Темы статей
Выбрать темы

В особовій картці працівника не всі дані: що загрожує роботодавцеві?

Беляева Елена, эксперт по вопросам оплаты труда
Деякі працівники установи не надали дані про свій сімейний стан і адресу фактичного місця проживання. Чи передбачена відповідальність за такі порушення?

Прямої відповідальності за неведення особових карток або відсутність у них деяких даних чинним законодавством не передбачено. Проте фахівці Держпраці представляють відсутність або порушення порядку ведення особових карток як порушення вимог п. 2.5 Інструкції № 58 (про ознайомлення працівника із записами в трудовій книжці).

Відповідно до роботодавця застосовують санкції на підставі абзацу восьмого ч. 2 ст. 265 КЗпП як за порушення інших вимог трудового законодавства — штраф у розмірі однієї мінімальної заробітної плати.

На жаль, у більшості випадків служителі Феміди підтримують трудових інспекторів у цьому питанні. Вони звертають увагу на те, що накази Держстату, видані в межах повноважень, передбачених законом, є обов’язковими для виконання органами державної влади, органами місцевого самоврядування, юридичними та фізичними особами. А отже, ведення особової картки працівника за формою № П-2, затвердженої спільним наказом Держкомстату і Міноборони від 25.12.2009 р. № 495/656, обов’язкове для всіх роботодавців (див. ухвалу ВАСУ від 31.10.2017 р. у справі № 804/6752/16, постанову Третього апеляційного адмінсуду від 13.11.2018 р. у справі № 804/1854/17, ухвалу Дніпропетровського апеляційного адмінсуду від 25.07.2017 р. у справі № 808/1083/17).

Ну а якщо особові картки є, але деякі відомості (наприклад, сімейний стан, адреса реєстрації та фактичного місця проживання) в них відсутні?

Як ми вже зазначали, прямої відповідальності за неведення або порушення порядку ведення особових карток законодавством не встановлено. Водночас, як показує судова практика, трудовики вважають порушенням відсутність особових карток, ведення їх не за встановленою формою, а також відсутність підписів працівників у розділах «Призначення і переведення» та «Дата і причина звільнення (підстава)». Подібні проступки перевіряючі кваліфікують як інші порушення вимог законодавства про працю і притягають до відповідальності:

роботодавця — на підставі абзацу восьмого ч. 2 ст. 265 КЗпП (штраф у розмірі однієї мінімальної зарплати);

винних посадових осіб — на підставі ч. 1 ст. 41 Кодексу України про адміністративні правопорушення від 07.12.84 р. № 8073-Х (адмінштраф у розмірі від 510 до 1700 грн.). Постанову про накладення штрафу приймає суд.

Що стосується окремих недоліків у заповненні особової картки, зокрема відсутності даних про сімейний стан і місце проживання працівника, то, на наш погляд, штрафонебезпечних наслідків для звичайних роботодавців вони мати не повинні.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше