Темы статей
Выбрать темы

Посади сторожа та керівника бази відпочинку

Носиков Александр, заведующий отделом мониторинга социальных процессов НИИ труда и занятости населения Минсоцполитики и НАН Украины, канд. соц. наук
У штатному розписі Інституту є відділ охорони, який містить посаду начальника відділу охорони (сторожової) і посади сторожів. Сторожі працюють позмінно згідно з графіком чергувань протягом доби. Серед сторожів повинен бути старший, який буде керувати зміною. Підкажіть, будь ласка, як може називатися така посада відповідно до Класифікатора професій. Також у штатному розписі Інституту є база відпочинку, до штату якої входять сторожі та прибиральники приміщень і території. Як правильно назвати посаду керівника бази відпочинку?

З огляду на вимоги та можливості Класифікатора професій (КП) розглянемо різні варіанти утворення та застосування професійних назв робіт кадрового складу підрозділу охорони та керівництва об’єкта відпочинку.

1. Посада керівника відділу охорони передбачена у КП із кодом 1229.7 (група КП «Керівники інших основних підрозділів в інших сферах діяльності») у вигляді «Керівник (директор, начальник та ін.) підрозділу (служби, управління, департаменту та ін.) з охорони та безпеки (фізичної та майнової)».

Від цієї узагальненої назви посади можна утворити посади у вигляді, наприклад : «Директор управління з охорони та безпеки майнової», «Начальник служби з охорони та безпеки фізичної», «Директор департаменту з охорони та безпеки майнової» із кодом 1229.7.

У ситуації, що розглядається, можна порекомендувати до розгляду посаду у вигляді «Начальник відділу з охорони та безпеки» із кодом КП 1229.7.

Звертаємо увагу запитувача, що термін «відділ» тут можливий завдяки словосполученню «та ін.» у назві базової посади з КП. Крім того, КП містить посаду «Начальник охорони (пожежної, сторожової та ін.)» із кодом КП 1239, (підклас КП «Керівники інших функціональних підрозділів»), яку можна застосовувати у вигляді, наприклад, «Начальник охорони сторожової» із тим самим кодом.

2. Щодо професійних назв робіт безпосередніх виконавців «сторожових» функцій в Інституті слід зазначити, що КП містить посаду у вигляді «Сторож» (підклас КП «Швейцари та сторожі») із кодом КП 9152. Від цієї назви за допомогою положень Примітки 1 (Додаток В) до КП можна утворити професійну назву роботи у вигляді « Старший сторож» із кодом КП 9152, закріпивши певні наглядові та координаційні функції та додаткову відповідальність такого робітника в його посадовій інструкції.

3. Щодо посади керівника бази відпочинку зазначеної установи, то у КП на сьогодні наявні такі профільні посади з угруповання «Керівники підрозділів у сфері культури, відпочинку та спорту», як-от: «Начальник бази туристської» (код КП 1229.6) та «Завідувач бази спортивної» (код КП 1229.6), які можуть бути доповнені з урахуванням положень Примітки 2 (Додаток В) до КП уточнюючими словами у вигляді, наприклад, «Завідувач бази спортивної та відпочинку» із збереженням базового коду.

Насамкінець доречно підкреслити, що вибір конкретних назв посад керівників і робітників зазначених у запиті посад буде залежати від структури установи (Інституту).

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше