Темы статей
Выбрать темы

Навчальна відпустка: відповідаємо на ваші запитання

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
«Вік живи — вік учись» — говорить народна мудрість. Тож нікого не здивуєш працівником, який паралельно з роботою продовжує навчатися на заочній або вечірній формі навчання. Роботодавці створюють таким працівникам необхідні умови для поєднання роботи і навчання, зокрема надають додаткові оплачувані навчальні відпустки. У цій статті ми відповімо на найпоширеніші запитання наших читачів з приводу оформлення навчальних відпусток.

Навчальна відпустка особам, які перебувають у відпустці для догляду за дитиною до 3 років

Працівниця установи перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку. Чи має вона право на додаткову оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням у ВНЗ?

Між працівницею, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, і підприємством (установою, організацією) зберігаються трудові відносини, що надають працівниці право скористатися навчальною відпусткою. Але реалізувати таку можливість можна тільки за основним місцем роботи.

Порядок оформлення навчальної відпустки залежатиме від того, працює жінка в період перебування у відпустці для догляду за дитиною до трьох років чи ні*.

* Нагадаємо: жінка (чи інша особа, яка фактично доглядає за дитиною до 3 років) може працювати на умовах неповного робочого часу або вдома (частина четверта ст. 18 Закону про відпустки).

1. Працівниця перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років і не працює. У цьому випадку для отримання оплачуваної навчальної відпустки слід за основним місцем роботи перервати відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Причому відпрацьовувати певний час перед виходом у навчальну відпустку працівниці не обов’язково.

Як оформити паузу у відпустці для догляду за дитиною до 3 років? Для цього працівниця подає заяву, а роботодавець оформляє відповідний наказ (розпорядження).

Щоб отримати навчальну відпустку, працівниці необхідно подати ще одну заяву з доданою до неї довідкою-викликом навчального закладу. Надання навчальної відпустки також оформляють наказом (розпорядженням).

На час перебування в навчальній відпустці матері дитини відпустку для догляду за дитиною до 3 років може оформити особа, яка фактично здійснюватиме такий догляд (батько дитини, бабуся, дідусь та ін.).

Після закінчення навчальної відпустки працівниця має право знову оформити відпустку для догляду за дитиною до 3 років. Для цього вона знову подає роботодавцеві заяву про її надання, а роботодавець видає відповідний наказ (розпорядження).

2. Працівниця, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, працює на умовах неповного робочого часу на основному місці роботи.

Робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою будь-яких обмежень обсягу трудових прав працівників (ч. 3 ст. 56 КЗпП). Отже, працюючи на таких умовах в установі за основним місцем роботи, працівниця матиме право на додаткову оплачувану відпустку у зв’язку з навчанням.

Тобто у разі надання працівницею заяви і довідки-виклику на сесію ви зобов’язані надати їй додаткову оплачувану навчальну відпустку тривалістю, зазначеною в довідці-виклику.

3. Працівниця, яка перебуває у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, працює на умовах неповного робочого часу за сумісництвом.

Чинним законодавством не передбачено надання оплачуваної навчальної відпустки сумісникам. Тому якщо працівниця, перебуваючи у відпустці для догляду за дитиною до 3 років, працює за сумісництвом (у тій же установі, з якої вона йшла в таку відпустку, або в іншій), то оплачувана навчальна відпустка їй не надається. У цьому випадку вона може перервати відпустку для догляду за дитиною до 3 років і піти в оплачувану навчальну відпустку за основним місцем роботи.

За місцем роботи за сумісництвом на період навчальної відпустки, наданої за основним місцем роботи, жінка може взяти відпустку без збереження зарплати на підставі п. 14 частини першої ст. 25 Закону про відпустки.

Нагадаємо, що цією нормою встановлено право працівника-сумісника на відпустку без збереження заробітної плати на строк до закінчення відпустки за основним місцем роботи.

Навчальна відпустка після поновлення на роботі

У вересні 2018 року суд прийняв рішення про поновлення на роботі працівника установи, який був незаконно звільнений у жовтні 2017 року. Такий працівник мав право на навчальну відпустку, оскільки протягом 2017/2018 навчального року навчався без відриву від виробництва в магістратурі університету на заочній формі навчання. Чи може цей працівник скористатися навчальною відпусткою за 2017/2018 навчальний рік після поновлення його на роботі або ж отримати за неї компенсацію?

У зв’язку з чим виникло таке запитання? Річ у тому, що поновлення працівника на роботі відбувається не з дати винесення судом рішення про таке поновлення, а з дати звільнення працівника, яка відповідно до цього рішення визнається недійсною (див. лист Мінсоцполітики від 07.08.2007 р. № 205/06/187-07). При цьому роботодавець видає наказ про поновлення працівника на роботі і вносить зміни до трудової книжки. Зокрема, запис про звільнення, зроблений відповідно до наказу, визнаного судом незаконним, визнається недійсним.

Що стосується навчальної відпустки, то, як випливає з частини шостої ст. 216 КЗпП та частини шостої ст. 15 Закону про відпустки, така відпустка надається протягом навчального року.

За обставин, наведених у запитанні, після поновлення на роботі працівник не матиме права на навчальну відпустку за минулий навчальний рік, оскільки скористатися нею він міг тільки протягом 2017/2018 навчального року. А на момент поновлення його на роботі вже почався наступний навчальний рік.

Отримати компенсацію за невикористану навчальну відпустку поновлений працівник також не зможе. Річ у тому, що виплата компенсації передбачена тільки за невикористані дні щорічної відпустки і додаткової відпустки працівникам, які мають дітей (ст. 24 Закону про відпустки).

У 2018/2019 навчальному році працівник має право скористатися навчальною відпусткою на загальних підставах — якщо він продовжує навчання і за основним місцем роботи надана довідка-виклик навчального закладу.

Працівник — внутрішній сумісник іде в навчальну відпустку

Працівник працює в установі на 0,75 ставки бухгалтером (основне місце роботи) і на 0,25 ставки бібліотекарем (внутрішнє сумісництво). З 22.10.2018 р. він іде в навчальну відпустку на 20 календарних днів. Чи включається в розрахунок середньої заробітної плати для розрахунку відпускних оплата праці за внутрішнім сумісництвом?

Згідно зі ст. 217 КЗпП на період додаткової відпустки у зв’язку з навчанням середня зарплата зберігається за працівником за основним місцем роботи. Тобто оплачувана навчальна відпустка надається тільки за основним місцем роботи працівника. Надання навчальної відпустки сумісникам законодавством не передбачено.

За місцем роботи за сумісництвом працівник має право оформити відпустку без збереження зарплати на строк до закінчення навчальної відпустки за основним місцем роботи (п. 14 частини першої ст. 25 Закону про відпустки). Роботодавець не має права відмовити працівникові в наданні відпустки за свій рахунок, оскільки в цьому випадку ця відпустка має бути надана працівникові в обов’язковому порядку.

Як бачимо, у нашій ситуації оплачувана навчальна відпустка буде надана працівникові тільки за основним місцем роботи. За внутрішнім сумісництвом йому зобов’язані надати відпустку без збереження зарплати тривалістю, яка дорівнює кількості календарних днів навчальної відпустки за основним місцем роботи, тобто 20 календарних днів.

Середню зарплату для визначення суми відпускних розраховують відповідно до Порядку № 100. При цьому потрібно пам’ятати про те, що сума заробітної плати за внутрішнім сумісництвом (0,25 ставки бібліотекаря) в розрахунку середньої зарплати брати участі не буде.

Якщо декретна і навчальна відпустка збіглися

У період перебування працівниці в оплачуваній навчальній відпустці в неї виникло право на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Як оплачується в такому разі навчальна відпустка і відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами?

У разі надання застрахованій особі відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами в період додаткової відпустки у зв’язку з навчанням, допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами (ч. 3 ст. 25 Закону № 1105). При цьому днем виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами є дата відкриття листка непрацездатності. Нагадаємо, що в загальному випадку листок непрацездатності видається з 30-го тижня вагітності.

Таким чином, установа повинна оплатити листок непрацездатності, виданий працівниці у зв’язку з вагітністю та пологами, в повному розмірі.

Що стосується перерахунку відпускних, нарахованих і виплачених працівниці за дні навчальної відпустки, що збіглися з днями відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами, то для нього немає правових підстав. Річ у тому, що ст. 22 Закону про відпустки передбачає відрахування надміру виплачених відпускних тільки за щорічними відпустками, що надаються за робочий рік. Тоді як навчальна відпустка надається протягом навчального року. Отже, норми ст. 22 Закону про відпустки на «навчальні» відпускні не поширюються і перераховувати їх у нашому випадку не потрібно.

Аналогічну позицію щодо НЕвідрахування «навчальних» відпускних у зв’язку з достроковим виходом працівника з навчальної відпустки Мінсоцполітики висловило в листі від 26.03.2018 р. № 479/0/101-18/284 (див. «ОП», 2018, № 8, с. 12).

Звільнення за власним бажанням у період навчальної відпустки

На підставі заяви і довідки-виклику працівникові, який навчається заочно на четвертому курсі університету, надано навчальну відпустку тривалістю 20 календарних днів з 29.10.2018 р. по 17.11.2018 р. і виплачено відпускні за всі 20 календарних днів такої відпустки. 01.11.2018 р. працівник подав заяву про звільнення за власним бажанням, в якій зазначена дата звільнення — 15.11.2018 р. Чи може працівник звільнитися в період навчальної відпустки? Чи потрібно при проведенні остаточного розрахунку утримувати з нього «навчальні» відпускні за дні, що припадають на період після звільнення?

Законодавство забороняє звільнення працівника під час тимчасової непрацездатності або відпустки (у тому числі навчальної) тільки у разі розірвання трудового договору за ініціативою роботодавця (частина третя ст. 40 КЗпП). Звільнення за ініціативою працівника в цей період цілком допустимо.

Зазначимо також, що КЗпП не зобов’язує працівника відпрацьовувати 2 тижні перед звільненням за власним бажанням. Стаття 38 КЗпП говорить лише про попередження роботодавця за 2 тижні до звільнення (якщо немає поважних причин, що зобов’язують роботодавця розірвати трудовий договір у строк, про який просить працівник).

Таким чином, працівник має право звільнитися за власним бажанням у період перебування в оплачуваній навчальній відпустці. При цьому переривати навчальну відпустку і відпрацьовувати 2 тижні перед звільненням не потрібно.

У день звільнення з працівником необхідно провести остаточний розрахунок і видати йому трудову книжку.

Тепер про утримання «навчальних» відпускних за дні, що припадають на період після звільнення. На думку Мінсоцполітики (див. «ОП», 2018, № 8, с. 12), підстав для такого утримання немає. У ст. 22 Закону про відпустки зазначено про відрахування із зарплати за дні відпустки, що були надані в рахунок невідпрацьованої частини робочого року. Тобто йдеться про щорічні відпустки. Додаткова оплачувана навчальна відпустка надається за навчальний рік, а не за робочий (календарний). Тому у разі звільнення працівника в період перебування в навчальній відпустці виплачені «навчальні» відпускні не перераховують і із зарплати працівника при остаточному розрахунку не утримують.

Використані документи

КЗпП Кодекс законів про працю України від 10.12.71 р.

Закон про відпусткиЗакон України «Про відпустки» від 15.11.96 р. № 504/96-ВР.

Закон № 1105Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 р. № 1105-XIV.

Порядок № 100Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше