Темы статей
Выбрать темы

Щорічна відпустка зі святкового дня: чи допустимо

Усенко Олена, головний спеціаліст відділу регулювання умов та експертизи праці Департаменту заробітної плати та умов праці
За графіком змінності робоча зміна сторожа припадає на 01.05.2015 р., тобто святковий день. Цей працівник просить надати йому відпустку саме з 01.05.2015 р. тривалістю 14 календарних днів. Адміністрація закладу не проти, та чи правильно це з точки зору трудового законодавства?

Почнемо з норми ч. 1 ст. 5 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504), яка, в принципі, одразу і підведе до відповіді на поставлене запитання. Справа у тому, що тривалість відпусток розраховується у календарних днях. При цьому законодавством не встановлено, що щорічна відпустка обов’язково повинна починатися в робочий день.

Зверніть увагу! Перший день щорічної відпустки може припадати на святковий, вихідний, неробочий день. Підстава: тривалість відпустки обчислюється саме календарними днями.

Якщо працівник напише заяву про надання йому відпустки, дата початку якої припадає на один із вказаних днів, то це не розглядається як порушення трудового законодавства. Звісно, період відпустки повинен бути узгоджений із роботодавцем.

З основним запитанням розібралися. Тепер поговоримо про нюанси.

За загальним правилом роботу у святковий день не провадять. Тому працівнику недоцільно оформлювати відпустку зі святкового дня. Однак у закладах є працівники, які працюють за змінним графіком роботи і їх робочі дні цілком можуть співпадати із святковими. Якраз такий випадок і наведений у запитанні. У такому разі працівнику варто зазначити у заяві про надання відпустки святковий день першим відпускним днем.

Проте історія із початком відпустки у святковий день має продовження. Для цього достатньо пригадати норму ч. 2 ст. 5 Закону № 504: святкові та неробочі дні при визначенні тривалості щорічних відпусток та соцвідпустки на дітей не враховуються. Це означає: у разі, якщо святкові (неробочі) дні, визначені ст. 73 КЗпП, припадають на період згаданих відпусток, то їх тривалість автоматично подовжується.

Повертаємось до ситуації, наведеної у запитанні. Щорічна відпустка працівника розпочинається 01.05.2015 р. і триватиме 14 календарних днів. Якщо буквально відрахувати 14 календарних днів від вказаної дати, то відпустка працівника закінчується 14.05.2015 р. Проте на період щорічної відпустки припадає аж 3 святкові дні — 01.05.2015 р. і 02.05.2015 р. (День міжнародної солідарності трудящих), 09.05.2015 р. (День Перемоги). Тому тривалість щорічної відпустки подовжуємо на ці 3 святкові дні і отримуємо результат: 17.05.2015 р.останній день перебування працівника у такій відпустці. Вже 18.05.2015 р. він повинен приступити до виконання своїх трудових обов’язків, якщо за графіком змінності цей день для нього — робочий.

Увага! Оплачувати святкові та неробочі дні, що припадають на відпустку, не потрібно. Тому за умовами запитання, працівник отримає відпускні за належні 14 календарних днів (а не за 17, які він фактично відпочиватиме).

Висновок: Відпустка може починатися зі святкового дня, передбаченого ст. 73 КЗпП. При цьому тривалість щорічної відпустки (соцвідпустки на дітей) подовжується на відповідну кількість святкових днів, що припали на її період.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше