№20/1

Оплата труда, октябрь, 2018/№ 20/1 спецвыпуск Другие номера журнала ›
  • Повідомлення працівника про початок відпустки: оформляємо правильно У графіку відпусток зазначено період надання щорічної основної відпустки працівника — жовтень 2018 року. Як правильно повідомити працівника про початок відпустки?
  • Щорічна відпустка зі святкового дня: чи можливо? За графіком змінності робоча зміна охоронця припадає на 14.10.2018 р., тобто на святковий день. Цей працівник просить надати йому відпустку саме з 14.10.2018 р. тривалістю 14 календарних днів. Адміністрація установи не заперечує. Але наскільки законно це з точки зору трудового законодавства?
  • Працівник-студент: надаємо й оплачуємо навчальну відпустку Ваш працівник хоче отримати вищу освіту, прагне самовдосконалюватися і готовий для цього жертвувати своїм вільним часом? Цінуйте і підтримуйте його. Що може зробити роботодавець для полегшення життя працівника-студента? Звичайно, створити необхідні умови для поєднання роботи і навчання, надавши йому додаткову відпустку у зв’язку із навчанням. Про особливості надання навчальних відпусток студентам ПТНЗ*, ВНЗ, навчальних закладів післядипломної освіти й аспірантам поговоримо у сьогоднішній статті.
  • Навчальна відпустка: відповідаємо на ваші запитання «Вік живи — вік учись» — говорить народна мудрість. Тож нікого не здивуєш працівником, який паралельно з роботою продовжує навчатися на заочній або вечірній формі навчання. Роботодавці створюють таким працівникам необхідні умови для поєднання роботи і навчання, зокрема надають додаткові оплачувані навчальні відпустки. У цій статті ми відповімо на найпоширеніші запитання наших читачів з приводу оформлення навчальних відпусток.
  • Прийняти на роботу / укласти ЦПД у вихідний день можна, тільки обережно Кожен із нас знає, що, за загальним правилом, працювати потрібно в робочий час і робочі дні, а відпочивати — у вихідні дні. Тому з метою підтримання морального та фізичного здоров’я кожного працівника робота у вихідний день забороняється і можлива тільки у виняткових випадках. Останнім часом на нашу гарячу лінію стали активно надходити запитання про можливість прийняття людини на роботу / укладення ЦПД у вихідний день. Давайте і ми з вами розберемося із цим.
  • Аліменти — лише через держвиконавця?! Аліменти… Здавалося б, проблема виключно побутова. Та ж ні! У результаті клопоту додається не лише в сім’ї, але й у роботодавця (читай: бухгалтера). Свіже підтвердження тому: боротьба зі злісними неплатниками аліментів призвела до змін у виконавчому законодавстві, які, у свою чергу, відрикошетили по госпсуб’єктах. Маємо на увазі новий порядок перерахування аліментів. На кого він поширюється? Як бути тим, хто вже відраховував аліменти за постановами державних і приватних виконавців, а також за виконавчими листами?
  • Виплати працівникові за рішенням суду: «чистими»! Ситуація, можна сказати, буденна. У спорі між працівником і роботодавцем переміг працівник. Суд присудив виплатити переможцеві заробітну плату за час вимушеного прогулу. Зрозуміло, у працівника виникає дохід. Отже, постає питання з його оподаткуванням. Роботодавець стягнув податки з суми, зазначеної в судовому рішенні, і різницю виплатив працівникові. Але в ситуацію втрутився держвиконавець… Про те, як далі розвивалися події і чим усе закінчилося, читайте далі.
  • Чи можна змінити підставу для звільнення за власним бажанням? Працівник хоче звільнитися за частиною третьою ст. 38 КЗпП* на підставі того, що роботодавець порушив законодавство про працю. Якщо роботодавець нічого не порушував, то чи можна змінити підставу для звільнення на частину першу ст. 38 КЗпП (за власним бажанням)?
  • Як запровадити нове в організації Щоб вижити в середовищі, що нестримно змінюється, а зміни торкаються економічних, політичних, світоглядних аспектів життя, організації доводиться створювати щось нове і самій змінюватися, розвиватися, пристосовуватися й удосконалюватися. Інакше вже не вийде, ніяк! Водночас співробітники організації, і навіть окремі її підрозділи, нерідко чинять спротив нововведенням. Чому так відбувається, як запроваджувати нове грамотно, як здолати спротив, що виникає? Пошуку відповідей на ці запитання ми вирішили присвятити цілу статтю.
  • Перелік святкових днів, професійних і міжнародних свят у листопаді 2018 року
App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше