Темы статей
Выбрать темы

Приймаємо готівку за послуги: обмеження та вимоги

Матвеева Виктория, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Бюджетна установа надає транспортні послуги населенню. Розрахунки за надані послуги здійснюються готівкою через касу установи. Чи існують обмеження щодо суми готівкових розрахунків та вимога здачі готівки до банку?

Які обмеження існують?

Загальні обмеження готівкових розрахунків прописані в розд. II Положення № 148*. Розміри наразі чинних готівкових обмежень наведено у таблиці нижче.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148.

Обмеження щодо готівкових розрахунків

Суб’єкти розрахунків

Гранична сума готівкових розрахунків

Суб’єкти господарювання

(у розрахунках між собою)

10000 грн (включно)

протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами

Суб’єкт господарювання

з фізичними особами (не підприємцями)

50000 грн (включно)

протягом одного дня за одним або кількома платіжними документами

Під час здійснення готівкових розрахунків та застосування вищезгаданих обмежень пам’ятайте пару важливих нюансів.

По-перше, кількість контрагентів, з якими установа може здійснювати готівкові розрахунки протягом одного дня, не обмежена.

Власне, це означає, що п. 6 розд. II Положення № 148 не обмежує, з якою кількістю клієнтів (покупців товарів, замовників послуг) установа може здійснювати готівкові розрахунки. Натомість граничу суму готівки, яку може внести кожна конкретна юридична або фізична особа до каси установи протягом одного дня, чітко визначено на законодавчому рівні.

Наприклад, під час розрахунків з фізичними особами за надані послуги кожна особа може розрахуватися готівкою на суму до 50 тис. грн (включно). Але кількість осіб, з якими установа може здійснити такі готівкові розрахунки протягом дня, не обмежена. Їх може бути скільки завгодно. Також не існує жодних обмежень щодо загальної суми готівкових розрахунків за надані послуги (продані товари) протягом дня.

По-друге, кількість платіжних документів, якими оформляються готівкові розрахунки, не обмежена.

Тобто зовсім не обов’язково це має бути один платіжний документ. Їх цілком може бути декілька. Головне, щоб загальна сума розрахунків готівкою з однією особою за один день за всіма документами не перевищувала межу, встановлену Положенням № 148.

Коли обмеження не діють?

Положення № 148 містить низку випадків, коли готівкові розрахунки можна здійснювати, не хвилюючись про перевищення граничної суми розрахунків. Перелік таких випадків наведено в п. 6 розд. II Положення № 148.

Отже, готівкові обмеження не стосуються:

1) розрахунків суб’єктів господарювання з бюджетами та державними цільовими фондами;

2) добровільних пожертвувань та благодійної допомоги;

3) використання готівки, виданої на відрядження;

4) виплат, пов’язаних з оплатою праці;

5) використання готівкових коштів з фонду оперативно-розшукових (негласних слідчих) дій, створеного на виконання ч. 3 ст. 24 Закону України «Про Національне антикорупційне бюро України» від 14.10.2014 № 1698-VII та ч. 4 ст. 17 розд. II Закону України «Про Державне бюро розслідувань» від 12.11.2015 № 794-VIII.

Граничну межу перевищено: як бути?

Що робити, якщо готівкові розрахунки з одним контрагентом (фізособою) перевищують 50 тис. грн за день? Відповідь на це запитання передбачено в абз. 5 п. 6 розд. II Положення № 148.

Платежі понад установлені суми слід проводити виключно через надавачів платіжних послуг. Це можна зробити шляхом:

— перерахування коштів з поточного рахунку платника на поточний рахунок одержувача;

— внесення готівки до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки.

Також є універсальний варіант — заплатити карткою через POS-термінал, якщо такий установлено в установі. Підтверджують це й податківці у своїх роз’ясненнях (див. категорію ЗІР 109.13).

Скільки готівки та коли здавати до банку?

Скільки готівки здавати до банку, вирішує кожна установа самостійно. Головне правило — залишити суму готівки, що не перевищує встановлений ліміт.

УВАГА!

Ліміт залишку готівки в касі — це граничний розмір суми готівки, який може залишатися в касі у позаробочий час і забезпечити роботу на початку наступного робочого дня

Бюджетні установи самостійно встановлюють ліміт каси, а строки здавання готівки погоджують з банком. Суму готівки понад установлений ліміт необхідно здавати до банку для зарахування на рахунки, відкриті в органах Казначейства, в строки, погоджені з банком.

Висновки

  • Кількість контрагентів, з якими установа може здійснювати готівкові розрахунки протягом дня, не обмежена.
  • Одна фізична особа протягом одного дня може розрахуватися з установою готівкою на суму до 50 тис. грн (включно).
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше