Темы статей
Выбрать темы

Зарплата працівників університету при дистанційній формі роботи

Клименко Антонина, начальник Управления социально-экономической защиты ЦК Профсоюза работников образования и науки Украины
Чи зберігати заробітну плату науково-педагогічним, педагогічним, науковим працівникам університетів, які застосовують під час карантину дистанційні форми навчання та роботи?

Постановою КМУ від 11.03.2020 р. № 211 (з урахуванням змін) у період з 12 березня 2020 року до 24 квітня 2020 року на усій території України установлено карантин. Пунктом 10 зазначеної постанови на час дії карантину рекомендовано центральним і місцевим органам виконавчої влади, іншим державним органам, органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям забезпечити організацію позмінної роботи працівників та/або або за можливості — віддаленої роботи через Інтернет.

У листі МОН № 1/9-162 та ЦК Профспілки працівників освіти і науки України № 02-5/202 від 17 березня 2020 року міністерство та ЦК Профспілки привертають увагу керівників закладів освіти на необхідність дотримання вимог Закону України «Про захист населення від інфекційних хвороб», зокрема в частині адміністративних, профілактичних, протиепідемічних та інших заходів, з метою запобігання поширенню інфекційних хвороб в умовах карантину. Рекомендовано забезпечити часткове переведення працівників закладів освіти на роботу в гнучкому та/або дистанційному режимі.

Зберігати за працівниками на період карантину середню заробітну плату, розмір якої визначається згідно з постановою КМУ від 08.02.95 р. № 100.

Вважати працівників, які фактично не виходять на роботу під час карантину, такими, що не виходять на роботу у зв’язку з простоєм відповідно до ст. 34 КЗпП.

Зберігати за працівниками середній заробіток за час простою, коли виникла виробнича ситуація, небезпечна для життя чи здоров’я працівника або для людей, які його оточують, і навколишнього природного середовища не з його вини, відповідно до ст. 113 КЗпП*.

* Посилаючись саме на цю норму Міносвіти та ЦК профспілки працівників освіти і науки рекомендували зберігати середній заробіток у березні 2020 року. Однак із 2 квітня 2020 року у ст. 113 КЗпП передбачено, що час простою на період карантину, встановленого Кабміном, оплачується з розрахунку не нижче 2/3 тарифної ставки (зміни внесено Законом України від 30.03.2020 р. № 540-IX). — Прим. ред.

Крім того, п.п. 8.3.3 Галузевої угоди сторони угоди рекомендують керівникам закладів освіти забезпечити оплату простою працівникам, включаючи непедагогічних (тобто всім, включаючи науково-педагогічних, наукових та інших), не з їх вини в розмірі середньої зарплати, але не менше тарифної ставки (посадового окладу). Про необхідність застосування положень п.п. 8.3.3 Галузевої угоди наголошується також у листі МОН від 13.03.2020 р. № 1/9-161.

Тобто на період оголошеного карантину за працівниками має зберігатися заробітна плата незалежно від використання у закладі форм організації праці, а також простою.

Згідно зі ст. 9 Закону України «Про колективні договори і угоди» та п. 1.4 Галузевої угоди положення угоди діють безпосередньо та є обов’язковими для включення до колективних договорів.

App
Скачайте наше мобильное приложение Factor

© Factor.Media, 1995 -
Все права защищены

Использование материалов без согласования с редакцией запрещено

Ознакомиться с договором-офертой

Присоединяйтесь
Адрес
г. Харьков, 61002, ул. Сумская, 106а
Мы принимаем
ic-privat ic-visa ic-visa

Мы используем cookie-файлы, чтобы сделать сайт максимально удобным для вас и анализировать использование наших продуктов и услуг, чтобы увеличить качество рекламных и маркетинговых активностей. Узнать больше о том, как мы используем эти файлы можно здесь.

Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше