Темы статей
Выбрать темы

Відпустка на дітей учителю: без урахування 59-денного обмеження

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Учитель загальноосвітньої школи має право на соцвідпустку на дітей тривалістю 10 календарних днів. Чи можна йому надати цю відпустку разом з «учительською» (56 календарних днів)? Чи буде порушення, якщо загальна тривалість відпусток перевищить 59 календарних днів?

Учитель загальноосвітньої школи має право на соцвідпустку на дітей тривалістю 10 календарних днів. Чи можна йому надати цю відпустку разом з «учительською» (56 календарних днів)? Чи буде порушення, якщо загальна тривалість відпусток перевищить 59 календарних днів?

Статтею 4 Закону про відпустки встановлено такі види відпусток:

1) щорічні відпустки. До них належать: основна відпустка, додаткова відпустка за роботу зі шкідливими і важкими умовами праці, додаткова відпустка за особливий характер праці та інші додаткові відпустки, передбачені законодавством.

Нагадаємо: керівні працівники навчальних закладів та установ освіти, навчальних (педагогічних) частин (підрозділів) інших установ і закладів, педагогічні, науково-педагогічні та наукові працівники мають право на щорічну основну відпустку тривалістю до 56 календарних днів (ч. 6 ст. 6 Закону про відпустки). Порядок надання таких відпусток затверджено постановою КМУ від 14.04.97 р. № 346*;

* Див. також статтю «Відпустки для педагогів: готуємося до літнього марафону» // спецвипуск «ОП», 2017, № 8/1, с. 13.

2) додаткові відпустки у зв’язку з навчанням;

3) творча відпустка;

4) відпустка для підготовки та участі в змаганнях;

5) соціальні відпустки: відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, відпустка у зв’язку з усиновленням дитини, додаткова відпустка працівникам, які мають дітей або повнолітню дитину — особу з інвалідністю з дитинства підгрупи А I групи.

Нас цікавить соцвідпустка на дітей. Її надають відповідно до ст. 19 Закону про відпустки тривалістю 10 календарних днів (за наявності декількох підстав — 17 календарних днів) без урахування святкових і неробочих днів (ст. 73 КЗпП);

6) відпустки без збереження заробітної плати.

Законодавством, колективним або трудовим договором можуть бути встановлені також інші види відпусток.

Частина 3 ст. 10 Закону про відпустки обмежує загальну тривалість щорічних основної та додаткових відпусток 59 календарними днями (для працівників, зайнятих на підземних гірських роботах, — 69 календарними днями).

Зверніть увагу: 59-денне обмеження стосується загальної тривалості щорічних відпусток (основної та додаткових). Відпустка на дітей належить до соціальних відпусток. Отже, на неї це обмеження не поширюється.

Це означає, що тривалість «дитячої» відпустки не враховують при визначенні максимальної тривалості щорічних відпусток у 59 календарних днів, яка встановлена ч. 3 ст. 10 Закону про відпустки.

Висновок:

Учителю школи може бути надана соцвідпустка на дітей тривалістю 10 календарних днів разом з «учительською» відпусткою в 56 календарних днів. 59-денне обмеження з ч. 3 ст. 10 Закону про відпустки у цьому разі «не працює».

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше