Темы статей
Выбрать темы

Працюєте за комп’ютером? Вимагайте додаткову відпустку!

Ушакова Лілія, експерт з питань оплати праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
Як правило, коли мова заходить про щорічну додаткову відпустку, багато хто змахує рукою і сумно зітхає: «Та ну її. Тут хоч би основну дали відгуляти…». А даремно! Вона може обернутися для вас дзвінкою монетою! Тим більше що є така додаткова відпустка, яка належить практично всім працівникам, що трудяться за комп’ютером. Ви заінтриговані? Тоді читайте далі!

«Комповідпустка»

Уже давно комп’ютер перестав бути для нас чудасією. Зараз це незамінний помічник практично будь-якого «офісного» працівника. Тільки от пропрацювавши цілий день з цим помічником, ідеш додому втомлений, розбитий, з червоними, як у кролика, очима. Адже не красою лісів і полів милуєшся, а цифрами, літерами, графіками…

Але якщо дотримані всі правила з охорони праці при роботі з комп’ютером (ДСанПіН 3.3.2.007-98, Правила № 65), таку роботу не розглядають як важку чи шкідливу (лист Мінсоцполітики від 11.08.2014 р. № 348/13/166-14). Водночас про її особливий статус нам говорить п. 58 розд. XXII «Загальні професії за всіма галузями господарства» Списку № 2. У ньому зазначено: працівники, які працюють на електронно-обчислювальних та обчислювальних машинах, мають право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, установлену п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки.

Але чи можна віднести до таких «машин» сьогоднішні персональні комп’ютери? Мінсоцполітики в листах від 11.08.2014 р. № 348/13/166-14 і від 24.12.2013 р. № 152/13/82-13* упевнено говорить — ТАК! Причому

* Також на цьому акцентував увагу фахівець Мінсоцполітики у спецвипуску «ОП», 2014, № 20/1, с. 19.

вид монітора, за яким працює працівник, для цілей надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці значення не має.

Працівник може використовувати право на таку відпустку у разі виконання певних умов. Про них поговоримо далі.

Звичайно, так, але тільки якщо…

Почнемо з головного. Вище ми вже зазначили, що додаткову відпустку за особливий характер праці встановлено в п. 1 ч. 1 ст. 8 Закону про відпустки. Так-от, цю відпустку не надають працівникам, тривалість відпусток яким визначена не Законом про відпустки, а іншими актами законодавства (наприклад, держслужбовцям).

Зауважте, перелік посад (професій), робота на яких дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці за роботу з комп’ютером, слід навести в колдоговорі.

Ідемо далі. Право на таку відпустку мають працівники, які фактично були зайняті на роботах з особливим характером праці (у нашому випадку — безпосередньою роботою з комп’ютером) не менше половини тривалості робочого дня, установленої для працівників відповідної професії (посади) (п. 7 Порядку № 2).

Пояснимо. Припустимо, що повноцінний робочий день для професії працівника, який претендує на додаткову відпустку за роботу з комп’ютером, становить 8 годин. Щоб мати право на «комповідпустку», він повинен фактично працювати з комп’ютером не менше 4 годин на день. І це без урахування часу перерв при роботі з комп’ютером, походів до курилки/на каву (чай) / за особистими потребами.

Тобто виходить, що однозначно права на таку відпустку не матимуть працівники, які прийняті на роботу на умовах неповного робочого дня,4 години на день або менше при 8-годинному робочому дні. А ось працівники, які працюють повний робочий день, але на умовах неповного робочого тижня, цілком можуть претендувати на «комповідпустку».

Ще один нюанс із надання «комп’ютерної» відпустки: якщо працівник має право на щорічні додаткові відпустки за роботу із комп’ютером і за ненормований робочий день, то він може скористатися відпусткою за однією із цих підстав (на власний вибір). Подробиці дізнайтеся із консультації фахівця Мінсоцполітики в «ОП», 2016, № 20, с. 18.

Зауважте: роботодавець має вести облік часу, відпрацьованого в умовах з особливим характером праці, у зручній для себе формі.

До речі, атестацію робочих місць для надання такої щорічної додаткової відпустки не проводять.

Яка тривалість?

Максимальна тривалість щорічної додаткової відпустки за роботу з комп’ютером — 4 календарні дні за відпрацьований робочий рік. А ось її конкретну тривалість зазначають в колективному або трудовому договорі.

Важливо! «Комповідпустку» надають пропорційно фактично відпрацьованому часу. До розрахунку часу, що дає право на таку відпустку, включають:

— дні, коли працівник фактично був зайнятий роботою з комп’ютером не менше половини тривалості робочого дня, встановленої за його посадою;

— час щорічних основної та додаткових відпусток за роботу зі шкідливими, важкими умовами та за особливий характер праці (робочі дні за графіком роботи підприємства (підрозділу, за індивідуальним графіком роботи), що припадають на цей період);

— час роботи вагітних жінок, переведених на підставі медичного висновку на легшу роботу, на якій вони не зазнають впливу несприятливих виробничих факторів.

До стажу роботи для надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці не зараховують: періоди перебування працівника у відпустці без збереження заробітної плати, його тимчасової непрацездатності, відсутності на роботі увесь робочий день через перебування на курсах підвищення кваліфікації. Також вилучають зі стажу роботи для надання щорічної додаткової відпустки за особливий характер праці періоди знаходження працівника у соціальних відпустках, навчальній відпустці, «чорнобильській» відпустці, семінарах і конференціях упродовж усього робочого дня, а також час перебування ним у службовому відрядженні, якщо під час нього працівник не залучається до робіт з особливим характером праці (див. спецвипуск «ОП», 2016, № 6/1, с. 16).

Розрахунок стажу для надання «комповідпустки» та її фактичної тривалості здійснюють за кожним працівником, що має право на таку відпустку.

Як визначити фактичну тривалість відпустки? Для цього поділіть стаж для надання «комп’ютерної» відпустки (у робочих днях) на кількість робочих днів у робочому році, за який надається «комповідпустка», згідно з графіком роботи установи (підрозділу, індивідуальним графіком роботи). Потім отримане число помножте на тривалість «комповідпустки», установлену в колдоговорі (трудовому договорі, укладеному з працівником). Усе, розрахунок проведено!

Проілюструємо зазначене на прикладі.

Приклад 1. За колдоговором тривалість «комповідпустки» для працівників бухгалтерії становить 4 календарні дні. У листопаді 2016 року бухгалтер хоче піти у щорічну додаткову відпустку за роботу з комп’ютером. Робочий рік, за який буде використано відпустку, триває з 20.05.2015 р. по 19.05.2016 р. «Додатковий відпускний» стаж — 210 роб. дн. (протягом вказаного робочого року працівник хворів і перебував у відпустці без збереження зарплати). Кількість робочих днів у робочому році — 252.

Тривалість щорічної додаткової відпустки за робочий рік, за який буде використано відпустку:

(210 : 252) х 4 = 3 (к. дн.).

З виходом у відпустку все зрозуміло. Але де ж обіцяні на початку статті дзвінкі монети? — запитаєте ви.

Де ж дзвінкі монети?

Ви, звичайно, раді щорічній додатковій відпустці за роботу з комп’ютером, але все ж таки віддали б перевагу грошам? Ваше бажання може бути виконане! А допоможе в цьому ч. 4 ст. 24 Закону про відпустки. У ній зазначено: за бажанням працівника частина щорічної (основної та додаткової) відпустки, що належить працівнику за відпрацьований робочий рік, замінюється грошовою компенсацією.

Яка саме частина? Та, що перевищує 24 календарні дні.

Причому зробити це можна:

по-перше, виключно на підставі заяви працівника;

по-друге, тільки після того, як працівник використає 24 календарні дні відпустки (щорічної та додаткових) за відпрацьований робочий рік, за який надається відпустка, що не компенсуються.

Важливо! Не можна спочатку виплатити працівнику грошову компенсацію за частину відпустки, а потім надати йому саму відпустку. На це вказує Мінсоцполітики в листі від 25.06.2014 р. № 248/13/116-14 (ср. ).

Приклад 2. Працівник має право на щорічну відпустку тривалістю 28 календарних днів — 24 календарні дні основної відпустки і 4 календарні дні додаткової відпустки за роботу з комп’ютером.

Спочатку працівник повинен використати 24 календарні дні щорічної відпустки за відпрацьований робочий рік (не важливо, повністю чи по частинах). Після цього на підставі його заяви роботодавець має право виплатити такому працівнику компенсацію за 4 календарні дні щорічної відпустки, що залишилися.

І зверніть увагу ваших роботодавців на таке. Мінсоцполітики наполягає, що

щорічні додаткові відпустки за особливий характер праці, передбачені законодавством, повинні надаватися відповідним працівникам в обов’язковому порядку.

Якщо цього не робити, роботодавцю може загрожувати штраф в 1 мінзарплату ( абз. 6 ч. 2 ст. 265 КЗпП), а його посадовим особам, як мінімум, притягнення до адмінвідповідальності у вигляді штрафу від 510 до 1700 грн. ( ч. 1 ст. 41 КпАП).

Причому, на думку Мінсоцполітики (див. лист від 11.08.2014 р. № 348/13/166-14), не має значення, чи прописано у колективному договорі гарантію щодо встановлення працівникам таких відпусток.

Висновки:

— При виконанні перелічених вище умов працівники, які працюють на персональних комп’ютерах, мають право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці.

— Максимальна тривалість щорічної додаткової відпустки за роботу з комп’ютером — 4 календарні дні за відпрацьований робочий рік.

— Мінсоцполітики наполягає: щорічна додаткова відпустка за роботу з комп’ютером, установлена законом, має надаватися відповідним працівникам в обов’язковому порядку.

Використані документи

КЗпП — Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

КпАП — Кодекс України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-X.

Закон про відпусткиЗакон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Список № 2Список виробництв, робіт, професій і посад працівників, робота яких пов’язана з підвищеним нервово-емоційним та інтелектуальним навантаженням або виконується в особливих природних географічних і геологічних умовах та умовах підвищеного ризику для здоров’я, що дає право на щорічну додаткову відпустку за особливий характер праці, наведений у додатку 2 до постанови КМУ від 17.11.97 р. № 1290.

Порядок № 2 — Порядок застосування Списку № 2, затверджений наказом Мінпраці від 30.01.98 р. № 16.

ДСанПіН 3.3.2.007-98 — Державні санітарні правила і норми роботи з візуальними дисплейними терміналами електронно-обчислювальних машин ДСанПіН 3.3.2.007-98, затверджені постановою Головного державного санітарного лікаря України від 10.12.98 р. № 7.

Правила № 65 — Правила охорони праці під час експлуатації електронно-обчислювальних машин, затверджені наказом Держпромгірнагляду від 26.03.2010 р. № 65.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше