Темы статей
Выбрать темы

Обрахунок ПДВ-межі: які надходження включати, а які ні?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Бюджетна установа не є платником ПДВ. Протягом року отримала різні види власних надходжень: доходи від надання освітніх послуг; благодійні надходження від спонсорів та батьківського комітету в натуральній формі; відшкодування вартості комунальних послуг від орендарів; доходи від навчального господарства (кошти від продажу сільгосппродукції). Які з цих доходів слід враховувати під час визначення загального обсягу оподатковуваних операцій для реєстрації платником ПДВ?

Умови ПДВ-реєстрації

Традиційно для цілей реєстрації установи як платника ПДВ необхідно перевірити виконання умов, передбачених ст. 181, 182 ПКУ*.

* Податковий кодекс України від 02.12.2000 № 2755-VI.

Так, обов’язковій реєстрації як платник ПДВ підлягає особа, у разі якщо загальна сума від здійснення оподатковуваних операцій з постачання товарів/послуг, нарахована (сплачена) такій особі, що підлягають оподаткуванню протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн грн (без урахування ПДВ).

Тож головне — правильно порахувати обсяг надходжень бюджетної установи від оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців. І тільки-но цей показник перевищить 1 млн грн, вона стає потенційним кандидатом для включення до реєстру платників ПДВ.

При цьому вкрай важливо з’ясувати, які саме надходження установа має включати до розрахунку загального обсягу оподатковуваних операції. У таблиці нижче пояснимо умови включення тих чи інших операцій для цілей ПДВ-реєстрації.

Визначення обсягу оподатковуваних операцій для ПДВ-реєстрації

Умова

Пояснення

Операції з постачання

Необхідно враховувати операції, які відповідають визначенню «постачання товарів» (п.п. 14.1.191 ПКУ) та «постачання послуг» (п.п. 14.1.185 ПКУ).

Увага! Якщо установа отримує кошти, які не є компенсацією вартості за поставлені товари/послуги, такі надходження до розрахунку не включаємо.

Це пояснюється тим, що у разі отримання зазначених коштів відсутній факт постачання товарів, робіт, послуг бюджетною установою в обмін на отримані кошти. Це підтвердили податківці в ІПК від 04.05.2022 № 465/ІПК/99-00-21-03-02-06

Оподатковувані операції

До розрахунку включаємо операції постачання, які є оподатковуваними. На думку податківців, для цілей ПДВ-реєстрації до оподатковуваних операцій належать операції:

— що підлягають оподаткуванню за ставками 20, 14, 7 та 0 %;

звільнені від оподаткування ПДВ (ст. 197 ПКУ).

Таким чином, до розрахунку межі для цілей реєстрації особи платником ПДВ не включають тільки операції, які не є об’єктом оподаткування ПДВ (ст. 196 ПКУ). На цьому наголошують і податківці у своїх роз’ясненнях у категорії 101.02 ЗІР.

Також бюджетні установи не включають до оподатковуваних операцій надходження коштів від орендарів як компенсація витрат на комунальні послуги та поточне утримання об’єктів оренди. Такі суми відповідно до п. 188.1 ПКУ не належать до бази оподаткування ПДВ та не підлягають оподаткуванню. Такого висновку дійшли податківці у своєму роз’ясненні (див. категорію 101.16 ЗІР).

Увага! Компенсація вартості комунпослуг, спожитих орендарями, взагалі не належать до доходів бюджетних установ, а є відшкодуванням витрат установи-орендодавця

З огляду на вищезазначене, у випадку читача до розрахунку загального обсягу оподатковуваних операцій слід включати такі надходження, як:

— доходи від надання освітніх послуг;

— доходи від навчального господарства (кошти від продажу сільгосппродукції).

Ці операції цілком відповідають визначенню «постачання товарів/послуг» та належать до оподатковуваних.

(ср. )Натомість не слід ураховувати під час визначення ПДВ-межі:

— благодійні надходження (як у грошовій, так і в натуральній формі);

— кошти, отримані установою від орендарів як відшкодування витрат на комунальні послуги.

Зазначені надходження не беруть участі в розрахунку загального обсягу оподатковуваних операцій для реєстрації платником ПДВ.

Нюанси обрахунку

По-перше, потрібно правильно визначити розрахунковий період. Так, для визначення ПДВ-межі рахуємо обсяг оподатковуваних операцій за останні 12 календарних місяців. При цьому фразу «протягом останніх 12 календарних місяців» слід розуміти буквально. Не плутайте 12 календарних місяців із календарним роком, який обчислюють з 1 січня по 31 грудня.

Для такого розрахунку необхідно відлічити 12 календарних місяців у зворотному порядку. Тобто у вересні 2023 року для розрахунку потрібно брати дані за вересень 2022 — серпень 2023.

Після цього установа має визначити, чи перевищує загальна сума здійснених нею оподатковуваних операцій 1 млн грн. Якщо за останні 12 місяців мільйонну позначку усе ж таки перевищено, тоді зареєструватися платником ПДВ слід в обов’язковому порядку. Для цього треба подати реєстраційну заяву (за формою № 1-ПДВ) не пізніше 10-го числа місяця, наступного за місяцем, у якому перевищено 1 млн грн.

По-друге, під час визначення загального обсягу оподатковуваних операцій для реєстрації платником ПДВ бюджетна установа має керуватися насамперед термінологією та вимогами податкового законодавства.

А от «сліпо» спиратися на норми бюджетного законодавства під час визначення цього показника не варто. Як ми вже довели вище, далеко не всі види власних надходжень бюджетних установ, наведені в ч. 4 ст. 13 Бюджетного кодексу України від 08.07.2010 № 2456-VI, належать до оподатковуваних операцій з постачання товарів чи послуг.

Висновки

  • Для ПДВ-реєстрації враховують оподатковувані операції з постачання товарів та послуг за останні 12 календарних місяців.
  • Оподатковуваними вважаються операції як оподатковувані ПДВ (за ставками 20, 14, 7 та 0 %), так і звільнені від ПДВ-оподаткування.
  • До обрахунку ПДВ-межі слід включати надходження від надання платних послуг та додаткової (господарської) діяльності установ.
  • Благодійні надходження (незалежно від їх форми) та кошти, отримані як компенсація витрат орендодавця, не беруть участі в розрахунку загального обсягу оподатковуваних операцій для реєстрації платником ПДВ.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше