Темы статей
Выбрать темы

Соцвідпустка на дітей за основним місцем роботи напрацьована, а за сумісництвом — ні: як надавати

Усенко Олена, головний спеціаліст сектору режимів праці, відпочинку та норм праці Департаменту заробітної плати та умов праці
Працівниця має право на соцвідпустку на дітей як мати двох дітей віком до 15 років (у 2015 році дітям виповнилося 5 і 7 років). У 2014 році вона працювала у нашій установі (основне місце роботи) на повну ставку і отримала право на таку соцвідпустку. Скористатися соцвідпусткою за 2014 рік жінка бажає у 2016 році. Але з січня 2015 року працівниця здійснює трудову діяльність у нашій установі ще й за сумісництвом на 0,25 ставки. Чи має право працівниця скористатися соцвідпусткою на дітей за 2014 рік одночасно за основним місцем роботи і за сумісництвом? Яка ситуація із соцвідпусткою на дітей за 2015 рік?

Працівник має право на соцвідпустку на дітей, про яку йдеться у ст. 19 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон № 504), як за основним місцем роботи, так і за сумісництвом. Річ у тім, що трудове законодавство не встановлює окремі обмеження щодо використання цієї відпустки за сумісництвом*.

* Мінсоцполітики наводило такий висновок, зокрема, у листі від 18.05.2011 р. № 164/13/116-11. — Прим. ред.

Пам’ятайте: соцвідпустка на дітей не належить до щорічних відпусток, а тому її надання прив’язане до календарного року. Тобто право на таку відпустку повної тривалості виникає, якщо працівник відпрацює у відповідному році хоча б один день.

У випадку, наведеному в запитанні, за 2014 рік працівниця отримала право на соцвідпустку на дітей тільки за основним місцем роботи, оскільки у такому році взагалі не працювала за сумісництвом. Відповідно й невикористані дні соцвідпустки на дітей за 2014 рік зафіксуються лише за основним місцем роботи. Ними вона зможе скористатися у наступних роках або при звільненні отримати за невикористані дні цієї відпустки грошову компенсацію ( ч. 1 ст. 24 Закону № 504). Усе через те, що трудовим законодавством не передбачено строку давності, після закінчення якого працівниця втрачає право на соцвідпустку за ст. 19 Закону № 504.

Разом із тим починаючи з січня 2015 року працівниця здійснює трудову діяльність ще й на умовах сумісництва. Виходить,

у 2016 році працівниця може піти у соцвідпустку на дітей за 2014 рік виключно за основним місцем роботи.

Тоді виникає запитання із зайнятістю працівниці на посаді за сумісництвом у період перебування нею у соцвідпустці на дітей за основним місцем роботи. Тут існують два варіанти. Один із них: за сумісництвом працівниця оформлює відпустку без збереження зарплати на підставі п. 14 ч. 1 ст. 25 Закону № 504 на період перебування у соцвідпустці на дітей за основним місцем роботи. Увага! Працівниця має виказати бажання скористатися відпусткою «за свій рахунок» за згаданою підставою.

Якщо ж працівниця за сумісництвом не надасть заяву із проханням надати їй відпустку без збереження заробітної плати на підставі п. 14 ч. 1 ст. 25 Закону № 504, то вона має виходити на роботу за сумісництвом, а за основним місцем роботи вважатиметься такою, що перебуває у соцвідпустці на дітей.

При наданні соцвідпустки на дітей за 2015 і наступні роки (до втрати працівницею права на соцвідпустку на дітей) ситуація вирівнюється. Справа в тому, що починаючи з 2015 року працівниця здійснює трудову діяльність одночасно за основним місцем роботи і за сумісництвом. Це означає, що у соцвідпустку на дітей за 2015 і наступні роки вона може одночасно піти за основним місцем роботи і за сумісництвом (у разі продовження виконання нею посадових обов’язків за сумісництвом).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше