№24/1

Оплата труда, декабрь, 2015/№ 24/1 спецвыпуск Другие номера журнала ›
  • Посилено відповідальність за невиконання гарантій «солдатів» організацій, установ З 26.11.2015 р. набув чинності Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності за порушення встановлених законом гарантій працівникам, призваним на військову службу» від 03.11.2015 р. № 734-VIII. За які порушення посилена відповідальність та якою вона є на сьогодні?
  • Щодо прийняття на посади в органах місцевого самоврядування Лист від 27.11.2015 р. № с02-122/389, № 1-237, № 386/015
  • Дубль-2 для місцевого голови: працеоплатні моменти при його повторному обранні Місцеві вибори — 2015 залишились позаду. Обрані голови посіли свої місця й зайнялися справами. Буває, що колишній і обраний голова — одна особа. Тому не дивно, що топовим запитанням від вас, наші читачі, стало таке: чи треба з повторно обраним сільським (селищним, міським) головою розірвати трудовий договір й одночасно укласти новий? Що ж, поміркувати дійсно є над чим. І все через прогалини у нормативній базі. А між тим відповідь на це запитання тягне за собою і оплатні ниточки. Проте наші юристи змістовно обґрунтували свою позицію з цього приводу: трудові відносини із переобраними місцевими головами не перериваються. Їх погляд повністю підтриманий Всеукраїнськими асоціаціями органів місцевого самоврядування (див. с. 5)! Нам же залишилось розставити акценти.
  • Подаємо статзвітність з праці у 2016 році: вчасно та без проблем Подання статистичних звітів з праці — один з елементів роботи спеціалістів кадрових і бухгалтерських служб. Форми вказаних звітів змінюють: оновлюють дизайн бланків самих статзвітів, викладають у новій редакції назви окремих показників. У 2016 році потрібно звітувати не тільки за новий рік, але й брати до уваги статистично-звітні справи за 2015 рік, граничні строки подання яких припадають уже на наступний, 2016 рік. Впевнено крокувати статистично-звітною стежиною у 2016 році допоможе ця стаття.
  • Чи може учитель англійської мови не мати відповідної педосвіти До загальноосвітньої школи на посаду учителя англійської мови працевлаштовано студентку денного відділення магістратури (5 курс), яка має диплом бакалавра за кваліфікацією «Учитель української мови і літератури» (напрям підготовки «Філологія. Українська мова і література») та закінчила курси англійської мови рівня В2 при виші. Педнавантаження цього вчителя становить 6 годин на тиждень. Який тарифний розряд їй має бути установлено? Які складові зарплати необхідно виплачувати?
  • Із медсестри ЗПСМ у медсестри кабінету профілактики: що із стажем для «безперервної» надбавки Сестру медичну ЗПСМ перевели в кабінет профілактики на посаду сестри медичної на 8 місяців. Після закінчення цього строку вона повернулася на свою попередню посаду сестри медичної ЗПСМ. Чи зберігається за нею право на надбавку за тривалість безперервної роботи? Що з обчисленням стажу для такої надбавки?
  • Соцвідпустка на дітей за основним місцем роботи напрацьована, а за сумісництвом — ні: як надавати Працівниця має право на соцвідпустку на дітей як мати двох дітей віком до 15 років (у 2015 році дітям виповнилося 5 і 7 років). У 2014 році вона працювала у нашій установі (основне місце роботи) на повну ставку і отримала право на таку соцвідпустку. Скористатися соцвідпусткою за 2014 рік жінка бажає у 2016 році. Але з січня 2015 року працівниця здійснює трудову діяльність у нашій установі ще й за сумісництвом на 0,25 ставки. Чи має право працівниця скористатися соцвідпусткою на дітей за 2014 рік одночасно за основним місцем роботи і за сумісництвом? Яка ситуація із соцвідпусткою на дітей за 2015 рік?
  • Підстава для звільнення «припинення повноважень посадових осіб»: чи стосується це ОМС Заступник сільського голови (не з числа депутатів) звільняється через закінчення строку повноважень. Чи можна його звільнити за підставою, викладеною у п. 5 ст. 41 КЗпП (припинення повноважень посадових осіб), та виплатити вихідну допомогу у розмірі шестимісячного середнього заробітку?
  • Стаж держслужби ≠ стажу в терцентрі: відлік для надбавки за вислугу «з нуля» Працівник був прийнятий на роботу на посаду директора терцентру за переведенням з органів виконавчої влади. На колишній роботі (працював на керівних посадах) він мав право на надбавку за вислугу років у розмірі 30 % (стаж держслужби 22 роки). Чи зберігається надбавка за вислугу років у розмірі 30 % при роботі в терцентрі на посаді директора? Чи зараховується період строкової служби в армії до стажу, що дає право на надбавку за вислугу років на цій посаді?
  • Компенсація за невикористану відпустку при переведенні: використовуємо правильно Держслужбовець був звільнений за переведенням до іншої установи. При звільненні він написав заяву про перерахування суми компенсації за невикористану відпустку тривалістю 30 к. дн. на рахунок установи, до якої він перейшов. На новому місці роботи держслужбовець виявив бажання в повному обсязі отримати грошову компенсацію і при цьому не ходити у відпустку. Чи може він отримати компенсацію за невикористану відпустку після переведення на нове місце роботи і при цьому не ходити у відпустку?
  • Розлучена жінка: чим підтвердити право на соцвідпустку «на дітей» Працівниця установи — розлучена жінка, яка має дитину віком 10 років. Чи має вона право на соціальну відпустку, установлену ст. 19 Закону України «Про відпустку», якщо, крім заробітної плати, вона отримує аліменти? Які документи необхідно їй надати для підтвердження такого права і як часто їх оновлювати? Чи підійде для таких цілей довідка з ЖЕКу про те, що батько дитини не проживає разом з ними?
  • Психотерор на робочому місці: як не допустити мобінгу Колектив або його частина ополчилися проти співробітника… Грублять, ображають, підставляють, загалом, намагаються вижити з робочого місця. Хороший керівник не може пройти повз це… Як налагодити відносини в колективі, щоб звести імовірність виникнення подібної ситуації до мінімуму? Як самому не стати жертвою такої поведінки? Давайте поговоримо про це.
  • Як справити вдале враження: стратегії самопрезентації «Ну що, друзі, скажіть, як думаєте, мені вдалося справити на них враження?» — напевно таке запитання ставила після свого виступу, знайомства з важливими партнерами, переговорів та зустрічей кожна людина. Нам дуже важливо подобатися іншим, виглядати в їх очах компетентними і статусними. Як цього досягти — читайте у статті.
  • Перелік святкових днів та пам’ятних дат у січні 2016 року
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше