Темы статей
Выбрать темы

Земельный налог при сдаче в аренду недвижимости единоналожником

Отвечаем на вопрос пользователя Алла Жигадло

Алла Жигадло

Юридическое лицо работает на едином налоге 3-я группа, основной вид деятельности АРЕНДА. Земля находится в постоянном пользовании (договор имеется), что с налогом на землю?

До 01.07.2020 р. юрособи та ФОП-платники ЄП отримували звільнення від сплати земподатку за однієї умови – використання землі у підприємницькій діяльності (п.п. 4 п. 297.1 ПКУ). Здавалося, що під це звільнення потрапляє і земля під нерухомістю, що здається в оренду.

Водночас фіскали подекуди вважали, що земля під переданими в оренду будинками використовується у діяльності не орендодавця, а орендаря. А тому орендодавець-платник ЄП за таку землю звільнення не має.

Але згодом (див. Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом ДПСУ від 23.11.2012 р. № 1051) фіскали таки дозволили орендодавцю нерухомості отримувати звільнення від земподатку за землі під такою нерухомістю.

Хоча і висували певні вимоги:

1) у єдинника, який передає в оренду будівлі здавання в оренду нерухомості мала було одним із видів діяльності;

2) в договорі оренди обов’язково слід було зазначити, що земля під нерухомістю, що здається в оренду також здається у оренду.

Цю позицію підтверджували і суди (див. постанову ВС від 26.06.2018 р. у справі № 826/18899/16 // reyestr.court.gov.ua/Review/74989031).

З 01.07.2020 р. все зміниться. З подачі Закону України від 16.01.2020 р. № 466-IX умови отримання звільнення із п.п. 4 п. 297.1 ПКУ доповняться. З цієї дати звільнення спрощенець не зможе отримати, якщо здійснює діяльність із надання земділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких землях, в оренду (найм, позичку).

Отже з 01.07.2020 р. всі спрощенці, які є власниками чи постійними користувачами землі на якій знаходиться нерухомість і які передають таку нерухомість в оренду отримати звільнення від сплати за землю за землі під переданою в оренду нерухомістю не зможуть.

Тому тим спрощенцям, які з 01.07.2020 р. стали платниками плати за землю доведеться або подати декларацію з плати за землю після цієї дати (якщо вони на початку року таку декларацію не подавали), або провести уточнення даних річної декларації поданої на початку року. І звітну і уточнюючу декларацію слід подати не пізніше 20.08.2020 р. (п. 286.4 ПКУ).

Лишається одне питання: якщо в оренду перпедано не всю будівлю що знаходиться на землі, яка належить спрощенцю, а тільки її частину, то податок слід платити за всю земділянку чи тільки за її частину що припадає на площу нерухомості яка здається в оренду?

Точної відповіді на це запитання поки що немає. Податківці можуть обрати два варіанти:

1) фіскальний. Вони можуть сказати, що у п.п. 4 п. 297.1 ПКУ говориться, що звільнення немає коли спрощенець займається діяльністю з надання нерухомого майна, що знаходиться на землі, в оренду (найм, позичку). Тобто фактично звільнення втрачає вся земля на якій стоїть будинок що передається в оренду. При цьому не має значення яка площа передана в оренду. Подібний варіант вони обрали у випадку із втратою пільги з податку на нерухомість при здаванні в оренду сільгоспбудівель (див. «Податки&бухоблік», 2019, № 22, с. 4);

2) лояльний. Фіскали будуть говорити, що звільнення втрачає не вся земля, а тільки площа землі яка пропорційна до площі нерухомості, що здається в оренду.

Сподіваємося, що фіскали виберуть саме лояльний варіант.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше