Темы статей
Выбрать темы

Відпустка сумісника: як надавати?

Гавриленко Лидия, главный специалист по вопросам соцально-экономической защиты ЦК Профсоюза работников здравоохранения Украины
Працівник закладу охорони здоров’я працює за зовнішнім сумiсництвом. Він подав заяву на надання щорічної відпустки за місцем сумісництва в інший період ніж щорiчної вiдпустки за основним мiсцем роботи. Чи повинен роботодавець надати таку відпустку?

Працівник закладу охорони здоров’я працює за зовнішнім сумiсництвом. Він подав заяву на надання щорічної відпустки за місцем сумісництва в інший період ніж щорiчної вiдпустки за основним мiсцем роботи.

Чи повинен роботодавець надати таку відпустку?

Порядок надання відпусток, їх оплата та виплата компенсації за невикористану відпустку регулюються КЗпП, Законом про відпустки та іншими нормативно-правовими актами.

Сумісникам щорічна відпустка надається на загальних засадах, адже відповідно до ч. 3 ст. 56 КЗпП робота на умовах неповного робочого часу не тягне за собою жодних обмежень обсягу трудових прав працівників.

Статтею 2 Закону про відпустки визначено, що громадяни, які перебувають у трудових відносинах з підприємством, установою або організацією незалежно від форм власності, виду діяльності та галузевої належності, мають право на щорічну відпустку. Отже, тривалість відпустки за сумісництвом така сама, як і відпустки за основним місцем роботи, і не може бути менше ніж 24 календарних дні за відпрацьований робочий рік, який відлічується з дня укладення трудового договору за сумісництвом. Право працівника на відпустку повної тривалості в перший рік роботи настає після закінчення шести місяців безперервної роботи на цьому підприємстві, в установі, організації.

У разі роботи менше шести місяців на цьому підприємстві (в закладі) для сумісників встановлено додаткову гарантію. Щорічна відпустка повної тривалості на роботі за сумісництвом надається працівникові, за його бажанням, одночасно з відпусткою за основним місцем роботи до настання шестимісячного терміну безперервної роботи у перший рік роботи на цьому підприємстві (п. 6 ст. 10 Закону про відпустки). При цьому якщо тривалість відпустки за сумісництвом менша, ніж за основним місцем роботи, то за сумісництвом обов’язково надається відпустка без збереження заробітної плати на термін до закінчення відпустки за основним місцем роботи (п. 6 ст. 10 та п. 14 ст. 25 Закону про відпустки).

Щорічні відпустки за другий та наступні роки роботи можуть бути надані працівникові в будь-який час відповідного робочого року.

Крім цього, для працівників державних підприємств, установ та організацій, які працюють за сумісництвом, встановлено додаткові гарантії щодо надання відпусток. Так, ч. 7 ст. 10 Закону про відпустки, п. 3 постанови КМУ від 03.04.93 р. № 245 та п. 6 Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій, затвердженого спільним наказом Мінпраці, Мін’юсту та Мінфіну від 28.06.93 р. № 43, встановлено, що відпустка повної тривалості до закінчення шести місяців безперервної роботи за сумісництвом надається одночасно з відпусткою за основним місцем роботи.

З огляду на викладене, працівники мають право на щорічні відпустки в термін, визначений графіками, а роботодавець повинен надати такі відпустки. Але у випадках сумісництва законодавець зобов’язав роботодавця надати, а працівника використати щорічну основну та додаткові відпустки одночасно із відпусткою за основним місцем роботи.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше