Темы статей
Выбрать темы

Щорічна відпустка зі святкового дня: чи можливо?

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
За графіком змінності робоча зміна охоронця припадає на 14.10.2018 р., тобто на святковий день. Цей працівник просить надати йому відпустку саме з 14.10.2018 р. тривалістю 14 календарних днів. Адміністрація установи не заперечує. Але наскільки законно це з точки зору трудового законодавства?

Ця ситуація доволі часто трапляється на практиці. Оскільки працівник працює за змінним графіком роботи і його робочий день збігається зі святковим, сенс у початку відпустки з такого дня є. Адже в такому разі цей день додадуть до тієї тривалості відпустки, яку він зазначить у заяві. Але давайте по черзі розберемося в законності і вигодах надання відпустки зі святкового дня.

Розпочнемо з частини першої ст. 5 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки). У ній сказано, що тривалість відпусток незалежно від режимів і графіків роботи розраховується в календарних днях. Будь-яких норм, що зобов’язують надавати відпустку працівникові саме з робочого дня або забороняють надавати відпустку зі святкового (неробочого, вихідного) дня, чинне законодавство не містить.

Тому нічого негожого в тому, що працівник хоче піти у відпустку зі святкового дня, немає. І роботодавцеві нічого за це не загрожує, адже що не заборонено, те дозволено. Тобто трудове законодавство ви не порушите.

Майте на увазі: у разі ділення відпустки на частини зі святкового дня може розпочинатися як основна частина відпустки (тривалістю не менше 14 календарних днів), так і будь-яка інша частина довільної тривалості.

І пам’ятайте, що черговість надання щорічних відпусток установлюється графіком*. При цьому конкретний строк надання щорічної відпустки має бути узгоджений між працівником і роботодавцем.

* Детальніше про графік відпусток читайте в спецвипуску «ОП», 2017, № 24/1, с. 10.

Зверніть увагу: святкові і неробочі дні, передбачені ст. 73 Кодексу законів про працю України від 10.12.71 р. (далі — КЗпП), не враховуються при визначенні тривалості щорічних відпусток і соцвідпусток на дітей (ст. 781 КЗпП, частина друга ст. 5 Закону про відпустки). Це означає: у разі якщо святкові (неробочі) дні припадають на період зазначених відпусток, їх тривалість автоматично подовжується.

У нашій ситуації щорічна відпустка працівника починається 14.10.2018 р. і триватиме 14 календарних днів. Якщо буквально відлічити 14 днів від зазначеної дати, то відпустка працівника закінчується 27.10.2018 р. Проте на період щорічної відпустки припадає один святковий день — 14 жовтня (День захисника України). Тому тривалість щорічної відпустки подовжується на 1 день. Виходить, що останнім днем перебування працівника у відпустці буде 28.10.2018 р. А 29.10.2018 р. він повинен приступити до роботи, звичайно, якщо за графіком змінності цей день для нього є робочим.

Увага!

Святкові і неробочі дні, які припадають на період щорічної відпустки, не оплачуються. Тому за умовами запитання працівник отримає відпускні за 14 календарних днів (а не за 15, які він фактично відпочиватиме).

І ще одне запитання: коли складати наказ про надання відпустки в цій ситуації?

Тут жодних особливостей немає. Якщо працівник іде у відпустку у строк, визначений графіком відпусток, то наказ можна скласти за 2 тижні до дати початку відпустки й ознайомити з ним працівника під підпис. У цьому разі наказ виконуватиме роль повідомлення працівника про дату початку відпустки (детальніше про повідомлення читайте у «Повідомлення працівника про початок відпустки: оформляємо правильно» цього номера).

Якщо ж у вашій установі практикується направлення працівникам окремих повідомлень про дату початку відпустки, а також у разі, коли працівник іде у відпустку не за графіком, видати наказ про надання відпустки потрібно з таким розрахунком, щоб на його підставі бухгалтерія встигла розрахувати і виплатити працівникові відпускні. Нагадаємо: відпускні працівник повинен отримати не пізніше ніж за 3 дні до початку відпустки (частина перша ст. 21 Закону про відпустки).

Висновки

• Відпустка може розпочинатися зі святкового дня, передбаченого ст. 73 КЗпП.

• Святкові дні, що припали на відпускний період, до кількості днів відпустки не включаються і не оплачуються.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше