Теми статей
Обрати теми

Водна рента: сюрприз з орендою

Шевчук Михайло, податковий експерт
«Перед смертю» водної ренти (для вторинних водокористувачів), яка передбачається у рамках новорічного реформування, ДФСУ вирішила «грюкнути дверима». Своїм листом № 32993* вона здійняла «бурю в склянці», по-новому поглянувши на питання передачі приміщення в оренду та сплати водної ренти при цьому. Подробиці — далі.
рентна плата за спеціальне використання води, орендні відносини

* Лист ДФСУ від 10.10.2016 р. № 32993/7/99-99-12-03-04-17.

Думка фіскалів. Говоримо саме про «новітню» думку. Адже поки ані роз’яснень у категорії 121.01 ЗІР, ані УПК № 1180** до розряду недіючих не перевели.

** Узагальнююча податкова консультація про застосування положень Податкового кодексу України в частині використання води... для задоволення виключно власних питних і санітарно-гігієнічних потреб, затверджена наказом ДПСУ від 21.12.2012 р. № 1180.

Отже, умови. Госпсуб’єкт — орендодавець приміщення уклав договір на постачання води з підприємством, що надає послуги з централізованого водопостачання. Орендарі приміщень окремих договорів на постачання води не уклали.

Висновок фіскалів: передані обсяги води вважаються об’єктом обкладення рентною платою водокористувача-постачальника img 1.

Пояснюють свою позицію податківці тим, що сам по собі факт передання приміщення в оренду (разом з можливістю отримувати воду) є госпдіяльністю. А тому воду, передану орендарю, орендодавець використовує для виробничих потреб!

Як має бути? Погоджуватися з такою позицією ДФСУ, що суперечить чинним досі її ж роз’ясненням, ми не збираємося. Сам факт передання приміщення в оренду ще не означає, що орендодавець зобов’язаний сплачувати водну ренту. Тільки-но уявіть: ДФСУ навіть не цікавить, на які цілі орендарі планують використати воду img 2! Але відповідь на це запитання повинна мати важливе, якщо не сказати ключове, значення***.

*** Детальніше про різні комбінації використання води на санітарно-гігієнічні та виробничі потреби ви могли прочитати у статті «Використання води: розповідь про санітарно-гігієнічні потреби» в журналі «Бухгалтер 911», 2016, № 36.

Нагадаємо: якщо і орендодавець, і орендар(і) використовують воду виключно для задоволення питних та санітарно-гігієнічних потреб, то сплачувати водну ренту орендодавець не зобов’язаний.

img 3Такі висновки підтверджують роз’яснення в категорії 121.01 ЗІР, а також запитання 2 «бородатої», проте все ще живої img 4 УПК № 1180.

Якщо ж орендодавець використовує воду виключно на питні та санітарно-гігієнічні потреби, а орендар цим похвалитися не може, тоді «відбувати» «за себе і того хлопця» дійсно доводиться орендодавцю. Причому за весь обсяг використаної води (а не тільки використаної орендарем).

Врахуйте: вихід є і в таких випадках! Ним може стати укладення орендарем окремого договору з підприємством, що надає послуги з централізованого водопостачання. У такому разі орендар буде зобов’язаний «розраховуватися» з бюджетом за водною рентою самостійно. Тобто не вмішуючи в це орендодавця. Останній же дістане можливість не сплачувати ренту в принципі.

img 5Такий «рецепт» може стати «панацеєю» і для ситуації, описаної у листі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі