Теми статей
Обрати теми

Податкова реформа — 2015. Алкоголь та тютюнові вироби

Шпакович Микола, Децюра Сергій, Кравченко Дар’я, Бєляєва Олена, Жиленко Катерина, Скрипкіна Катерина, Савченко Олена

Алкоголь та тютюнові вироби

Пиво — алкогольний напій!

Доволі несподіваним, а також у деякій мірі шокуючим можна вважати віднесення пива до алкогольних напоїв. Так, з 01.07.15 р. про те, що пиво належить до складу алкогольних напоїв, буде вказано у пп. 14.1.5 та 14.1.144 ПКУ та ст. 1 Закону № 481. А тому суб’єкти господарювання, які займаються реалізацією пива, повинні перебудувати свою діяльність, щоб мати змогу торгувати такими напоями, а саме:

1) отримати ліцензію на реалізацію пива як в оптовій, так і в роздрібній мережі. А це, як ви розумієте, додаткові витрати:

• при оптовій торгівлі пивом — 500 тис. грн. на рік;

• при роздрібній торгівлі пивом — 8000 грн. на кожний окремий, зазначений у ліцензії РРО (КОРО), що знаходиться у місці торгівлі. А при торгівлі на території сіл і селищ, за винятком тих, що знаходяться у межах території міст, — 500 грн. на кожний окремий, зазначений у ліцензії РРО (КОРО);

2) встановити у місці продажу таких напоїв РРО (КОРО), через який слід здійснювати розрахунки за такі товари.

Єдине, що може «радувати», так це те, що законодавці вирішили не встановлювати мінімальний розмір площі торгових приміщень, де реалізують такі напої. Тобто реалізувати їх можна не як алкогольні напої у приміщенні площею не менше 20 кв. м, а в будь-яких приміщеннях, де є встановлені РРО або знаходяться КОРО, тобто за аналогією з тютюновими виробами.

Що стосується виробництва пива, то розливати вироблені напої слід буде у передбачену тару.

Увага! Якщо алкоголь розливатиметься у тару, яка не відповідає вимогам ст. 11 Закону № 481, то вас покарають штрафом у розмірі 200 % вартості виробленої (реалізованої) продукції (за оптово-відпускними цінами), але не менш 85000 грн. (ст. 17 Закону № 481)

Ліцензування

Ліцензія на виробництво. Зміняться правила видачі ліцензії на виробництво спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів. З 01.07.15 р. до заяви на отримання ліцензії не слід подавати (ст. 3 Закону № 481):

• дозволів на початок виробництва продукції від пожежників та органів охорони праці. Інформацію про те, що такі органи дозволяють вашому підприємству виробляти алкогольні напої, орган ліцензування буде самостійно отримувати у цих держорганів;

• довідки податківців про взяття заявника на облік як платника податків та про внесення місць зберігання спирту до Єдиного реєстру. Таку інформацію сам виробник буде вказувати у заяві на отримання ліцензії.

Всі інші документи, що перелічені у ст. 3 Закону № 481, подаються разом із заявою, як і раніше.

Ліцензія на роздрібну торгівлю. Що стосується ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем (пивом), то з 01.07.15 р. вам не потрібно для її отримання подавати разом із заявою до органу ліцензування довідку податківців про реєстрацію ЕККА (КОРО), що знаходяться у місці торгівлі (ст. 15 Закону № 481, ср. ). Замість цього таку інформацію (адресу місця торгівлі та перелік РРО (КОРО), які знаходяться у місці торгівлі, та детальну інформацію про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень РРО (КОРО), які знаходяться у місці торгівлі, та дата початку їх обліку у органах ДФСУ) ви будете вказувати у самій заяві

 

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі