Темы статей
Выбрать темы

Директор позашкільного закладу & редактор, завідувач філіалу & звукооператор: чи допустимі комбінації

Клименко Антоніна, начальник Управління соціально-економічного захисту ЦК Профспілки працівників освіти і науки України
Штатним розписом позашкільного навчального закладу передбачено 0,5 ставки редактора. Чи може цю посаду обіймати директор нашого закладу на умовах сумісництва? Чи може завідувач філії позашкільного закладу працювати за сумісництвом на 0,5 ставки на посаді звукооператора?

Виконання працівником роботи у вільний від основної роботи час у одній або іншій установі чи організації вважається сумісництвом. Працівники державних підприємств, установ та організацій мають право працювати за сумісництвом, тобто виконувати, крім своєї основної, іншу роботу на умовах трудового договору у вільний від основної роботи час ( п. 1 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 03.04.93 р. № 245 (далі — постанова № 245) та п. 1 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту і Мінфіну від 28.06.93 р. № 43 (далі — Положення № 43)).

Керівникам державних підприємств, установ і організацій та їхнім заступникам, керівникам структурних підрозділів та їхнім заступникам заборонено працювати за сумісництвом, за винятком наукової, викладацької, медичної і творчої діяльності ( п. 4 постанови № 245, п. 4 Положення № 43).

Важливо! Директор позашкільного навчального закладу та завідувач філіалу не можуть виконувати роботу за сумісництвом за посадами редактора та звукооператора.

Тепер про можливість виконання директором та завідувачем філіалу такої роботи на умовах суміщення. Відповідно до п.п. 3 п. 3 постанови КМУ «Про оплату праці працівників на основі Єдиної тарифної сітки розрядів і коефіцієнтів з оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери» від 30.08.2002 р. № 1298 не встановлюється доплата за суміщення професій (посад) керівникам бюджетних установ, закладів та організацій, їх заступникам, а також керівникам структурних підрозділів цих установ, закладів та організацій, їх заступникам.

Але за наявності вакансій за цими посадами і, як наслідок, економії фонду оплати праці цим керівним працівникам може бути встановлено надбавку за складність у роботі у розмірі до 50 % посадового окладу на підставі норм п.п. «а» п.п. 2 п. 4 наказу МОН «Про впорядкування умов оплати праці та затвердження схем тарифних розрядів працівників навчальних закладів, установ освіти та наукових установ» від 26.09.2005 р. № 557 (далі — наказ № 557). Зауважимо: цією нормою передбачено встановлення працівникам надбавок за високі досягнення у праці; за виконання особливо важливої роботи (на строк її виконання); за складність, напруженість у роботі. Граничний розмір зазначених надбавок для одного працівника не повинен перевищувати 50 % посадового окладу.

Конкретний розмір такої надбавки встановлюється на підставі наказу керівника.

При цьому чинними нормативними актами не встановлено вимог щодо наявності для такої виплати будь-яких документів, що підтверджують рівень чи якість роботи. Надбавку може бути встановлено на підставі заяви працівника, доповідної чи службової записки безпосереднього керівника про якісне виконання роботи претендентом на таку виплату, відсутність у нього порушень при виконанні службових обов’язків тощо.

Згідно з п.п. 5 п. 4 наказу № 557 надбавки і доплати до посадових окладів керівникам навчальних закладів здійснюються за рішенням органу вищого рівня у межах наявних коштів на оплату праці.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше