Темы статей
Выбрать темы

Новий варіант форми № 9-ДС: вивчаємо разом

Бочкарьова Тетяна, заступник директора Департаменту — начальник відділу статистики оплати праці Державної служби статистики України
Чи подається за 2015 рік «Звіт про кількісний та якісний склад державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування» за формою № 9-ДС (річна)? Якщо так, то до якого органу і в редакції якого нормативно-правого акта слід подавати цю форму?

Дійсно, наприкінці 2015 року вирішувалось питання про можливість подання статистичної форми № 9-ДС (річна) «Звіт про кількісний та якісний склад державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування» (далі — форма № 9-ДС) безпосередньо Національному агентству України з питань державної служби (див. спецвипуск «ОП», 2015, № 24/1, с. 13). Але така пропозиція так і не була реалізована.

Натомість наказом Держстату від 13.01.2016 р. № 3 (далі — наказ № 3) затверджено новий бланк Звіту за формою № 9-ДС. Зверніть увагу! Уперше цю форму у редакції наказу № 3 необхідно використовувати при звітуванні за 2015 рік. Це означає, що у 2016 році при поданні цієї форми за 2015 рік використовуйте її оновлену форму № 9-ДС, затверджену саме наказом № 3. При цьому починаючи зі звітування за 2015 рік не застосовують форму № 9-ДС у редакції наказу Держстату від 05.08.2014 р. № 224, який втратив чинність.

Отримати новий бланк форми № 9-ДС в електронному вигляді можна на офіційному веб-сайті Держстату (www.ukrstat.gov.ua), перейшовши за посиланням: «Респондентам» / «Загальний табель (перелік) форм державних статистичних спостережень на 2016 рік» / «Ринок праці». Підкреслимо: звітна документація у паперовому вигляді не розповсюджуватиметься.

Як і раніше, Звіт за формою № 9-ДС подають до органу державної статистики. При цьому на самому бланку цієї форми уточнено, що подавати її необхідно до територіального органу Держстату.

З метою спрощення для респондента порядку звітування до органів державної статистики за формою № 9-ДС у цьому році впроваджується подання Звіту за цією формою в електронному вигляді. Респонденти, які планують подавати звіти в електронному вигляді, можуть отримати перелік програмного забезпечення, а також інші відомості на офіційному веб-сайті Держстату в рубриках «Сервіс для респондентів» або «Електронна звітність» (перехід до зазначених рубрик здійснюйте через посилання «Респондентам»).

Увага! У 2016 році подати форму № 9-ДС можна в електронному вигляді. При цьому можливість її подання в паперовому вигляді зберігається. Звіт, складений на папері, відправляйте до відомства поштою рекомендованим листом.

Статистичний звіт за формою № 9-ДС подається у термін, визначений на бланку. При цьому граничний строк подання такої форми не змінився.

Важливо! Як і раніше, форму № 9-ДС подають не пізніше 7 лютого. У 2016 році ця дата припадає на вихідний день (неділю). Тому граничним строком подання цієї форми за 2015 рік є 08.02.2016 р.

Чи повинні ви подавати форму № 9-ДС? Про участь у проведенні державного статистичного спостереження респондентів повідомляють територіальні органи державної статистки. Також респондент має змогу отримати інформацію про необхідність подання ним Звіту до органів державної статистики на офіційному веб-сайті Держстату у рубриці «Сервіс для респондентів».

Наостанок відзначимо, що перелік показників форми № 9-ДС приведений до норм чинного законодавства. Тому для полегшення її заповнення Держстатом підготовлено нове роз’яснення від 13.01.2016 р. № 17.4-12/1.

Відзначимо, що у розділах I, II, III і IV оновленої форми № 9-ДС додано новий рядок, присвячений унесенню відомостей про керівників сьомої категорії. У графі 8 розділу III вказують усіх працівників, які звільнилися у звітному році. У графі 9 розділу III слід показати працівників, які, зокрема, звільнилися за власним бажанням. Не враховують у цій графі лише тих, хто звільнився за власним бажанням через вихід на пенсію, — таких працівників відображають у графі 10. Із графи 9 розділу III необхідно окремо виділяти у графі 15 працівників, звільнених за порушення вимог антикорупційного законодавства. У розділі V дані заповнюються лише стосовно державних службовців або посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Теги 9-ДС
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше