Темы статей
Выбрать темы

Возврат НДФЛ в связи с начислением налогового кредита: апелляция на решение суда

Редакция БН
Ответы на вопросы

Возврат НДФЛ в связи с начислением налогового кредита:
апелляция на решение суда

 

Мной был подан иск к налоговой инспекции с требованием признать незаконной ее бездействие по непредоставлению органу Государственного казначейства Украины заключения о сумме излишне уплаченного налога с доходов физических лиц (НДФЛ), подлежащего возврату из бюджета в связи с начислением налогового кредита. Однако суд первой инстанции отказал в удовлетворении иска, мотивировав отказ непредоставлением истцом по требованию налогового органа пакета документов, необходимых для подтверждения права на налоговый кредит (копию судебного решения прилагаю), хотя на самом деле необходимые документы я предоставляла при подаче декларации. Как действовать дальше?

(г. Харьков)

 

Ситуация, связанная с тем, что налоговый орган не предпринимает действий по составлению и представлению в орган Государственного казначейства Украины заключения о сумме излишне уплаченного НДФЛ, подлежащей возврату из бюджета в связи с начислением налогового кредита, и порядок обжалования такого бездействия уже нами рассматривались*. Как видим, история имеет продолжение — защиту своих нарушенных прав получить в суде первой инстанции не удалось. Если вы все же желаете отстоять свои права, единственный возможный вариант дальнейших действий —

подать апелляцию. Рассмотрим, как это сделать.

* См. статью «Возврат НДФЛ в связи с начислением налогового кредита: иск к налоговой инспекции» // «БН», 2010, № 24, с. 33.

В первую очередь следует обратить внимание на процедурные моменты, тем более что в этой части произошли довольно существенные изменения**.

** См. статью «Обращение в суд по новым правилам» // «БН», 2010, № 36, с. 15.

Напомним, с 30.07.10 г. вступили в силу внесенные в процессуальные кодексы Украины изменения. Среди них —

установление 10-дневного срока на подачу апелляционной жалобы на решение административного суда вместо ранее действовавшего 30-дневного. Поэтому с подготовкой апелляции следует поторопиться. Обратите внимание: указанный срок исчисляется со дня оглашения решения по делу в судебном заседании (либо если, как часто это бывает, в судебном заседании оглашаются только вступительная и резолютивная части, то срок на обжалование отсчитывается со дня составления полного текста решения). Как и раньше, апелляционная жалоба подается в административный суд апелляционной инстанции через суд первой инстанции, который принял обжалуемое судебное решение. Одновременно с этим лицо, которое подает апелляционную жалобу, направляет ее копию в суд апелляционной инстанции.

В апелляционной жалобе необходимо указать

(ст. 187 Кодекса административного производства):

1) наименование административного суда апелляционной инстанции, в который подается жалоба;

2) имя (наименование), почтовый адрес лица, которое подает апелляционную жалобу, а также номер средства связи, адрес электронной почты (при наличии);

3) требования лица, которое подает апелляционную жалобу, к суду апелляционной инстанции;

4) обоснование требований лица, подающего апелляционную жалобу, с указанием того, в чем заключается неправильность или неполнота исследования доказательств и установления обстоятельств в деле и (или) применения норм права;

5) в случае необходимости — ходатайство лица, подающего апелляционную жалобу, об истребовании новых доказательств, о вызове свидетелей и т. д.;

6) перечень материалов, которые прилагаются.

Также следует указать, хочет ли подающее жалобу лицо принять участие в судебном заседании суда апелляционной инстанции или просит суд рассмотреть дело при его отсутствии.

Апелляционная жалоба подписывается подающим ее лицом с проставлением даты подачи.

К апелляционной жалобе прилагаются ее копии, а также копии прилагаемых к ней документов в соответствии с количеством лиц, принимающих участие в деле.

Если апелляционный административный суд все же откажет в удовлетворении жалобы, то обжаловать это решение можно в кассационном суде (Высшем административном суде).

В Высший административный суд жалоба может быть подана в течение 20 дней (раньше этот срок составлял месяц) со дня вступления в законную силу решения суда апелляционной инстанции. Жалоба подается непосредственно в ВАдСУ.

Теперь приведем

образец апелляционной жалобы (составлена на украинском языке).

 

 

До____________ апеляційного адміністративного суду
       (назва суду)


адреса суду)

Особа, що подає апеляційну скаргу (позивач):

Прізвище, ім'я, по батькові платника податків, поштова адреса, номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти

Відповідач:

Назва податкової інспекції, бездія якої оскаржується, її поштова адреса, номер засобу зв'язку, адреса електронної пошти, якщо такі відомі

 

АПЕЛЯЦІЙНА СКАРГА

[Вказати дату звернення до суду першої інстанції] я, [вказати прізвище, ім'я, по батькові платника податків], звернувся до [вказати назву суду першої інстанції] з адміністративним позовом до Державної податкової інспекції в [вказати, в якому районі міста, місті, районі діє податковий орган] (далі — відповідач) з вимогою визнати бездіяльність відповідача щодо ненадання органу Державного казначейства України висновку про суму надміру сплаченого мною у [вказати рік, за який відбувається нарахування податкового кредиту]році податку з доходів фізичних осіб незаконною, зобов'язати відповідача подати до органу Державного казначейства України висновок про суму надміру сплаченого мною у [вказати рік, за який відбувається нарахування податкового кредиту]році податку з доходів фізичних осіб у розмірі [вказати суму, що підлягає відшкодуванню] грн.

Позовні вимоги були обґрунтовані таким чином.

[Вказати дату подачі до податкового органу податкової декларації] мною було подано відповідачу податкову декларацію про майновий стан і доходи за [вказати рік, за який відбувається нарахування податкового кредиту] рік з метою отримання відшкодування з бюджету сплаченого податку з доходів фізичних осіб у сумі [вказати суму, що підлягає відшкодуванню] грн. у зв'язку із нарахуванням податкового кредиту. До декларації було додано: 1) перелік сум витрат, що включаються до податкового кредиту; 2) розрахунок суми податку з доходів фізичних осіб, що підлягає поверненню платнику податків; 3) копії кредитного договору, квитанцій про сплату відсотків за користування кредитом за [вказати суму, що підлягає відшкодуванню] грн.

Згідно із п. 1.16 ст. 1 Закону України «Про податок з доходів фізичних осіб» від 22 травня 2003 року № 889-IV (далі — Закон № 889) податковий кредит — це сума (вартість) витрат, понесених платником податку — резидентом у зв'язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів — фізичних або юридичних осіб протягом звітного року (крім витрат на сплату податку на додану вартість та акцизного збору), на суму яких дозволяється зменшення суми його загального річного оподатковуваного доходу, одержаного за наслідками такого звітного року, у випадках, визначених цим Законом.

Платник податку має право на податковий кредит за наслідками звітного податкового року (п.п. 5.1.1 п. 5.1 ст. 5 Закону № 889). Підстави для нарахування податкового кредиту із зазначенням конкретних сум відображаються платником податку у річній податковій декларації (п.п. 5.1.2 п. 5.1 ст. 5 Закону № 889).

Якщо платник податку не скористався правом на нарахування податкового кредиту за наслідками звітного податкового року, то таке право на наступні податкові роки не переноситься (п.п. 5.4.3 п. 5.4 ст. 5 Закону № 889).

Сума коштів, яка підлягає поверненню платнику податку, зараховується на його банківський рахунок, відкритий у будь-якому комерційному банку, або надсилається поштовим переказом на адресу, визначену у декларації, протягом 60 календарних днів від дня отримання такої декларації (п. 18.8 ст. 18 Закону № 889).

Таким чином, строк, упродовж якого податковий орган повинен був або відмовити у нарахуванні податкового кредиту, або здійснити дії, результатом яких мало бути повернення відповідної суми коштів, збіг через 60 календарних днів після подання мною податкової декларації.

Згідно із п.п. 20.4.4 п. 20.4 ст. 20 Закону № 889 у разі коли особи, що зобов'язані цим пунктом нести відповідальність за неповне або несвоєчасне надання платнику податку бюджетного відшкодування, не здійснюють або відмовляються здійснювати зазначене відшкодування (його частини) всупереч нормам Закону № 889, то платник податку має право оскаржити їх дії (бездіяльність) у суді без попередньої сплати державного мита у зв'язку з поданням позовної заяви (скарги).

[Вказати дату отримання рішення суду першої інстанції] мною було отримано повний текст постанови [вказати назву суду першої інстанції, дату і номер рішення, що оскаржується], що винесена за результатами розгляду поданого адміністративного позову до Державної податкової інспекції в [вказати, в якому районі міста, місті, районі діє податковий орган]. Вказаною постановою у задоволенні заявлених мною позовних вимог повністю відмовлено.

Відмова суду першої інстанції обґрунтована тим, що відповідач в усній формі, у тому числі в телефонному режимі, повідомив позивача про необхідність додати документи, у тому числі копію іпотечного договору, довідку з банку про суми сплачених відсотків за договором, заяву із зазначенням реквізитів, на які необхідно перераховувати кошти, довідку про суму отриманого доходу та перерахування податку з фізичних осіб, на підтвердження понесених позивачем витрат, які дозволені до включення до складу податкового кредиту.

При цьому судом не було взято до уваги свідчення про те, що мною необхідні документи було подано одночасно із декларацією. Відповідна позначка про документи, що додаються, була зроблена на титульній стороні декларації. Проте додані документи були загублені відповідачем, а їх повторне подання на усне прохання відповідача могло призвести до того, що датою подачі декларації вважалася б не дата її первісної подачі, а день подачі доданих до неї документів. Відповідно, мною було б порушено строк подачі декларації.

Крім того, відповідно до п. 5.2 ст. 5 Закону № 889 до складу податкового кредиту включаються фактично понесені витрати, підтверджені платником податку документально, а саме: фіскальним або товарним чеком, касовим ордером, товарною накладною, іншими розрахунковими документами або договором, які ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) та визначають суму таких витрат. Зазначені документи не надсилаються податковому органу, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення податковим органом податкової перевірки стосовно нарахування такого податкового кредиту. Тому тільки факт ненадання вказаних документів одночасно із податковою декларацією про майновий стан і доходи з метою отримання відшкодування з бюджету сплаченого податку з доходів фізичних осіб у зв'язку із нарахуванням податкового кредиту, навіть якщо б він мав місце, не може бути підставою для відмови у відшкодуванні з бюджету сплаченого особою податку з доходів фізичних осіб.

Судом також не було враховано, що чинним законодавством установлено, в який спосіб має діяти державна податкова інспекція у разі надходження до неї податкової декларації про майновий стан і доходи з метою отримання відшкодування з бюджету сплаченого податку з доходів фізичних осіб у зв'язку із нарахуванням податкового кредиту: податковий орган упродовж 60 календарних днів після подання до нього відповідної податкової декларації повинен або відмовити у нарахуванні податкового кредиту, або здійснити дії, результатом яких є повернення платнику податків відповідної суми коштів. Відмова у нарахуванні податкового кредиту мені не надсилалася. Письмових доказів звернення до мене з вимогою про надання необхідних документів відповідач також не надавав. Той факт, що при подачі мною відповідачу податкової декларації про майновий стан і доходи за [вказати рік, за який відбувається нарахування податкового кредиту] рік з метою отримання відшкодування з бюджету сплаченого податку з доходів фізичних осіб у сумі [вказати суму, що підлягає відшкодуванню] грн. у зв'язку із нарахуванням податкового кредиту до декларації було додано перелік сум витрат, що включаються до податкового кредиту; розрахунок суми податку з доходів фізичних осіб, що підлягає поверненню платнику податків; копії кредитного договору, квитанцій про сплату відсотків за користування кредитом за [вказати рік, за який відбувається нарахування податкового кредиту] р., відповідачем не спростовано.

Судом першої інстанції при винесенні рішення також порушено вимоги процесуального законодавства.

Відмова суду у задоволенні позовних вимог фактично позбавляє мене як позивача у подальшому звернутися з аналогічною вимогою. При цьому суд не встановив, чи були підстави для нарахування мені податкового кредиту, незважаючи на те, що мав для цього процесуальні можливості. Так, відповідно до ч. 4 ст. 111 Кодексу адміністративного судочинства України у попередньому судовому засіданні суд визначає факти, які необхідно встановити для вирішення спору і які з них визнаються сторонами, а які належить доказувати, а також з'ясовує, якими доказами сторони можуть обґрунтовувати свої доводи чи заперечення, та встановлює строки для їх надання. Крім того, суд може запропонувати особам, які беруть участь у справі, доповнити чи пояснити певні обставини, а також надати суду додаткові докази у строк, установлений судом.

Викладене вище свідчить про те, що судом першої інстанції було порушено вимоги законності і обґрунтованості судового рішення, оскільки під час розгляду було порушено вимоги норм матеріального права, не було дотримано норм процесуального права, а також не було повно і всебічно з'ясовано обставини, що мають значення для справи, висновки суду ґрунтуються на обставинах, що не підтверджені належними і допустимими доказами.

Враховуючи викладене вище, керуючись п. 1.6 ст. 1, п. 5.4 ст. 5, п. 18.8 ст. 18, п. 20.4 Закону № 889, статтями 9, 11, 13, 69 — 71, 111, 138, 184 — 207 Кодексу адміністративного судочинства України,

ПРОШУ:

1. Скасувати постанову [вказати назву суду першої інстанції, дату і номер рішення, що оскаржується] за адміністративним позовом [вказати прізвище, ім'я, по батькові платника податків] до Державної податкової інспекції в [вказати, в якому районі міста, місті, районі діє податковий орган].

2. Прийняти нову постанову суду, якою визнати бездіяльність Державної податкової інспекції в [вказати, в якому районі міста, місті, районі діє податковий орган] щодо ненадання органу Державного казначейства України висновку про суму надміру сплаченого [вказати прізвище, ім'я, по батькові платника податків] у [вказати рік, за який відбувається нарахування податкового кредиту] році податку з доходів фізичних осіб незаконною, зобов'язати Державну податкову інспекцію в [вказати, в якому районі міста, місті, районі діє податковий орган] подати до органу Державного казначейства України висновок про суму надміру мною сплаченого у [вказати рік, за який відбувається нарахування податкового кредиту] році податку з доходів фізичних осіб у розмірі [вказати суму, що підлягає відшкодуванню] грн.

Дата Підпис

 

Роман КАБАЛЬСКИЙ

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше