Темы статей
Выбрать темы

Як внести запис про стажування до трудової книжки

Михалева Галина, начальник общего отдела Управления труда и социальной защиты населения администрации Киевского района Харьковского городского совета
В установі стажується студент ВНЗ. Чи потрібно вносити запис про це до його трудової книжки?

Стажуватися на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання мають право студенти вищих і учні професійно-технічних навчальних закладів, які: здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» і продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні.

Стажуються студенти й учні за професією (спеціальністю), за якою вони здобувають освіту, на умовах, визначених договором про стажування, у вільний від навчання час (ч. 1 ст. 29 Закону про зайнятість*). Строк стажування не повинен перевищувати 6 місяців.

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

Відносини зі стажистом розпочинаються з підписання договору про стажування. Порядок укладення і типова форма такого договору затверджені постановою КМУ від 16.01.2013 р. № 20 (далі — Порядок № 20). Щойно договір підписаний, керівник установи видає наказ (розпорядження) про проходження стажування і затверджує індивідуальну програму стажування (п. 10 Порядку № 20). На підставі наказу (розпорядження) кадровик повинен внести запис про проходження студентом (учнем) стажування до його трудової книжки. Цього вимагають абзац п’ятий ч. 1 ст. 29 Закону про зайнятість і п. 13 Порядку № 20.

Зверніть увагу! Цей запис потрібно зробити не пізніше за тижневий строк з дня прийняття студента (учня) на стажування (п. 2.2 Інструкції № 58).

При цьому в трудовій книжці зазначають (п. 2.17 Інструкції № 58): посаду; період і місце проходження стажування (структурний підрозділ); спеціальність (кваліфікацію) або професію (кваліфікаційний рівень) стажиста. На нашу думку, такий запис слід засвідчити підписом відповідальної особи і печаткою установи. Якщо в стажиста немає трудової книжки, оформіть її за тією ж процедурою, що й у ситуації з прийняттям працівника на його перше робоче місце (див. статтю «Приймаємо на роботу: вносимо запис до трудової книжки» цього номера). Як внести запис до розділу «Відомості про роботу» трудової книжки про проходження студентом (учнем) стажування, покажемо на рисунку.

img 1

Приклад запису про стажування студента

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше