Темы статей
Выбрать темы

Гарантії учасникам бойових дій: пам’ятка роботодавцю

експерти з питань оплати праці Клиженко Яна і Болохова Тетяна
Непросте становище в країні всіх застало зненацька. Ще не так давно ми й уявити не могли, що вирішуватимемо питання, пов’язані з мобілізацією. Проте такі реалії. Треба сказати, що у складній ситуації опинилися всі: і ті, хто на передовій, і ті, хто їх чекає, і ті, у кого захисники працевлаштовані. Так, з мобілізацією співробітників бухгалтери більш-менш розібралися. Але «новий поворот»: мобілізованому працівнику присвоєно статус учасника бойових дій. Що в такому разі потрібно знати роботодавцеві? Негайно з’ясуємо!

На жаль, перебування на передовій у зоні АТО ще не гарантує автоматичного отримання статусу учасника бойових дій (далі — статус УБД). Рішення про його надання приймає спеціальна комісія на підставі певного пакета документів. Якщо з документами все гаразд, тому, хто звернувся за отриманням статусу УБД, видадуть посвідчення УБД і нагрудний знак.

Хто може отримати статус УБД? Це (див. п. 19 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» від 22.10.93 р. № 3551-XII, далі — Закон № 3551):

— військовослужбовці (резервісти, військовозобов’язані) і працівники Збройних Сил, Національної гвардії, СБУ, Служби зовнішньої розвідки, Держприкордонслужби, Держпецтрансслужби, особи рядового і начальницького складу, військовослужбовці, працівники МВС, Управління державної охорони, Держспецзв’язку, ДСНВ, ДПтС, військових формувань;

— працівники підприємств*, установ та організацій, які залучалися та брали безпосередню участь в АТО в районах її проведення в порядку, установленому законодавством.

* На початку лютого 2015 року прем’єр-міністр А. Яценюк на засіданні КМУ запропонував не надавати цивільним статус УБД. Як воно буде — покаже час.

Що ж потрібно знати роботодавцям співробітників зі статусом УБД? Відповідь на це запитання в Пам’ятці (див. таблицю).

Пам’ятка роботодавцю учасника бойових дій

Роботодавець зобов’язаний

Роботодавець має пам’ятати

1. Перевести працівника (з його згоди) на легшу роботу, якщо згідно з медичним висновком він її потребує (ст. 170 КЗпП). Причому якщо на новому місці роботи заробіток нижчий, ніж на попередньому, то в загальному випадку за працівником необхідно зберегти середній заробіток за попереднім місцем роботи протягом двох місяців з дня переведення

1. До зарплати працівника зі статусом УБД не можна застосовувати ПСП у підвищеному та максимальному розмірі на підставі пп. «е» п.п. 169.1.3 і п.п. «б» п.п. 169.1.4 ПКУ відповідно

2. Оплачувати лікарняні в розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від страхового стажу ( п. 5 ч. 1 ст. 24 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV, п. 11 ч. 1 ст. 12 Закону № 3551). Про нюанси розрахунку лікарняних з 01.01.2015 р. читайте в «ОП», 2015, № 2, с. 13

3. Перенести на інший період або продовжити щорічну відпустку працівника в разі, якщо він був мобілізований напередодні або під час відпустки ( п. 2 ч. 2 ст. 11 Закону про відпустки**)

2. У разі звільнення працівників у зв’язку зі змінами в організації виробництва та праці, учасники УБД матимуть переважне право на залишення на роботі (ч. 2 ст. 42 КЗпП)

4. Надавати щорічну відпустку у підходящий для працівника час ( ч. 13 ст. 10 Закону про відпустки)

5. Надавати за бажанням працівника додаткову відпустку без збереження заробітної плати тривалістю до 14 календарних днів щороку ( п. 4 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки, п. 12 ч. 1 ст. 12 Закону № 3551)

* * Тут і далі Закон про відпустки — Закон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Як бачите, гарантій працівникам, яким надано статус УБД, не так уже й багато. Але дотримувати їх — прямий обов’язок роботодавця. Добре, що хоч так держава підтримує наших захисників. Щоправда, краще б усі працювали на своїх місцях. У штатному режимі. І навіть без таких додаткових гарантій. Щоб не було війни!

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше