Темы статей
Выбрать темы

Розраховуємо чисельність працівників установи

Вороная Наталія, Чернишова Наталія, податкові експерти
Усі «трудозарплатні» звіти містять інформацію про кількість працівників: облікову, середньооблікову, в еквіваленті повної зайнятості. Ох, які ж назви! Порахувати працівників простим методом «один, два, три…» явно замало. Не спіткнутися на таких показниках при заповненні звітів допоможе ця стаття.

У роботодавців досить часто виникає необхідність для тих чи інших цілей підрахувати своїх працівників. Причому залежно від ситуації доводиться визначати різні показники чисельності. Їх існує декілька. Ці показники, а також порядок їх розрахунку встановлено Інструкцією № 286. Пропонуємо дізнатися про них із табл. 1.

Таблиця 1. Показники чисельності працівників

Показник

Мета використання

Метод розрахунку

ОКШП

Цей показник може використовуватися для визначення кількості працівників загалом в установі або за окремими категоріями (наприклад, пенсіонери, інваліди тощо)

До ОКШП уключають всіх найманих працівників, які уклали трудовий договір (контракт) і виконують постійну, тимчасову або сезонну роботу один день і більше.

Показник розраховують на певну дату звітного періоду, наприклад, на перше або останнє число місяця, включаючи прийнятих працівників і виключаючи тих, хто вибули цього дня

СКШП

Використовується для визначення кількості зайнятих працівників за сферами економічної діяльності і спостереження за змінами мобільності робочої сили. Також цей показник застосовують при встановленні нормативу робочих місць для працевлаштування інвалідів і «трудової» квоти для громадян, які мають додаткові гарантії у працевлаштуванні

Розраховується не на певну дату, а за конкретний період (місяць, квартал, рік).

Цей показник визначають:

за місяць шляхом підсумовування кількості штатних працівників облікового складу за кожен календарний день звітного місяця, тобто з 1-го по 30-те або 31-ше число (для лютого — по 28-ме або 29-те), уключаючи вихідні, святкові та неробочі дні, і ділення отриманої суми на кількість календарних днів звітного місяця;

— за квартал (рік) шляхом ділення суми середньооблікової кількості штатних працівників за місяці, що увійшли до обчислюваного періоду, на кількість місяців у цьому періоді.

Зайнятий працівник враховується тільки один раз (за місцем основної роботи), незалежно від строку трудового договору і тривалості робочого часу

СКП

Використовується для оцінки загальної зайнятості в конкретній установі

СКП за період визначають як суму:

— середньооблікової кількості штатних працівників;

— середньої кількості зовнішніх сумісників;

— середньої кількості працюючих за ЦПД.

Середню кількість зовнішніх сумісників і працюючих за ЦПД розраховують за тією ж методикою, що й середньооблікову кількість штатних працівників.

Працівники всіх категорій враховуються як цілі одиниці, незалежно від тривалості робочого часу протягом усього строку дії договору

СКПЕПЗ

Характеризує умовну кількість працівників (робочих місць), які відпрацювали повний робочий день, що необхідна для виконання встановленого установою обсягу робіт (послуг). Використовується для визначення середнього рівня заробітної плати й інших середніх величин загалом в установі, а також для аналізу ефективності використання робочої сили

Методика визначення цього показника базується на перерахунку оплаченого робочого часу всіх осіб (штатних працівників, сумісників, осіб, які працювали за ЦПД), які залучалися до роботи у звітному періоді та отримували заробітну плату, в умовну кількість працівників, яких було б достатньо установі для виконання фактичного обсягу роботи за умови роботи всіх працівників протягом повного робочого дня, виходячи з установленої його тривалості.

За кожною категорією штатних працівників, для яких установлено робочий тиждень різної тривалості, визначається загальна кількість людино-годин робочого часу (відпрацьованого і невідпрацьованого), за який було нараховано заробітну плату. Розрахована таким чином загальна кількість людино-годин ділиться на табельний фонд робочого часу, визначений з урахуванням тривалості робочого тижня, установленого в установі відповідно до законодавства або колективного договору

При визначенні показників чисельності важливо знати, які категорії працівників потрібно включати до розрахунку, а які до нього потрапляти не повинні. Допоможе в цьому розібратися табл. 2.

Таблиця 2. Категорії працівників, що включаються/не включаються до розрахунку показників

Категорії працівників

Включення до розрахунку показника

ОКШП

СКШП

СКП

СКПЕПЗ*

* Для цього показника зазначаються ті категорії працівників, за якими визначається загальна кількість людино-годин робочого часу.

1. Штатні працівники, які:

фактично з’явилися на роботу, у тому числі ті, які не працювали внаслідок простою

+

+

+

+

прийняті на роботу зі строком випробування

+

+

+

+

прийняті або переведені на неповний робочий день або неповний робочий тиждень

+*

+

+

+/-**

* Для розрахунку ОКШП такі працівники враховуються за кожен календарний день як цілі одиниці, включаючи неробочі дні тижня, обумовлені при зарахуванні на роботу (п.п. 2.4.3 Інструкції № 286).

** Для СКПЕПЗ невідпрацьований час у зв’язку з роботою в режимі неповного робочого дня (тижня) не включається до показника сплаченого часу (п.п. 4.2.2 Інструкції № 286).

перебувають у службових відрядженнях, уключаючи закордонні

+

+

+

+

є надомниками

+*

+

+

+**

* До ОКШП надомники включаються за кожен календарний день як цілі одиниці (п.п. 2.4.5 Інструкції № 286).

** Для СКПЕПЗ кількість надомників визначається окремо шляхом ділення фактично нарахованих за звітний місяць таким працівникам коштів на оплату праці на середньомісячну заробітну плату одного штатного працівника (за цей самий місяць) (п. 4.3 Інструкції № 286).

прийняті для заміщення тимчасово відсутніх працівників

+

+

+

+

працюють за межами установи

+

+

+

+

направлені для виконання робіт вахтовим методом

+

+

+

+

прийняті на постійну роботу за направленням державної служби зайнятості

+

+

+

+

є іноземними громадянами, якщо вони оформлені відповідно до національного законодавства та отримують заробітну плату

+

+

+

+

є студентами денних відділень навчальних закладів, аспірантами, а також учнями професійно-технічних навчальних закладів, з якими укладено трудові договори

+

+

+

+

2. Працівники, тимчасово відсутні з причини:

нез’явлення на роботу у зв’язку із хворобою (протягом усього періоду захворювання до повернення на роботу згідно з листками непрацездатності або до вибуття у зв’язку з інвалідністю)

+

+

+

-

виконання державних або громадських обов’язків

+

+

+

+

тимчасового переведення на роботу в іншу установу (підприємство) на підставі договорів між суб’єктами господарювання

+

+

+

+/-*

* Працівники, переведені на роботу до іншої установи (підприємство) за договорами між суб’єктами господарювання, включаються до СКПЕПЗ за місцем фактичного нарахування їм заробітної плати (п.п. 4.4.3 Інструкції № 286). Їх кількість визначають аналогічно кількості працівників, які виконують роботу за ЦПД.

направлення з відривом від виробництва до навчальних закладів для підвищення кваліфікації або опанування нової професії (спеціальності), перепідготовки і стажування до інших установ або за кордон

+

+

+

+/-*

* Ураховуються в розрахунку СКПЕПЗ людино-години, за які працівникам здійснюються нарахування з фонду оплати праці за час їх відсутності у зв’язку з навчанням та інших нез’явлень, оплачуваних згідно з чинним законодавством.

відпустки у зв’язку з навчанням, вступом до навчальних закладів або внаслідок надання додаткових вільних днів

+

+

+

+*

щорічної основної або додаткової, творчої відпустки, наданої відповідно до законодавства, колективного або трудового договору

+

+

+

+*

* У кількості оплачених людино-годин для розрахунку СКПЕПЗ ураховуються людино-години, за які працівникам здійснено нарахування з фонду оплати праці за час відпусток (основних, додаткових, у тому числі у зв’язку з навчанням, творчих відпусток) у частині, що припадає на робочі дні звітного місяця (п.п. 4.2.1 Інструкції № 286).

відпустки без збереження заробітної плати за угодою сторін, з ініціативи адміністрації та в інших випадках, передбачених законодавством

+

+

+

-

відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами

+

-

-

-

відпустки для догляду за дитиною до досягнення нею віку, передбаченого законодавством або колективним договором установи, включаючи тих, хто усиновив новонароджену дитину безпосередньо з пологового будинку

+

-

-

-

вихідного дня відповідно до графіка роботи установи

+

+

+

-

отримання дня відпочинку за роботу у вихідні, святкові та неробочі дні

+

+

+

-

участі у страйку

+

+

+

-

здійснення прогулу

+

+

+

-

усунення від виконання повноважень

+

+

+

-

перебування під слідством до рішення суду

+

+

+

-

3. Особи, прийняті на роботу за сумісництвом (зовнішні сумісники)

-*

-

+

+**

* Внутрішній сумісник в ОКШП ураховується як одна особа в числі штатних працівників (п.п. 2.6.1 Інструкції № 286).

** Для СКПЕПЗ зовнішніх сумісників ураховують в еквіваленті повної зайнятості пропорційно оплаченому часу (п.п. 4.4.1 Інструкції № 286).

4. Особи (несуб’єкти господарювання), притягнені до виконання робіт за ЦПД

-*

-*

+

+**

* Працівник, який уклав зі своїм роботодавцем додатково ЦПД, ураховується в ОКШП і СКШП один раз за місцем основної роботи і не ураховується в кількості працюючих за ЦПД (п.п. 2.6.2 Інструкції № 286).

** Для СКПЕПЗ працівники, які виконують роботу за ЦПД (непідприємці), ураховуються за кожен календарний день як цілі одиниці протягом усього строку дії такого договору. Отримана сума ділиться на кількість календарних днів у звітному періоді (п.п. 4.4.2 Інструкції № 286).

5. Фізичні особи — підприємці, які працюють за ЦПД

-

-

-

-

6. Особи, переведені з інших установ (підприємств) згідно з договорами між суб’єктами господарювання

-

-

-

+/-*

* Уключаються до розрахунку СКПЕПЗ за місцем фактичного нарахування працівникам заробітної плати (п.п. 4.4.3 Інструкції № 286). Їх кількість визначають аналогічно кількості працівників, які виконують роботу за ЦПД.

7. Учні, слухачі професійно-технічних навчальних закладів, які проходять виробниче навчання і виробничу практику в установі відповідно до договорів про надання робочих місць для зазначених цілей

-

-

-

+*

* Для СКПЕПЗ визначається шляхом ділення фактично нарахованих за звітний місяць цим працівникам коштів на оплату праці на середньомісячну заробітну плату одного штатного працівника (за цей самий місяць) (п.п. 4.4.4 Інструкції № 286).

8. Особи, які направлені установами для навчання в навчальних закладах з відривом від виробництва та одержують за рахунок коштів цих установ тільки стипендію

-

-

-

-

9. Особи, які навчаються за рахунок коштів, передбачених у зведених кошторисах будівництва, для роботи в установах (підприємствах), що вводитимуться в дію

-

-

-

-

10. Працівники, які подали заяви про звільнення і припинили працю до закінчення строку попередження або припинили роботу, не попередивши адміністрацію*

-

-

-

-

* Виключаються з облікового складу працівників з першого дня невиходу на роботу.

Цікавий момент! При обчисленні середньої кількості штатних працівників в еквіваленті повної зайнятості не враховується час, відпрацьований надурочно. Тобто штатний працівник, який працював у звітному місяці (періоді) надурочно, в еквіваленті повної зайнятості враховується як одна фізична особа.

Водночас при заповненні форм державних статистичних спостережень час, відпрацьований надурочно, ураховується в загальній кількості оплаченого та відпрацьованого часу.

З теорією розібралися. Але як усе це працює на практиці? Розглянемо на прикладі.

Приклад. В установі встановлено 5-денний робочий тиждень (вихідні — субота і неділя). Тривалість робочого дня — 8 годин. Для працівників, зайнятих на роботах із шкідливими умовами праці, установлено скорочену тривалість робочого часу — 36 годин на тиждень (тобто 7,2 години на день). За січень 2018 року є така інформація про кількість працівників установи (див. табл. 3).

З облікового складу штатних працівників (52 людини) для 40 осіб норма тривалості робочого часу за січень 2018 року становила 168,0 годин при 40-годинному робочому тижні, для решти 12 осіб — 151,2 години при 36-годинному робочому тижні (працівники шкідливого виробництва). Усі працівники шкідливого виробництва відпрацювали повністю всі робочі дні згідно з графіком роботи установи.

Таблиця 3. Дані про чисельність працівників

Працівники

Кількість осіб

Штатні працівники облікового складу на 01.01, із них які:

52

— перебувають на лікарняному (з 16.01 по 22.01)

1

— перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років (весь грудень 2017 року, січень 2018 року)

2

— перебувають у щорічній відпустці (з 15.01 по 19.01 і з 15.01 по 28.01)

2

— перебувають у відпустці без збереження заробітної плати за угодою сторін (з 24.01 по 26.01)

1

— перебувають у відрядженні (з 29.01 по 31.01)

3

— працюють неповний робочий день (4 години на день)

2

— працюють надурочно (з 09.01 по 12.01 по 1 надурочній годині на день)

1

— уклали з цією самою установою ЦПД (з 22.01 по 30.01)

1

Прийняті в січні на роботу до штату установи (зі строком випробування), у тому числі:

2

— з 15.01 — на роботу з нормальними умовами праці

1

— з 22.01 — на шкідливе виробництво

1

Звільнені штатні працівники в січні за власним бажанням (26.01)

1

Особи, які працюють за ЦПД (з 12.01) і не є штатними працівниками, із них:

3

фізичні особи — підприємці

2

На підставі цих даних наведемо розрахунок показників ОКШП, СКШП, СКП і СКПЕПЗ.

Розраховуємо ОКШП. Для визначення цього показника ми використовуємо тільки дані, що стосуються штатних працівників облікового складу. Працюючих за ЦПД до розрахунку не беремо.

Нагадаємо: ОКШП розраховується на певну дату. При цьому враховують усіх працівників облікового складу, які як фактично працювали, так і були відсутні з будь-яких причин. Працюючого неповний робочий день враховують як одну цілу одиницю. Працюючого за ЦПД із числа працівників облікового складу враховують тільки один раз (як штатного працівника).

Визначимо ОКШП на 31.01.2018 р.: 52 ос. + 2 ос.* - 1 ос.** = 53 ос.

* Прийняті на роботу в січні.

** Звільнений у січні.

Розраховуємо СКШП. Тут також потрібно враховувати тільки штатних працівників, за винятком працівниць, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. Розрахуємо СКШП за січень (див. табл. 4).

Таблиця 4. Розрахунок СКШП за січень

Число січня

Кількість штатних працівників облікового складу за кожен день січня

Виключаються з розрахунку СКШП

Уключаються до розрахунку СКШП

1 (святковий день*)

52

2**

50

* За вихідні, святкові та неробочі дні кількість штатних працівників облікового складу приймається на рівні облікової кількості працівників за попередній робочий день (абз. 2 п.п. 3.2.1 Інструкції № 286). ** З розрахунку виключаються 2 працівниці, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років (п.п. 3.2.2 Інструкції № 286).

2 — 14

52

2

50

15 — 21

53 (52 + 1*)

2

51

* З 15 січня до штату прийнято нового працівника.

22 — 28

54 (53 + 1*)

2

52

* З 22 січня до штату прийнято нового працівника.

29 — 31

53 (54 - 1*)

2

51

* Із штату виключено одного працівника в перший робочий день після його звільнення 26 січня.

Разом

1636

62

1574

Кількість штатних працівників, які включаються до розрахунку СКШП за січень, становить 1574 осіб. Кількість календарних днів цього місяця — 31. А отже, показник СКШП за січень 2018 року дорівнюватиме: 1574 ос. : 31 к. дн. = 50,77 ос. = 51*** ос.

*** Округлення здійснюється за правилом парної цифри. Якщо остання значуща цифра менше або дорівнює 4, вона відкидається; якщо більше або дорівнює 6 — найближча ліворуч від неї значуща цифра збільшується на одиницю. Якщо остання значуща цифра 5, найближча ліворуч від неї цифра збільшується на одиницю, якщо вона непарна, а парна залишається без змін. Такий порядок округлення встановлено додатком до Інструкції № 286.

Розраховуємо СКП. Щоб визначити показник СКП, необхідно знати три інші показники: СКШП, середню кількість зовнішніх сумісників (далі — СКЗС) і середню кількість працюючих за ЦПД (далі — СКПЦПД).

СКШП ми визначили вище. Вона дорівнює 51 особі. Розрахунок СКЗС нам проводити не потрібно, оскільки зовнішні сумісники в січні 2018 року в установі не працювали. А от показник СКПЦПД нам розрахувати доведеться. Займемося цим.

Працюючих за ЦПД у січні було 4 особи. Із них один водночас був штатним працівником установи і ще два — фізособами-підприємцями. Цих осіб виключаємо з розрахунку СКПЦПД. Таким чином, у розрахунку СКПЦПД візьме участь тільки 1 людина.

Нагадаємо: працюючі за ЦПД враховуються як цілі одиниці, незалежно від тривалості робочого часу протягом усього строку дії договору. Із цього випливає, що показник СКПЦПД дорівнює: 1 ос. х 20 к. дн. : 31 к. дн. = 0,6 ос. = 1 ос.,

де 20 к. дн. — кількість днів роботи за ЦПД (з 12.01 по 31.01).

На підставі здійснених розрахунків визначимо СКП: 51 ос. + 1 ос. = 52 ос.

Розраховуємо СКПЕПЗ. Спершу визначимо оплачений робочий час (людино-години) для кожної категорії штатних працівників. Розрахунок наведемо в табл. 5.

Таблиця 5. Оплачений робочий час штатних працівників

Число січня

Оплачений робочий час штатних працівників, людино-годин на день

для працівників із 40-годинним робочим тижнем

для працівників із 36-годинним робочим тижнем

1

* Вихідні, святкові та неробочі дні не оплачуються, тому в розрахунку участі не беруть.

2 — 5

296 ((38* - 2**) х 8 + 2*** х 4)

86,4 (12 х 7,2)

* Кількість працівників із 40-годинним робочим тижнем, які працюють повний робочий час. ** Тут і далі — з розрахунку виключаємо 2 працівниць, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею 3 років. *** Тут і далі — працівники з неповним робочим днем (4 години на день замість 8).

6 — 8

9 — 12

297 ((38 - 2) х 8 + 2 х 4 + 1* х 1)

86,4

* Працівник, який працював надурочно (по 1 годині на день).

13 — 14

15

304 ((38 - 2 + 1*) х 8 + 2 х 4)

86,4

* Працівник, який прийнятий до штату установи 12 січня. Із цього дня штатних працівників облікового складу з 40-годинним робочим тижнем — 39 осіб.

16 — 19

296 ((39 - 2 - 1*) х 8 + 2 х 4)

86,4

* Працівник, який хворів з 16 по 22 січня.

20 — 21

22

296

93,6 ((12 + 1*) х 7,2)

* Працівник, який прийнятий до штату установи 22 січня. Із цього дня штатних працівників облікового складу з 36-годинним робочим тижнем — 13 осіб.

23

304 ((39 - 2) х 8 + 2 х 4)

93,6

24 — 26

296 ((39 - 2 - 1*) х 8 + 2 х 4)

93,6

* Працівник, який перебуває у відпустці без збереження зарплати за угодою сторін з 24 по 26 січня.

27 — 28

29

296 ((39 - 2 - 1*) х 8 + 2 х 4)

93,6

* Працівник, який виключений із штату у зв’язку зі звільненням 26 січня. Оскільки в день звільнення працівник іще працював, з розрахунку за 26 січня його не виключаємо.

30 — 31

296 ((38 - 2) х 8 + 2 х 4)

93,6

Разом

6236

1872

* Не враховуються фізособи-підприємці, які працюють за ЦПД.

Далі розрахуємо середню кількість осіб, які виконували у січні роботи за ЦПД, в еквіваленті повної зайнятості. Нагадаємо, що вони враховуються за кожен календарний день як цілі одиниці протягом усього строку дії ЦПД. Для розрахунку СКПЕПЗ беруться як сторонні особи, так і штатні працівники, які виконували роботи за такими договорами.

Їх кількість становитиме: [9 к. дн. (з 22.01 по 30.01) х 1 ос. + 20 к. дн. (з 12.01 по 31.01) х (3 ос. - 2* ос.)] : 31 к. дн. = 0,9 ос. = 1 ос.

Отже, всі необхідні показники для розрахунку СКПЕПЗ маємо. Саме час її визначити (див. табл. 6).

Таблиця 6. Розрахунок СКПЕПЗ за січень

Категорії працівників

Норма тривалості робочого часу на одного працівника, годин на місяць

Оплачений робочий час, людино-годин

У тому числі час надурочних робіт

Оплачений робочий час для розрахунку СКПЕПЗ

Кількість працівників в еквіваленті повної зайнятості

Штатні працівники з 40-годинним робочим тижнем

168

6236

4

6232 (6236 - 4)

37 (6232 : 168)

Штатні працівники з 36-годинним робочим тижнем

151,2

1872

1872

12 (1872 : 151,2)

Особи, які працювали за ЦПД

Х

Х

Х

Х

1

Разом

Х

8108

4

8104

50

Підіб’ємо підсумок. Отже, у січня 2018 року в установі була така кількість працівників:

ОКШП (на 31.01) — 53 ос.;

СКШП — 51 ос.;

СКП — 52 ос.;

СКПЕПЗ — 50 ос.

Використані документи і скорочення

Інструкція № 286Інструкція зі статистики кількості працівників, затверджена наказом Держкомстату від 28.09.2005 р. № 286.

ОКШП — облікова кількість штатних працівників.

СКШП — середньооблікова кількість штатних працівників.

СКП — середня кількість працівників.

СКПЕПЗ — середня кількість усіх працівників в еквіваленті повної зайнятості.

ЦПД — цивільно-правовий договір.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше