Темы статей
Выбрать темы

Відшкодування комуналки від ВПО: що з ПДВ та ПН?

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Заклад освіти є платником ПДВ. У гуртожитку закладу проживають внутрішньо переміщені особи (далі — ВПО), які оплачують вартість комунальних послуг. Особи відшкодовують такі витрати на підставі щомісячного розрахунку. Чи необхідно оподатковувати ПДВ суму такого відшкодування та складати податкову накладну (далі — ПН)?

Тимчасове безоплатне житло для ВПО

У ситуації читача, вочевидь, йдеться про забезпечення ВПО тимчасовим безоплатним житлом. Це право гарантовано зазначеним особам відповідно до ч. 1 ст. 9 Закону України «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб» від 20.10.2014 № 1706-VII.

Так, місцеві держадміністрації та органи місцевого самоврядування в межах своїх повноважень надають у тимчасове безоплатне користування ВПО житлові приміщення, придатні для проживання (за умови оплати особою відповідно до законодавства вартості комунальних послуг).

У свою чергу, ВПО мають право на оплату вартості комунальних послуг, електричної та теплової енергії, природного газу в місцях компактного поселення ВПО (містечках із збірних модулів, гуртожитках, оздоровчих таборах, будинках відпочинку, санаторіях, пансіонатах, готелях тощо) за відповідними тарифами, встановленими на такі послуги та товари для населення.

З огляду на це, ВПО можуть проживати в тимчасовому житлі безоплатно, проте вони зобов’язані оплачувати спожиті комунальні послуги.

Відшкодування комунпослуг → ПДВ не оподатковуємо

Одразу зазначимо: відшкодування витрат на оплату комунальних послуг, отримане від ВПО, не підлягає оподаткуванню ПДВ. І для цього є законодавчі підстави.

Так, порядок оподаткування ПДВ відшкодування вартості комунпослуг визначено п. 188.1 ПКУ*. Зокрема, до бази оподаткування ПДВ не належать суми відшкодування, отримані бюджетною установою — орендодавцем, та витрат на утримання об’єкта оренди. Також це стосується і сум отриманого відшкодування за комунальні послуги та енергоносії.

* Податковий кодекс України від 02.12.2000 № 2755-VI.

І хоча в п. 188.1 ПКУ йдеться про відшкодування, отримане від орендарів, вважаємо, що такий підхід цілком справедливий і для ситуації читача. Оскільки такі надходження (компенсація вартості комунпослуг) взагалі не належать до доходів бюджетних установ, а є фактично компенсацією, тобто відшкодуванням їх витрат.

До речі, та сама історія і з відшкодуванням земельного податку, одержаним від орендарів. Податківці вважають, що такі суми не підлягають оподаткуванню ПДВ. Щодо цього питання є окреме роз’яснення фахівців ДПСУ у категорії ЗІР 101.04.

Отже, з огляду на вищезазначене, робимо такі висновки:

по-перше, кошти, отримані бюджетною установою від ВПО як відшкодування (компенсація) витрат на оплату комунальних послуг, до бази оподаткування ПДВ не належать. Відповідно податкові зобов’язання з ПДВ за такою операцією не визначають;

по-друге, суми відшкодування комунпослуг, отримані від ВПО, установа у податковому обліку з ПДВ окремо не відображає. А тому й складати ПН на таку суму (ср. )не потрібно. Такого висновку дійшли податківці у своєму роз’ясненні (див. категорію 101.16 ЗІР).

Комунальні послуги + відшкодування таких витрат: які ПН складаємо?

Оскільки бюджетна установа, яка отримує від ВПО відшкодування витрат на оплату комунальних послуг, є платником ПДВ, їй доведеться виконати певні дії.

Крок 1. Формуємо податковий кредит

Так, у разі оплати за комунальні послуги, незалежно від напряму їх використання та призначення, установа в повному обсязі включає їх вартість до податкового кредиту з ПДВ. Тобто установа формує податковий кредит виходячи із загальної вартості комунальних послуг, оплачених постачальникам таких послуг. Звісно, така можливість виникає лише за наявності правильно оформленої та зареєстрованої ПН в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі — ЄРПН).

Крок 2. Нараховуємо компенсуючі податкові зобов’язання

Водночас установі доведеться застосовувати механізм нарахування компенсуючих податкових зобов’язань, передбачений п. 198.5 ПКУ. Для цього потрібно:

1) нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до п. 189.1 ПКУ;

2) скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду зведену ПН та зареєструвати її в ЄРПН. До речі, зареєструвати ПН слід протягом 20 календарних днів, наступних за останнім календарним днем місяця оформлення ПН. Наприклад, якщо зведена компенсуюча ПН складена 31.08.2023, то зареєструвати її необхідно до 20.09.2023 включно.

Розглянемо, як це виглядає, на прикладі.

Приклад. Бюджетна установа — платник ПДВ уклала з ВПО договори про відшкодування витрат на оплату комунальних послуг. Згідно з цими договорами ВПО відшкодовують установі вартість спожитих ними комунальних послуг. За серпень 2023 року сума до відшкодування становить 15200 грн.

Згідно з рахунками, наданими установі постачальниками комунпослуг, загальна вартість таких послуг за серпень 2023 року становить 96000 грн (у т. ч. ПДВ — 16000 грн).

У зазначеній ситуації установі слід діяти таким чином:

1) показати податковий кредит щодо придбаних комунальних послуг (за наявності ПН) у сумі 16000 грн;

2) нарахувати компенсуючі податкові зобов’язання щодо придбаних комунальних послуг — 16000 грн;

3) скласти зведену компенсуючу ПН та своєчасно її зареєструвати;

4) заповнити декларацію з ПДВ, де слід показати:

— податковий кредит на суму 16000 грн за кодом ряд. 10.1;

— компенсуючі зобов’язання в сумі 16000 грн — ряд. 4.1.

Наголошуємо: відшкодування комунпослуг у сумі 15200 грн, отримане від ВПО, у податковому обліку з ПДВ установа не відображає. Тому ці суми до декларації з ПДВ не потраплять.

Висновки

  • Відшкодування витрат на оплату комунальних послуг не оподатковується ПДВ.
  • Суми відшкодування комунпослуг, отримані від ВПО, у податковому обліку з ПДВ окремо відображати не потрібно.
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше