Темы статей
Выбрать темы

Працівниця на «декретному» місці збирається у відпустку у зв’язку із вагітністю та пологами: як бути

Бєлєвцова Людмила, експерт з питань оплати праці (e-mail: ot@id.factor.ua)
В установі з 21.09.2016 р. працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. На її місце прийнято іншу працівницю за строковим трудовим договором на строк до дня фактичного виходу на роботу основної працівниці, яка знаходиться у відпустці для догляду за дитиною до 3 років. Зараз працівниця, працевлаштована за строковим трудовим договором, вагітна. Вона надала лікарняний лист, згідно з яким цій працівниці має бути надано відпустку у зв’язку із вагітністю і пологами з 28.08.2017 р. Чи маємо ми оформити цій працівниці відпустку у зв’язку із вагітністю та пологами із виплатою допомоги по вагітності і пологам, а згодом надати і відпустку для догляду за дитиною до 3 років, адже жінка працює на місці основної працівниці — декретниці?

На період, коли працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, на її посаду можна прийняти іншого працівника за строковим трудовим договором. Строк дії такого договору — до дня фактичного виходу на роботу працівниці, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років (лист Мінсоцполітики від 16.05.2012 р. № 158/13/133-12 // «ОП», 2012, № 16, с. 10).

При цьому КЗпП не містить обмежень з приводу надання гарантій вагітним працівницям і працівницям з дітьми, які працевлаштовані за строковим трудовим договором, у тому числі укладених на період до виходу з «декретної» відпустки основної працівниці.

Важливо! Працівниця, прийнята за строковим трудовим договором на період до виходу на роботу основної працівниці з відпустку для догляду за дитиною до 3 років, має право на відпустку у зв’язку із вагітністю та пологами і виплату відповідної допомоги, а також на відпустку для догляду за дитиною до 3 років.

Зверніть увагу: відпустку у зв’язку із вагітністю та пологами і відпустку для догляду за дитиною до 3 років оформлюють, якщо на момент їх оформлення працівниця не звільнена.

У випадку, що розглядається, працівниці, яка працює за строковим трудовим договором, обов’язково надається відпустка у зв’язку із вагітністю та пологами й виплачується допомога по вагітності та пологах, якщо станом на 28.08.2017 р. вона не звільнена. Якщо така жінка після відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами забажає оформити відпустку для догляду за дитиною до 3 років і на початок цієї соцвідпустки вона перебуває у трудових відносинах з установою, то роботодавець має задовольнити таке прохання працівниці.

Тут же зауважимо: якщо звільнення припало на період відпустки у зв’язку із вагітністю та пологами, то виплачена сума допомоги по вагітності та пологах працівницею не повертається. Більш того, оплаті підлягає і другий лікарняний лист по вагітності та пологах на 14 календарних днів, виданий через ускладнення пологів, який є продовженням першого, навіть незважаючи на те, що цей другий лікарняний лист може бути виданий уже після звільнення. Про це йшлося у консультації фахівця Мінсоцполітики в «ОП», 2016, № 16, с. 15.

При цьому пам’ятайте: ст. 184 КЗпП допускає звільнення на підставі п. 2 ст. 36 КЗпП вагітних працівниць і працівниць з дітьми до 3 років, які працюють за строковим трудовим договором на період до виходу на роботу основної працівниці з відпустки для догляду за дитиною до 3 років, тільки з обов’язковим їх працевлаштуванням. На період працевлаштування за ними зберігається середня зарплата, але не більше 3 місяців з дня закінчення строкового трудового договору. Детальніше про умови для припинення строкового трудового договору із вагітними працівницями і працівницями, які мають дітей до 3 років, див. у консультації фахівця Мінсоцполітики «З «декрету» вийшла основна працівниця: як «розпрощатися» з декретницею на її місці».

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше