Теми статей
Обрати теми

Як внести запис про стажування до трудової книжки

Міхальова Галина, начальник загального відділу Управління праці та соціального захисту населення адміністрації Київського району Харківської міської ради
В установі стажується студент ВНЗ. Чи потрібно вносити запис про це до його трудової книжки?

Стажуватися на підприємствах, в установах і організаціях незалежно від форми власності, виду діяльності та господарювання мають право студенти вищих і учні професійно-технічних навчальних закладів, які: здобули професію (кваліфікацію) за освітньо-кваліфікаційним рівнем «кваліфікований робітник», «молодший спеціаліст», «бакалавр», «спеціаліст» і продовжують навчатися на наступному освітньо-кваліфікаційному рівні.

Стажуються студенти й учні за професією (спеціальністю), за якою вони здобувають освіту, на умовах, визначених договором про стажування, у вільний від навчання час (ч. 1 ст. 29 Закону про зайнятість*). Строк стажування не повинен перевищувати 6 місяців.

* Закон України «Про зайнятість населення» від 05.07.2012 р. № 5067-VI.

Відносини зі стажистом розпочинаються з підписання договору про стажування. Порядок укладення і типова форма такого договору затверджені постановою КМУ від 16.01.2013 р. № 20 (далі — Порядок № 20). Щойно договір підписаний, керівник установи видає наказ (розпорядження) про проходження стажування і затверджує індивідуальну програму стажування (п. 10 Порядку № 20). На підставі наказу (розпорядження) кадровик повинен внести запис про проходження студентом (учнем) стажування до його трудової книжки. Цього вимагають абзац п’ятий ч. 1 ст. 29 Закону про зайнятість і п. 13 Порядку № 20.

Зверніть увагу! Цей запис потрібно зробити не пізніше за тижневий строк з дня прийняття студента (учня) на стажування (п. 2.2 Інструкції № 58).

При цьому в трудовій книжці зазначають (п. 2.17 Інструкції № 58): посаду; період і місце проходження стажування (структурний підрозділ); спеціальність (кваліфікацію) або професію (кваліфікаційний рівень) стажиста. На нашу думку, такий запис слід засвідчити підписом відповідальної особи і печаткою установи. Якщо в стажиста немає трудової книжки, оформіть її за тією ж процедурою, що й у ситуації з прийняттям працівника на його перше робоче місце (див. статтю «Приймаємо на роботу: вносимо запис до трудової книжки» цього номера). Як внести запис до розділу «Відомості про роботу» трудової книжки про проходження студентом (учнем) стажування, покажемо на рисунку.

img 1

Приклад запису про стажування студента

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі