Темы статей
Выбрать темы

Атестація соцпрацівників: коли повідомляти про зміну істотних умов праці?

Кучерова Оксана, юрист
Атестація працівників — це важлива складова роботи з кадрами, з допомогою якої визначаються рівень їх професійної підготовки та приймається рішення про відповідність або невідповідність посаді або виконуваній роботі.

Але будь-які зміни умов трудового договору повинні відбуватися з дотриманням норм трудового законодавства.

Ось і виникає запитання: чи потрібно та коли слід попереджати працівників про зміну істотних умов праці за результатами атестації?

У п. 2.2 Порядку атестації соціальних працівників, інших фахівців, що надають соціальні та реабілітаційні послуги, затвердженого наказом Мінсоцполітики від 01.10.2012 р. № 612, передбачено, що інформація про проведення атестації доводиться до відома працівників не пізніше ніж за 2 місяці до її початку. Тож оскільки роботодавець все одно повинен повідомити про це працівників, чи можна «сісти одразу на два стільці» і вважати таке повідомлення попередженням працівника про можливі зміни істотних умов праці за результатами атестації?

Мінсоцполітики в листі від 22.11.2019 р. №1713/0/206-19, що коментується, висловило категоричну позицію: повідомлення працівників про проведення атестації не є повідомленням про зміну істотних умов праці. Їх позицію можна зрозуміти, оскільки попередження — це конкретна пропозиція працівникові продовжувати роботу у змінених умовах праці. До атестації передбачити такі конкретні зміни важко.

У разі прийняття рішення про відповідність посаді або виконуваній роботі, атестаційна комісія може рекомендувати покращити умови праці такого сумлінного працівника (наприклад, встановити надбавку до зарплати або збільшити її розмір тощо). А на думку Мінсоцполітики, висловлену в листі від 02.10.2015 р. № 413/06/186-15, повідомляти працівника за два місяці необхідно тільки у разі погіршення умов оплати праці.

А ось у разі прийняття рішення про невідповідність працівника займаній посаді атестаційна комісія може рекомендувати, зокрема, перевести працівника за його згодою на іншу посаду чи роботу, що відповідає його професійному рівню.

Нагадаємо, що законодавством не передбачений строк попередження працівника про переведення на іншу постійну роботу. Детальніше про це читайте в консультації «Переведення працівника на іншу постійну нижчеоплачувану роботу» // «ОП», 2019, №17.

Якщо ж за результатами атестації відбувається зміна істотних умов праці на тій же посаді, тоді працівника потрібно попередити про це не пізніше ніж за два місяці до таких змін.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше