орендодавцем у строк, визначений у приписі балансоутримувача та/або орендодавця;

4) орендар допустив прострочення сплати орендної плати на строк більше трьох місяців;

5) орендар станом на дату довідки балансоутримувача, передбаченої ч. 6 ст. 18 Закону № 157, має заборгованість зі сплати орендної плати або не здійснив страхування об’єкта оренди, чи має заборгованість зі сплати страхових платежів;

6) сталися випадки, передбачені ст. 7 Закону № 157.

Крім того, виняток становлять договори, щодо яких рішення про їх продовження прийнято на аукціоні й аукціон оголошено до 01.06.2022.

У разі, коли граничний строк для подання заяви про продовження договору оренди припадає на період воєнного стану, цей строк продовжується на строк воєнного стану та три місяці з дати його припинення чи скасування.

Страхування орендованого майна

Якщо в період дії воєнного стану орендарем хоче стати орган держвлади, орган місцевого самоврядування, інші бюджетні установи чи організації, то передача майна таким орендарям здійснюється з урахуванням таких особливостей (п. 6 постанови № 634):

— для цілей укладення відповідних договорів оренди або їх продовження вартістю об’єкта оренди є його балансова вартість станом на останнє число місяця, який передує даті подання заяви про оренду. Якщо балансова вартість об’єкта оренди дорівнює нулю або відсутня, переоцінка такого об’єкта не проводиться;

— страхування об’єкта оренди не здійснюється;

— договір оренди та акт приймання-передачі оприлюднюються в ЕТС протягом одного місяця з дня припинення чи скасування воєнного стану.

Втім, вищенаведені особливості стосуються укладання нових договорів у період дії воєнного стану.

УВАГА!

Умови договорів оренди, укладених до війни, які були пролонговані в період дії воєнного стану, залишаються чинними

Це повною мірою стосується і вимоги щодо страхування об’єкта оренди для таких договорів.

Таким чином, орендар зобов’язаний постійно поновлювати договір страхування, аби протягом усього строку оренди майно було застраховано.

Застерігаємо: у разі якщо вирішите розірвати старий договір оренди й укласти новий, щоб скористатися можливістю з п. 6 постанови № 634, таке «переукладення» договору неодмінно викличе багато запитань у представників органів контролю.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі