Темы статей
Выбрать темы

Використання вільних залишків коштів

Станкус Татьяна, эксперт журнала «Бюджетная бухгалтерия»
Чи можна залишок коштів місцевого бюджету, який утворився на 01.01.2024, спрямувати на захищені статті за КЕКВ 2610 «Субсидії та поточні трансферти підприємствам (установам, організаціям)» та КЕКВ 2620 «Поточні трансферти органам державного управління інших рівнів», а саме: комунальному підприємству, медичному комунальному некомерційному підприємству тощо?

Спрямування вільних залишків коштів місцевих бюджетів

Передусім нагадаємо: напрями спрямування вільних залишків коштів місцевих бюджетів у період дії воєнного стану визначено п. 228 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ* та ст. 46 Закону про держбюджет на 2024 рік**.

* Бюджетний кодекс України від 08.07.2010 № 2456-VI.

** Закон України «Про Державний бюджет на 2023 рік» від 09.11.2023 № 3460-IX.

Так, в умовах воєнного стану вільні залишки коштів місцевих бюджетів та залишки коштів спецфонду місцевих бюджетів (крім власних надходжень бюджетних установ та субвенцій з інших бюджетів, а також коштів місцевих внутрішніх та зовнішніх запозичень), які утворилися на кінець бюджетного періоду, можуть бути спрямовані на:

— оплату праці працівників бюджетних установ;

— нарахування на заробітну плату;

— придбання медикаментів та перев’язувальних матеріалів;

— забезпечення продуктами харчування;

— оплату комунальних послуг та енергоносіїв;

— обслуговування та погашення місцевого боргу;

— соціальне забезпечення;

— створення умов для лікування, відновлення та реабілітації осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України;

— заходи та роботи з територіальної оборони та мобілізаційної підготовки;

— підтримку сил безпеки і оборони;

— проектування, будівництво, ремонт захисних споруд цивільного захисту (сховищ, протирадіаційних укриттів), споруд подвійного призначення та облаштування приміщень, які плануються до використання для укриття населення, будівництво фортифікаційних споруд;

— платежі, пов’язані з виконанням гарантійних зобов’язань АР Крим, обласної ради чи міської територіальної громади (з можливістю передачі таких коштів іншому місцевому бюджету).

ВАЖЛИВО!

Наведений перелік напрямів спрямування залишків коштів місцевих бюджетів є вичерпним

Докладніше про це читайте у матеріалі «Залишки коштів місцевих бюджетів: куди можна спрямувати?» // «Бюджетна бухгалтерія», 2023, № 47.

Чи можна спрямувати за КЕКВ 2610 та 2620?

Щодо запитання читача, то слід виходити з того, на які саме цілі планується спрямувати кошти вільних залишків за КЕКВ 2610 та 2620. Адже, як ми зазначили, інших, окрім вищеперелічених, напрямів спрямування таких залишків наразі не передбачено.

До речі, під час дії воєнного стану поняття захищених статей видатків не застосовується. Адже норми ст. 55 БКУ, якою, власне, і визначено захищені статті видатків, не застосовуються. Це передбачено п. 22 розд. VI «Прикінцеві та перехідні положення» БКУ.

Тож якщо планується надати кошти, наприклад, на заробітну плату працівників комунального підприємства, то такий напрям не відповідає напрямам, визначеним вище. Допускається лише спрямування коштів на заробітну плату працівників бюджетних установ. А комунальне підприємство бюджетною установою не є.

Натомість, якщо ви плануєте надати кошти залишку комунальному некомерційному медичному підприємству, наприклад, на створення умов для лікування, відновлення та реабілітації осіб, які постраждали внаслідок збройної агресії рф проти України, то це цілком можливо.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше