Теми статей
Обрати теми

Режим «Дія Сіті»: «профільний» Закон вже «на старті»

Казанова Марина, податковий експерт
Верховна Рада ухвалила в цілому «профільний» Закон № 1667* (на базі законопроєкту № 4303), який регулює організаційно-правову частину режиму «Дія Сіті». Закон перебуває на підписі в Президента. Для кого важливий цей Закон, що він передбачає, коли запрацюють його норми — обговоримо в статті.

Для кого та «з коли»?

Закон цікавий для юросіб (ФОП не стосується), які здійснюють діяльність в IТ-сфері. Він передбачає для них можливість при дотриманні певних умов стати резидентами (учасниками) спеціального правового режиму «Дія Сіті». Участь — добровільна. У свою чергу, «Дія Сіті» — це правовий режим, в якому діятимуть свої особливі (що поширюються тільки на його учасників) правила:

— наприклад, свої особливі правила (що знаходяться поза межами регулювання КЗпП і ЦКУ) «співпраці» з особами-фахівцями, що залучаються ІТ-компаніями для виконання роботи;

— спеціальні правила оподаткування (будуть урегульовані окремим спеціальним законом (законопроєкт № 5376 — поки тільки прийнятий у першому читанні)).

Практично всі норми Закону № 1667 набувають чинності відразу — з дня, наступного за днем його опублікування. Але фактично запрацюють вони лише після того, як:

— Кабміном буде прийнята підзаконна нормативка, що стосується подання документів для набуття статусу резидента «Дія Сіті»;

— буде введений в експлуатацію реєстр «Дія Сіті».

Імовірніше, це все синхронізують з набуттям чинності податкових правил цього режиму — а вони, за задумом, повинні запрацювати з 01.01.2022 р. Адже без податкової частини Закон — «неповноцінний».

Ці правила прописані в законопроєкті № 5376. Його розгляд відкладений на вересень.

Цю податкову частину ми вже обговорювали2. Але оскільки це важливий момент в питанні прийняття рішення, чи «варто бути учасником (резидентом) «Дія Сіті», кількома словами відзначимо положення відповідного законопроєкту № 5376. Він передбачає:

2 Див. статтю «Сплеск активності» ВРУ: дайджест податкових законодавчих ініціатив» (журнал «Бухгалтер 911», 2021, № 24).

1. Спеціальний режим оподаткування зарплат і виплат за гіг-контрактами3 резидентів «Дія Сіті». Передбачає ставку ПДФО — 5 %. ВЗ — 1,5 %. ЄСВ за працівника — мінімальний страховий внесок (22 % з мінзарплати4). ЄСВ за гіг-спеціалістом — 22 % з виплат за гіг-контрактом (у рамках максимальної бази нарахування ЄСВ5).

3 Гіг-контракт — це деякий «гібрид» трудових і ЦП-відносин.

4 Якщо мова про працівника без інвалідності. Якщо працівник з інвалідністю — 8,41 % від мінзарплати.

5 Максимальна база нарахування наразі (місячна) — 15 мінзарплат.

2. Спеціальний режим оподаткування доходів самого резидента «Дія Сіті». Дві моделі (на вибір):

(1) стандартна — сплачувати податок на прибуток за загальними правилами;

(2) сплачувати податок на виведений капітал за ставкою 9 %.

Під оподаткування підпадатиме тільки низка операцій у періоді їх здійснення.

Що передбачає профільний (уже ухвалений) Закон

Хто може бути резидентом «Дія Сіті»? Юрособи, зареєстровані в Україні, які:

(1) відповідають умовам резидентства в режимі «Дія Сіті»;

(2) подали заяву про своє бажання бути резидентами «Дія Сіті». Наразі заяву подати неможливо, оскільки немає відповідної підзаконної нормативки та не введений в експлуатацію реєстр «Дія Сіті».

Юридична особа набуває статусу резидента «Дія Сіті» з дня внесення відповідного запису в реєстр «Дія Сіті» (ч. 2 ст. 4 Закону № 1667).

Умови, яким треба відповідати (ст. 5 Закону № 1667):

— здійснювати один або декілька видів діяльності, названих у ч. 4 ст. 5 Закону. Відповідні види діяльності мають бути зазначені в статуті та/або відомостях, що містяться в ЄДР;

— розмір середньої місячної винагороди працівникам і гіг-спеціалістам кожного календарного місяця становить не менше ніж еквівалент 1200 євро. Ця умова повинна дотримуватися починаючи з календарного місяця, наступного за календарним місяцем, в якому набуто статус резидента «Дія Сіті»;

Із Закону непрямо простежується, що йдеться про зарплату/винагороди всіх працівників, а не тільки ІТ-спеціалістів (але цей момент вимагає ще роз’яснень).

— середньооблікова кількість працівників і гіг-спеціалістів (спеціалістів, з яким укладено гіг-контракти, — про них див. далі) за підсумками кожного календарного місяця — не менше 9 осіб. Ця умова повинна виконуватися з місяця, наступного за календарним місяцем, в якому юридичною особою набуто статус резидента «Дія Сіті»;

— питома вага доходів від видів діяльності, на які поширюється режим «Дія Сіті», повинна становити не менше 90 %;

— підприємство не відповідає жодному «негативному» критерію, названому в ч. 2 ст. 5 Закону № 1667. Наприклад, перешкодою на шляху до резиденства в «Дія Сіті» може бути наявність податкового боргу протягом більш ніж 30 днів на суму більше 10 мінзарплат тощо.

Важливо! Спеціальні («пільгові») умови для резиденства передбачені для нових підприємств («стартапів») — створених за 24 календарних місяці до подання заяви на резидентство в «Дія Сіті».

Обов’язкове підтвердження відповідності умовам резиденства. Резидент «Дія Сіті» зобов’язаний забезпечити безперервну і повну відповідність усім вимогам, установлених Законом. При цьому треба буде подавати звіт про відповідність критеріям резидента + до нього незалежний аудиторський висновок із результатами перевірки цього звіту.

«Взаємовідносини» з працівниками. По суті, Закон № 1667 передбачає такі форми співпраці з фізичними особами, яких ІТ-компанія залучає для виконання робіт:

1. Наймання за трудовим договором. Загалом щодо працівників треба буде звично дотримуватися всіх норм КЗпП та іншого «зарплатно-трудового» законодавства. Але є свої особливості. Перша — з такими працівниками можна буде укладати таку особливу форму трудового договору, як контракт. Друга особливість полягає в порядку оподаткування зарплати таких працівників, які будуть ще прописані окремим законом. Як ми відзначили вище, передбачається, що зарплата таких працівників оподатковуватиметься:

— ПДФО — 5 %;

— ВЗ — 1,5 %;

— ЄСВ — 22 % (8,41 % — для особи з інвалідністю) тільки з розміру мінзарплати.

Звісно, з позиції трудових прав — це явна дискримінація таких працівників. Адже незалежно від розміру зарплати фактично при нарахуванні соціальних виплат вважатиметься, що працівник отримував мінзарплату.

З іншого боку, будуть лібералізовані ПДФО/ВЗ-пільги за частиною невключення до доходу працівників виплат роботодавця-резидента за договорами недержавного пенсійного забезпечення працівника, договорами добровільного медичного страхування.

2. Укладення гіг-контракту. Це нове визначення в нашому законодавстві. По суті, це ЦП-договір з елементами трудового (тобто щось середнє між трудовим і ЦП-договором). Те, що забороняється «звичайним» підприємствам (прихована форма трудових відносин, завуальована під ЦП-договором), для резидентів «Дія Сіті» — дозволено. Дивуватися не варто — адже це особливий правовий режим. До речі, у КЗпП прямо закріплено, що при укладенні гіг-контракту (якщо з його назви виходить, що це гіг-контракт) резидента «Дія Сіті» не можуть притягнути до відповідальності як за допуск до роботи без оформлення трудового договору.

Гіг-контракт, зокрема, передбачає такі елементи «трудового договору», як:

— право на оплачувану відпустку гіг-спеціаліста — не менше 17 робочих днів;

щомісячну оплату виконаної роботи;

— право на лікарняний, відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами.

Особливості оподаткування доходів, що виплачуються за гіг-контрактами (повторимо: будуть ще прописані окремим законом — поки що неостаточні):

— ПДФО 5 %;

— ВЗ — 1,5 %;

— ЄСВ — 22 % на суму винагороди фізичним особам за виконання робіт (послуг) за гіг-контрактами, але не менше мінімального страхового внеску і не більше максимальної бази нарахування ЄСВ.

Хоча ширяться чутки про можливе зменшення бази ЄСВ до оподаткування виходячи з мінімального страхового внеску, як і для працівників.

3. Інші форми співпраці за ЦП-договорами, зокрема співпраця з ФОП (ч. 4 ст. 4 Закону № 1667). Без будь-яких особливостей. Щоправда, податковий законопроєкт «Дія Сіті» передбачає, що поступово все-таки вводитимуться обмеження на співпрацю резидентів «Дія Сіті» з ФОП.

Це основні положення Закону. Тепер залишається чекати: (1) податкову частину режиму «Дія Сіті» (передбачається, що її приймуть у вересні, а запрацює вона з 01.01.2022 р.) і (2) підзаконну нормативку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі