Темы статей
Выбрать темы

Практичний психолог ІРЦ & навчальна робота у закладі загальної середньої освіти

Клименко Антонина, начальник Управления социально-экономической защиты ЦК Профсоюза работников образования и науки Украины
Чи може практичний психолог інклюзивно-ресурсного центру виконувати навчальну роботу у закладі загальної середньої освіти та роботу за сумісництвом?

Згідно з п. 40 Положення про інклюзивно- ресурсний центр, затвердженого постановою КМУ від 12.07.2017 р. № 545, тривалість робочого тижня педагогічних працівників інклюзивно-ресурсного центру становить 40 годин, що складає тарифну ставку, з яких педагогічне навантаження фахівців інклюзивно-ресурсного центру, які надають психолого-педагогічну допомогу дітям з особливими освітніми потребами, становить 18 годин на тиждень для безпосередньої роботи з такими дітьми. Передбачено також, що фахівці інклюзивно-ресурсного центру провадять інші види діяльності, зокрема надають консультації батькам (законним представникам) дітей, педагогічним працівникам, які беруть участь в інклюзивному навчанні, тощо.

Згідно з п. 47 цього Положення на педагогічних працівників інклюзивно-ресурсних центрів поширюються умови оплати праці, умови надання щорічних відпусток та інші пільги, встановлені законодавством для педагогічних працівників спеціальних закладів загальної середньої освіти.

Умови оплати праці педагогічних працівників передбачені Інструкцією про порядок обчислення заробітної плати працівників освіти, затвердженою наказом Міністерства освіти України від 15.04.93 р. № 102. Згідно з п. 64 Інструкції № 102 ставки заробітної плати учителям-логопедам, учителям-дефектологам, практичним психологам спеціальних загальноосвітніх шкіл виплачуються за 3 години педагогічної (викладацької) роботи на день (18 годин на тиждень).

Відповідно до п. 63 Інструкції № 102 обсяг навчальної та іншої педагогічної роботи, яку може виконувати педагогічний працівник за основним місцем роботи, граничними розмірами не обмежується.

Згідно зі ст. 21 КЗпП працівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачене законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Відповідно до п. 1 постанови КМУ «Про роботу за сумісництвом працівників державних підприємств, установ, організацій» від 03.04.93 р. № 245 спеціалісти державних установ мають право у вільний від основної роботи час працювати за сумісництвом у тій же або іншій установі, тобто виконувати, крім своєї основної, іншу роботу на умовах трудового договору. Пунктом 2 цієї постанови встановлено, що тривалість роботи за сумісництвом не може перевищувати чотирьох годин на день і повного робочого дня у вихідний день. Загальна тривалість роботи за сумісництвом протягом місяця не повинна перевищувати половини місячної норми робочого часу.

Оскільки постановою не визначено, від місячної норми за якою посадою має встановлюватися така тривалість роботи за сумісництвом, вона може складати половину норми часу при 40-годинному робочому тижні, тобто 20 годин на тиждень.

Відповідно до ст. 1021 КЗпП працівники, які працюють за сумісництвом, одержують заробітну плату за фактично виконану роботу.

Усі працівники, крім основної роботи та роботи за сумісництвом, мають право виконувати такі роботи, які не є сумісництвом.

Пунктом 3 Переліку робіт, які не є сумісництвом, затвердженого наказом Міністерства праці України, Міністерства юстиції України, Міністерства фінансів України «Про затвердження Положення про умови роботи за сумісництвом працівників державних підприємств, установ і організацій» від 28.06.93 р. № 43, установлено, що не вважається сумісництвом педагогічна робота з погодинною оплатою праці в обсязі не більш як 240 годин на рік.

Але зазначену норму щодо виконання викладацької роботи в свій робочий час неможливо застосовувати для практичних психологів та вчителів, оскільки їхня діяльність вимагає безпосередньої присутності при проведенні навчальних та психологічних занять.

Висновок

Практичний психолог інклюзивно-ресурсного центру, який за основним місцем роботи працює з педагогічним навантаженням 18 годин (що становить ставку), може працювати за сумісництвом вчителем у закладі загальної середньої освіти з навчальним навантаженням не більше 20 годин на тиждень з оплатою за тарифікацією, або з необмеженим навчальним навантаженням за цією ж посадою у цій самій установі також з оплатою за тарифікацією.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше