Темы статей
Выбрать темы

Батько у відпустці для догляду за дитиною до 6 років

Богданова Анастасія, експерт з питань оплати праці
У сім’ї працівника двоє дітей — 1,5 і 4 роки. У відпустці для догляду за молодшою дитиною перебуває мати. Старша дитина потребує домашнього догляду згідно з медичним висновком. Чи може правом на відпустку для догляду за нею скористатися батько?

Так, може. Право батька дитини на відпустку для догляду за дитиною від 3 до 6 років за медичним висновком передбачене ч. 7 ст. 179 КЗпП і п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки).

Таким правом також можуть скористатися бабуся, дід або інші родичі, що фактично доглядають за дитиною. Причому таке право не залежить від того, перебуває мати дитини у відпустці для догляду за молодшою дитиною до досягнення нею трирічного віку чи ні (див. лист Мінсоцполітики від 01.09.2011 р. № 252/13/133-11).

Відпустка для догляду за дитиною надається тривалістю, вказаною в медичному висновку, але не більше ніж до досягнення дитиною 6 років.

Якщо дитина хвора на цукровий діабет I типу (інсулінозалежна), то у відпустці батько зможе перебувати до досягнення дитиною 16 років, а якщо дитині встановлена категорія «дитина-інвалід підгрупи А» — до досягнення нею 18 років (п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону про відпустки).

Щоб скористатися правом на таку відпустку, батько дитини повинен надати роботодавцю заяву та медичний висновок про необхідність у домашньому догляді за дитиною (довідку за формою № 080-1/о, затвердженою наказом МОЗ від 11.06.2012 р. № 430).

На підставі цих документів роботодавець видає наказ (розпорядження) про надання працівнику відпустки для догляду за дитиною від 3 до 6 років.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше