Теми статей
Обрати теми

Земельний податок при здачі в оренду нерухомості єдиноподатником

Відповідаємо на запитання користувача Алла Жигадло

Алла Жигадло

Юридическое лицо работает на едином налоге 3-я группа, основной вид деятельности АРЕНДА. Земля находится в постоянном пользовании (договор имеется), что с налогом на землю?

До 01.07.2020 р. юрособи та ФОП-платники ЄП отримували звільнення від сплати земподатку за однієї умови – використання землі у підприємницькій діяльності (п.п. 4 п. 297.1 ПКУ). Здавалося, що під це звільнення потрапляє і земля під нерухомістю, що здається в оренду.

Водночас фіскали подекуди вважали, що земля під переданими в оренду будинками використовується у діяльності не орендодавця, а орендаря. А тому орендодавець-платник ЄП за таку землю звільнення не має.

Але згодом (див. Узагальнюючу податкову консультацію, затверджену наказом ДПСУ від 23.11.2012 р. № 1051) фіскали таки дозволили орендодавцю нерухомості отримувати звільнення від земподатку за землі під такою нерухомістю.

Хоча і висували певні вимоги:

1) у єдинника, який передає в оренду будівлі здавання в оренду нерухомості мала було одним із видів діяльності;

2) в договорі оренди обов’язково слід було зазначити, що земля під нерухомістю, що здається в оренду також здається у оренду.

Цю позицію підтверджували і суди (див. постанову ВС від 26.06.2018 р. у справі № 826/18899/16 // reyestr.court.gov.ua/Review/74989031).

З 01.07.2020 р. все зміниться. З подачі Закону України від 16.01.2020 р. № 466-IX умови отримання звільнення із п.п. 4 п. 297.1 ПКУ доповняться. З цієї дати звільнення спрощенець не зможе отримати, якщо здійснює діяльність із надання земділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких землях, в оренду (найм, позичку).

Отже з 01.07.2020 р. всі спрощенці, які є власниками чи постійними користувачами землі на якій знаходиться нерухомість і які передають таку нерухомість в оренду отримати звільнення від сплати за землю за землі під переданою в оренду нерухомістю не зможуть.

Тому тим спрощенцям, які з 01.07.2020 р. стали платниками плати за землю доведеться або подати декларацію з плати за землю після цієї дати (якщо вони на початку року таку декларацію не подавали), або провести уточнення даних річної декларації поданої на початку року. І звітну і уточнюючу декларацію слід подати не пізніше 20.08.2020 р. (п. 286.4 ПКУ).

Лишається одне питання: якщо в оренду перпедано не всю будівлю що знаходиться на землі, яка належить спрощенцю, а тільки її частину, то податок слід платити за всю земділянку чи тільки за її частину що припадає на площу нерухомості яка здається в оренду?

Точної відповіді на це запитання поки що немає. Податківці можуть обрати два варіанти:

1) фіскальний. Вони можуть сказати, що у п.п. 4 п. 297.1 ПКУ говориться, що звільнення немає коли спрощенець займається діяльністю з надання нерухомого майна, що знаходиться на землі, в оренду (найм, позичку). Тобто фактично звільнення втрачає вся земля на якій стоїть будинок що передається в оренду. При цьому не має значення яка площа передана в оренду. Подібний варіант вони обрали у випадку із втратою пільги з податку на нерухомість при здаванні в оренду сільгоспбудівель (див. «Податки&бухоблік», 2019, № 22, с. 4);

2) лояльний. Фіскали будуть говорити, що звільнення втрачає не вся земля, а тільки площа землі яка пропорційна до площі нерухомості, що здається в оренду.

Сподіваємося, що фіскали виберуть саме лояльний варіант.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі