Темы статей
Выбрать темы

Отримали майно в позичку: як показати в бухобліку?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Селищна рада отримала авто в безоплатне користування на умовах позички. Як правильно обліковувати таке майно?

Донедавна договір позички був одним із «улюблених» договорів суб’єктів бюджетних відносин. Так відбувалося доти, доки згідно з ч. 2 ст. 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX не була встановлена заборона щодо надання державного та комунального майна в безоплатне користування або у позичку. Натомість жодних обмежень щодо отримання майна на умовах позички бюджетними установами немає.

Суть відносин за договором позички

За своєю правовою природою договір позички дуже схожий на договір оренди. Оскільки і той, і інший договори укладають з метою передачі майна в користування на визначений час.

Так, за договором позички одна сторона безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні річ для користування протягом установленого строку (ст. 827 ЦКУ*).

* Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.

Тоді як договір оренди, на відміну від договору позички, є платним. Інакше кажучи, користування майном за договором оренди здійснюється за плату, а за договором позички — безоплатно. Сторонами договору позички є позичкодавець і користувач.

Розглянемо характерні умови такого договору та наведемо пояснення в таблиці нижче.

Договір позички: характеристика та умови укладання

Умови договору /

характерні риси

Пояснення

Нормативне (ср. )

регулювання

Правові засади регулювання відносин за договором позички визначено нормами гл. 60 ЦКУ (ст. 827 — 836 цього Кодексу).

Важливо! До договору позички також застосовують положення гл. 58 ЦКУ щодо оренди (найму) (ч. 3 ст. 827 ЦКУ)

Зміст договору

За договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачу) річ для користування протягом установленого строку

Безоплатність

Договір позички є безоплатним. Але безоплатність такого договору має бути прямо обумовлена сторонами в тексті договору або ж це повинно випливати із суті відносин між ними (ч. 2 ст. 827 ЦКУ)

Строк договору

Сторони самостійно вирішують, на який строк укладають договір позички, та зазначають про це в договорі. Якщо ж сторони не встановили строку користування річчю, він визначається відповідно до мети користування нею (ст. 831 ЦКУ)

Форма договору

Договір позички між юридичними особами, а також юрособою і фізособою укладають у письмовій формі (ч. 2 ст. 828 ЦКУ).

Увага! Договори позички транспортних засобів (крім наземних самохідних транспортних засобів) з фізособою підлягають нотаріальному посвідченню (ч. 4 ст. 828 ЦКУ)

Сторони договору

Позичкодавцем може бути фізична або юридична особа. Особа, яка здійснює управління майном, може бути позичкодавцем за згодою власника (ч. 1 ст. 829 ЦКУ)

Права та обов’язки

сторін

Користувач зобов’язаний (ст. 833 ЦКУ):

— користуватися річчю за її призначенням або відповідно до мети, визначеної у договорі;

— користуватися річчю особисто, якщо інше не встановлено договором;

— повернути річ після закінчення строку договору в такому самому стані, в якому вона була на момент її передання.

У свою чергу, позичкодавець має право вимагати розірвання договору і повернення речі у разі, якщо (ст. 834 ЦКУ):

— у зв’язку з непередбаченими обставинами річ стала потрібною йому самому;

— користування річчю не відповідає її призначенню та умовам договору;

— річ самочинно передана у користування іншій особі;

— у результаті недбалого поводження з річчю вона може бути знищена або пошкоджена.

Конкретні права та обов’язки сторін прописують у договорі

Крім того, у договорі позички слід обов’язково прописати:

1) характеристику та вартість майна (авто), яке передається у користування установі;

2) хто буде здійснювати видатки на утримання автомобіля, ремонт, страхування тощо.

Вважаємо за доцільне зафіксувати, що такі видатки має здійснювати сторона, яка безпосередньо користуватиметься автомобілем (у випадку читача — селищна рада). Насамперед це зумовлено тим, що до договору позички застосовують положення гл. 58 ЦКУ щодо оренди (найму);

3) порядок повернення майна та правові наслідки неповернення речі після закінчення строку користування нею з урахуванням положень ст. 836 ЦКУ.

Як показати майно, отримане у користування, в бухобліку?

Як ми вже зазначали вище, договір позички має чимало спільного з договором оренди. Зокрема, це стосується і порядку відображення в бухобліку майна, одержаного за договором позички. Адже правила обліку такого майна ґрунтуються на вимогах Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 126 «Оренда», затвердженого наказом Мінфіну від 24.12.2010 № 1629.

Розглянемо особливості обліку такого майна для установи, яка отримала таке майно у безоплатне користування.

1. Майно, отримане за договором позички, слід обліковувати на позабалансовому субрахунку 011 «Орендовані основні засоби розпорядників бюджетних коштів». На цьому субрахунку відображаємо майно за вартістю, зазначеною в договорі позички.

2. Установа-користувач не нараховує амортизацію на майно, отримане у безоплатне користування за договором позички.

3. Майно вважається переданим за договором позички з моменту підписання сторонами Акта приймання-передачі. Такий документ складають у довільній формі. У цьому акті, крім опису самого автомобіля, слід також зазначити інформацію про всі комплектуючі, які передаються разом з автомобілем (наприклад, комплект зимових шин). Також позичкодавець має надати користувачеві всю технічну документацію на передане майно.

ВАЖЛИВО!

На період дії договору позички транспортного засобу установа-користувач має оформити тимчасовий реєстраційний талон, звернувшись до сервісного центру МВС.

Такі вимоги передбачено п. 16 Правил державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок та моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок, затверджених постановою КМУ від 07.09.98 № 1388.

4. Установа-користувач не відображає повернення майна позичкодавцю у своєму балансі. Достатньо списати вартість повернутого майна з позабалансового обліку. Для цього кредитуємо субрахунок 011 на відповідну суму.

5. Якщо установа-користувач виконує поточний ремонт для підтримання об’єкта позички в робочому стані, суми таких витрат слід відносити до витрат поточного звітного періоду. Витрати на поліпшення (модернізацію, реконструкцію тощо), здійснені користувачем на підставі договору, відображаємо як капітальні інвестиції у створення інших необоротних матеріальних активів.

Висновки

  • Авто, отримане за договором позички, установа-користувач відображає за дебетом позабалансового субрахунку 011 на підставі Акта приймання-передачі.
  • Після закінчення строку договору позички майно повертаємо позичкодавцю та списуємо з позабалансового субрахунку 011.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше