Теми статей
Обрати теми

Отримали майно в позичку: як показати в бухобліку?

Матвєєва Вікторія, експерт журналу «Бюджетна бухгалтерія»
Селищна рада отримала авто в безоплатне користування на умовах позички. Як правильно обліковувати таке майно?

Донедавна договір позички був одним із «улюблених» договорів суб’єктів бюджетних відносин. Так відбувалося доти, доки згідно з ч. 2 ст. 9 Закону України «Про оренду державного та комунального майна» від 03.10.2019 № 157-IX не була встановлена заборона щодо надання державного та комунального майна в безоплатне користування або у позичку. Натомість жодних обмежень щодо отримання майна на умовах позички бюджетними установами немає.

Суть відносин за договором позички

За своєю правовою природою договір позички дуже схожий на договір оренди. Оскільки і той, і інший договори укладають з метою передачі майна в користування на визначений час.

Так, за договором позички одна сторона безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні річ для користування протягом установленого строку (ст. 827 ЦКУ*).

* Цивільний кодекс України від 16.01.2003 № 435-IV.

Тоді як договір оренди, на відміну від договору позички, є платним. Інакше кажучи, користування майном за договором оренди здійснюється за плату, а за договором позички — безоплатно. Сторонами договору позички є позичкодавець і користувач.

Розглянемо характерні умови такого договору та наведемо пояснення в таблиці нижче.

Договір позички: характеристика та умови укладання

Умови договору /

характерні риси

Пояснення

Нормативне (ср. )

регулювання

Правові засади регулювання відносин за договором позички визначено нормами гл. 60 ЦКУ (ст. 827 — 836 цього Кодексу).

Важливо! До договору позички також застосовують положення гл. 58 ЦКУ щодо оренди (найму) (ч. 3 ст. 827 ЦКУ)

Зміст договору

За договором позички одна сторона (позичкодавець) безоплатно передає або зобов’язується передати другій стороні (користувачу) річ для користування протягом установленого строку

Безоплатність

Договір позички є безоплатним. Але безоплатність такого договору має бути прямо обумовлена сторонами в тексті договору або ж це повинно випливати із суті відносин між ними (ч. 2 ст. 827 ЦКУ)

Строк договору

Сторони самостійно вирішують, на який строк укладають договір позички, та зазначають про це в договорі. Якщо ж сторони не встановили строку користування річчю, він визначається відповідно до мети користування нею (ст. 831 ЦКУ)

Форма договору

Договір позички між юридичними особами, а також юрособою і фізособою укладають у письмовій формі (ч. 2 ст. 828 ЦКУ).

Увага! Договори позички транспортних засобів (крім наземних самохідних транспортних засобів) з фізособою підлягають нотаріальному посвідченню (ч. 4 ст. 828 ЦКУ)

Сторони договору

Позичкодавцем може бути фізична або юридична особа. Особа, яка здійснює управління майном, може бути позичкодавцем за згодою власника (ч. 1 ст. 829 ЦКУ)

Права та обов’язки

сторін

Користувач зобов’язаний (ст. 833 ЦКУ):

— користуватися річчю за її призначенням або відповідно до мети, визначеної у договорі;

— користуватися річчю особисто, якщо інше не встановлено договором;

— повернути річ після закінчення строку договору в такому самому стані, в якому вона була на момент її передання.

У свою чергу, позичкодавець має право вимагати розірвання договору і повернення речі у разі, якщо (ст. 834 ЦКУ):

— у зв’язку з непередбаченими обставинами річ стала потрібною йому самому;

— користування річчю не відповідає її призначенню та умовам договору;

— річ самочинно передана у користування іншій особі;

— у результаті недбалого поводження з річчю вона може бути знищена або пошкоджена.

Конкретні права та обов’язки сторін прописують у договорі

Крім того, у договорі позички слід обов’язково прописати:

1) характеристику та вартість майна (авто), яке передається у користування установі;

2) хто буде здійснювати видатки на утримання автомобіля, ремонт, страхування тощо.

Вважаємо за доцільне зафіксувати, що такі видатки має здійснювати сторона, яка безпосередньо користуватиметься автомобілем (у випадку читача — селищна рада). Насамперед це зумовлено тим, що до договору позички застосовують положення гл. 58 ЦКУ щодо оренди (найму);

3) порядок повернення майна та правові наслідки неповернення речі після закінчення строку користування нею з урахуванням положень ст. 836 ЦКУ.

Як показати майно, отримане у користування, в бухобліку?

Як ми вже зазначали вище, договір позички має чимало спільного з договором оренди. Зокрема, це стосується і порядку відображення в бухобліку майна, одержаного за договором позички. Адже правила обліку такого майна ґрунтуються на вимогах Національного положення (стандарту) бухгалтерського обліку в державному секторі 126 «Оренда», затвердженого наказом Мінфіну від 24.12.2010 № 1629.

Розглянемо особливості обліку такого майна для установи, яка отримала таке майно у безоплатне користування.

1. Майно, отримане за договором позички, слід обліковувати на позабалансовому субрахунку 011 «Орендовані основні засоби розпорядників бюджетних коштів». На цьому субрахунку відображаємо майно за вартістю, зазначеною в договорі позички.

2. Установа-користувач не нараховує амортизацію на майно, отримане у безоплатне користування за договором позички.

3. Майно вважається переданим за договором позички з моменту підписання сторонами Акта приймання-передачі. Такий документ складають у довільній формі. У цьому акті, крім опису самого автомобіля, слід також зазначити інформацію про всі комплектуючі, які передаються разом з автомобілем (наприклад, комплект зимових шин). Також позичкодавець має надати користувачеві всю технічну документацію на передане майно.

ВАЖЛИВО!

На період дії договору позички транспортного засобу установа-користувач має оформити тимчасовий реєстраційний талон, звернувшись до сервісного центру МВС.

Такі вимоги передбачено п. 16 Правил державної реєстрації та обліку автомобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок та моделей, причепів, напівпричепів та мотоколясок, затверджених постановою КМУ від 07.09.98 № 1388.

4. Установа-користувач не відображає повернення майна позичкодавцю у своєму балансі. Достатньо списати вартість повернутого майна з позабалансового обліку. Для цього кредитуємо субрахунок 011 на відповідну суму.

5. Якщо установа-користувач виконує поточний ремонт для підтримання об’єкта позички в робочому стані, суми таких витрат слід відносити до витрат поточного звітного періоду. Витрати на поліпшення (модернізацію, реконструкцію тощо), здійснені користувачем на підставі договору, відображаємо як капітальні інвестиції у створення інших необоротних матеріальних активів.

Висновки

  • Авто, отримане за договором позички, установа-користувач відображає за дебетом позабалансового субрахунку 011 на підставі Акта приймання-передачі.
  • Після закінчення строку договору позички майно повертаємо позичкодавцю та списуємо з позабалансового субрахунку 011.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі